EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1138

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Plattegronden / Topografie

Onderwerp 2.:

Eindhoven 1920-heden

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
kaart Eindhoven (en vroegere dorpen) 1920

Beschrijving

Na de annexatie van het gebied van Woensel tussen de Gender en de Windgraaf (Wyndgraaf, Wijndgraat etc.), grenst Strijp aan Eindhoven. In 1874 kwam na de annexatie van het Klooster ook Tongelre aan Eindhoven te grenzen. Na 1920 was binnen de gemeente Eindhoven geen sprake meer van grenswijzigingen. Een paar opvallende misvattingen: Niet de spoorlijn is de grens tussen Woensel en Strijp maar de rivier de Windgraaf. Niet het kanaal is de grens tussen Stratum en Tongelre maar de rivier de Laak. Piazza en Bijenkorf liggen in Woensel.


Geplaatst op

24-08-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-10-2005
Naam: Ralph Meijer  
img

In 2000 is Eindhoven opnieuw ingedeeld in stadsdelen, wijken en buurten. Daarbij heeft ondermeer het stadsdeel Centrum
aanzienlijke gedeeltes van Woensel bij zijn grondgebied gekregen, waaronder het hele Fellenoord gebied (inclusief bijv. het kantoor van Rabobank Nederland), het TU/e terrein en gebied rondom het spoor t/m de Berenkuil. Ongetwijfeld zijn er nog meer interne grenscorrecties geweest.


Datum: 11-10-2005
Naam: Rini Talens  
img

Ik denk niet dat Eindhoven opnieuw is ingedeeld in stadsdelen. De gemeentegrenzen zijn in 1920 bevroren. Daar veranderd geen amtenaar meer iets aan. Wel zijn voor de statistiek wat nieuwe indelingen gemaakt. Het hele TU/e terrein op E-hoog na blijft Tongelre. Maar als daar (in Tongelre of in Woensel) je fiets gestolen wordt moet je voortaan aangifte doen op de Mathildelaan. En misschien als compensatie de Bergen vallen nu niet meer onder Centrum. Basisschool de Bergen ligt tegenwoordig op Schouwbroek.


Datum: 13-10-2005
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Het kadaster gebruikt nog steeds de indeling van voor 1920.
b.v.
Voor de gemeente is om practische redenen het Eindhovens kanaal de grens tussen Tongelre en Stratum geworden, maar voor het Kadaster is dat nog steeds de Laaker Loope, een klein maar wel zeer belangrijk riviertje, daar het ook de grens was tussen Kempenland (Eindhoven) en Peelland (Helmond) en waar nog veel strijd om is geweest. Het ontsprong in de Kleine Zegge, een drassig gebied bij Riel, waarna het ter hoogte van de Dommelstraat in de Dommel stroomde (bij huize De Laak, van Anton Philips). Bij de aanleg van het Eindhovens Kanaal werd het riviertje afgebogen en stroomde het langs het kanaal af bij het Havenhoofd in de Dommel. De oude loop werd uit het kanaal gevoed, zodat Anton Philips, die de Laakerloop in zijn tuin had geintegreerd, daar nog steeds water in had.


Datum: 27-06-2008
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Voor de statistiek zijn er indelingen in stadsdelen, wijken en buurten. Dat is zo sinds de volkstellingen van na de oorlog. De grenzen zijn een aantal keren aangepast, bv als gevolg van gemeentelijke grenscorrecties, uitbreidingsplannen of gewijzigde ruimtelijke indeling. Zo zijn ook de grenzen van wat ambtenaren Strijp, Gestel enz. noemen in de loop der jaren veranderd. De Gender was een grens, maar de Gender verdween. Een gebied als het Wilhelminaplein of het Vonderkwartier is b.v. nooit zo heel duidelijk geweest. Is het nou Centrum, Gestel, Strijp? Ambtelijk verschilde het door de jaren heen.
De momenteel laatste wijziging van statistische grenzen dateert van 2000. Dat was naar aanleiding van de ambtelijke of politieke wil om 'stadsdeelgericht' te gaan werken. Er is toen vooral uitgegaan van de wijkindeling van de politie. Dat betekende o.a. dat de Bergen en Wilhelminaplein weer Centrum werd, maar ook dat het hele (anders dan Hans hierboven schrijft) TU-terrein Centrum werd.