EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12306

Bijdrager:

Jaar:

1950

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Terwestenstraat

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Overige Personen

Onderwerp 3.:

Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Terwestenstraat

Beschrijving

De Terwestenstraat gezien vanaf de Ruysdaelbaan richting Rembrandtplein. Links op de hoek met de voordeur in de Terwestenstraat woonde de familie Van Gemert. Rechts op de hoek met de voordeur aan de Ruysdaelbaan, de familie Pellegrom. Op de voorgrond Jos en Ans Sanders van Ruysdaelbaan 38.


Geplaatst op

01-07-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 02-07-2007
Naam: Jacques van Bokhoven  
img

De familie van Gemert had een tweeling die rond 1952 op de jongens lagere school St. Stanislaus zat. Zij zijn vrij kort daarna van school vertrokken. Ik zat bij hen in de klas. Ook Jos Sanders (van de foto, en aanbieder ervan) zat in die tijd in die klas. Hij woonde (pal?) naast van Gemert. Ik woonde toen in de Theodoor van Thuldenstraat (volgende foto). In die buurt waren er oudere straten (Terwestenstraat, Rembrandtplein) en jongere (Ruysdaelbaan, Th. van Thuldenstraat).


Datum: 17-06-2008
Naam: Jacques van Bokhoven  
img

Ja Jacques, bij Van Gemert hadden ze o.a. een tweeling, Hen en Ben, die geboren zijn op 15-5-1944. Naast Van Gemert woonde van 1949 tot 1950 de familie Van der Meeren. De heer Van der Meeren werkte op het kantoor van Shell, dat te zien is op foto 11205 van Peter Pilgram). Nol was behoorlijk fors en groot, en had de reputatie één van de sterkste jongens van de klas te zijn; dat was voor ons jongens indertijd een zeer belangrijk gegeven...


Datum: 18-06-2008
Naam: Jos Sanders  
img

Henny, ik ken toch niet zoveel namen in de Terwestenstraat. Vanaf de Ruysdaelbaan gerekend woonde links in het 'snoepwinkeltje' de familie Honigs of Honing. De man daarvan beantwoordde elke vraag met 'wablief', zodat hij die bijnaam ook droeg. Enkele huizen verder woonde de familie Lubse. Daar schuin tegenover woonde de familie Bierings. Zij hadden eerder op het Eindje gewoond en moesten verhuizen voor het hoogspoor. Aan dezelfde kant, maar dan achteraan woonde een mevrouw, die op zondag snoepjes verkocht via het slaapkamerraam. Het was geen winkel, maar ik denk een bijverdienste. Trouwens als je snoep of andere waren nodig had, dan kon je bij Honigs ook altijd wel achterom, dag en nacht, de winkelsluitingswet werd graag omzeild.


Datum: 18-06-2008
Naam: Andre Verstegen  
img

Het klopt dat dat het winkeltje van de familie Honing was en dat je daar altijd terecht kon, ook al was het 's avonds laat. De achternamen die jij weet, zeggen mij niets. Ik weet nog op de hoek Rembrandtplein - Terwestenstraat woonde de familie Van Beurden, hun zoon Koos was een bekende trompettist in Eindhoven. Het eerste rijtje huizen links vanaf het Rembrandtplein werd gescheiden door een klein muurtje, bij het middelste huis mochten de kinderen in de buurt achter op de plaats door het open raam voor 5 ct. op woensdag middag naar Dappere Dodo kijken. Die hadden een TV en wij niet. Tegenover ons ik dacht op nummer 13 woonde de familie Cudok. Ze hadden vijf kinderen Annie, Maria, Hennie (jongen), Jos en Theo die nu in Veldhoven een autorijschool heeft. Naast ons op nummer 6 woonde een familie die niet zo op het rechte pad bleef. Een keer lag er een plastic zak met geld onder de stoeptegel achter op de plaats. Op nummer 8 woonde volgens mij Jan Araat. Als kinderen speelden wij heel veel in de straat, touwspringen allemaal achter elkaar, bustrappen, landje veroveren, britsen, knellen, pintollen, kaatsenballen en bokspringen. Maar toen kon dat allemaal nog. Wij zijn in 1960 van daar verhuisd.


