Fotonr.: 113
Bijdrager Onbekend
Jaar: 1640
Locatie 1.: Centrum |111 Binnenstad
Categorie.: Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten |Schilderijen / Tekeningen |Stadsgezichten

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Eindhoven gezien door een schilder

Beschrijving Isaac van Ostade schilderde in 1640 dit prachtige beeld van het plaatsje Eindhoven. Alleen zou hij niet altijd even zorgvuldig zijn omgegaan met het op de juiste plaats weergeven van de verschillende onderdelen. Toch een prachtig schilderij. Wie heeft hierover of over de schilder meer informatie ?
Geplaatst op 21-04-2005

Reacties

Datum: 17-08-2005
Naam: Giovanni Hartogs img

Zou dit misschien de oorspronkelijke St. Catharinakerk kunnen zijn?


Datum: 22-08-2005
Naam: Rini Talens img

Een prachtig plaatje en die onzorgvuldigheid van Isaac zou best wel eens mee kunnen vallen.
Het is de oude St. Catharinakerk en die stond vroeger met het koor naar het oosten georienteerd, met zijn vooringang gericht op de Gestelse poort naar de Grote Berg toe, dus bijna 180 graden gedraaid tov. de huidige. We kijken hier in ieder geval de Kerkstraat in, maar.... omdat er op de voorgrond nog een waterloopje te zien is en gezien de diepte van het schilderij, zou het kunnen zijn dat de schilder heel ver op de Ten Hagestraat stond, op een plaats die daar toen Klooster dreef heette (zie kadasterkaart Eindhoven 1832). Dat waterloopje (op de voorgrond goed zichtbaar) zou dan een afsplitsing van de Gender kunnen zijn. Het stroomt van de schilder af en wordt hier snel smaller (optisch vanwege de diepte in het schilderij), het maakt daarbij eerst nog een flauwe bocht naar rechts, maar buigt verderop onder de weg door naar links en loopt dan langs de Smallehaven verder. De andere afsplitsing van de Gender loopt achter de schilder weg en wordt onderdeel van de kasteelgracht.
Ik heb ook een pentekening gezien, van diezelfde Isaac van Ostade uit 1640, maar dan gemaakt vanaf de Gestelse poort, met daarop de voorkant van de oude Sint Catharinakerk.


Datum: 12-12-2006
Naam: Wil van Hout img

St. Catharinakerk gezien van het noordoosten. Thans hoek van Jan van Lieshoutstraat Ten Hagestraat.
Zie ook RHC-e nr. 0023814


Datum: 12-12-2006
Naam: Wil van Hout img

Op RHCe 0023815 staat nog een stuk van I. van Ostade.