Datum: 21-06-2008
Naam: Jos Sanders  
img

Henny ik heb nog wat namen uit de Terwestenstraat kunnen achterhalen. Naast de winkel van Honing woonde de familie Engels. Andere namen zonder het adres: de families Van den Akker, De Pon, Thomson, Broens, Bos, Saris en Van de Ven. Met de al bekende namen toch al een redelijk aantal.


Datum: 23-06-2008
Naam: Liesbeth Overmeijer  
img

Er heeft een familie Snijders gewoond en een familie Verwijgerd. Familie Vos op no 1, familie Overmeijer op 3 (waarvan ik de jongste dochter ben Liesbeth, ik heb daar een fijne jeugd gehad met veel vrienden vriendinnen), familie Franken, familie Thomassen, familie Goosens, familie Vleuten en familie Nauwens (ik weet niet of je a of o schrijft). Je kon er fijn spelen, een prachtige schooltijd, kortom een mooie buurt met een prachtige speeltuin. Groetjes aan iedereen die dit leest en zich die tijd nog kan herinneren.


Datum: 26-06-2008
Naam: Henny Jacobs-Tcheng  
img

Jos, de families Van de Ven en de familie De Pon woonden naast elkaar volgens mij op nummer 15/17. Liesbeth van welk jaar ben jij? Ik ben van 1948. De familie Verwijgerd woonde naast ons op nummer 6, familie Vos had een dochter die Clem heette en later getrouwd is met Chang Ching van Rest. Pom Lai en Blauwe Lotus. Clem is in Aalst-Waarle met haar auto verongelukt, wanneer dat is geweest weet ik niet meer. De familie Vleuten woonde op het Rembrandtplein naast familie Versantvoort. Liesbeth, bij jullie in het rijtje woonde ook een meisje dat in het gangetje bij de speeltuin is neergevallen en overleden en ze lag thuis opgebaard in haar communiejurkje. Ze was een jaar of 7/8. Ik kan mij ook nog wel leuke en niet zo leuke dingen herinneren.


Datum: 27-06-2008
Naam: Liesbeth Overmeijer.  
img

Ik ben van 1955, dus toen ik begon te denken was jij al elf jaar Hennie. Van dat meisje in het gangetje heb ik nooit gehoord. En Clem ken ik alleen van naam, maar ik kan me er geen beeld bij bedenken. Wel Ans en Theo Vos en uiteraard onze buurvrouw en buurman Vos. Ik heb er gewoond tot 1971, met veel plezier. Willem Overmeijer was mijn opa, een echte opa. Een schat van een man.


Datum: 03-07-2008
Naam: Maya de Vroome  
img

Heerlijk om dit alles te lezen! Mijn buren op de Ruijsdaelbaan waren de familie Van Zon en de familie Pellegrom. Wij woonden op nummer 28. Op de hoek had je de familie Sinkeldam. Als de bal over de muur ging, kreeg je die meestal van hen wel terug. De familie Van Gemert ging daar anders mee om. Nu lijkt het me nu ook niet zo leuk hoor, om altijd weer dat gebonk van die ballen tegen je muur te horen. Leuk gedaan Jos!


Datum: 02-08-2008
Naam: N.Pennings-Schampers  
img

Deze foto is erg leuk. De broer van Ansje Sanders is nog tot priester gewijd. Of dat Jos is weet ik niet. Alweer ontzettend leuk!


Datum: 09-08-2010
Naam: Kees Nouens  
img

Het meisje dat is gestorven in het gangetje naast de speeltuin heette Toosje Lucius en woonde volgens mij op nummer 7 of 9, dat weet ik niet meer zeker. En voor alle duidelijkheid beste Liesbeth, het is met een "O" en zonder "W".


Datum: 03-11-2012
Naam: Gonnie Pasmans  
img

De familie Pellegrom was mijn opa en oma maar die woonden in de Theodoor van Thuldenstraat 35, naast de familie Van Hout en aan de andere kant de familie Van der Heyden.


Datum: 04-11-2012
Naam: Henny Jacobs-Tcheng  
img

Ik weet dat nog goed dat dat gebeurd is in dat gangetje naast de speeltuin. Ik was daar bij. Het was niet leuk om dat als kind te zien. Het was vóór haar communie (ze lag ook met haar communiejurkje in de kist), ik ben dat nooit vergeten.
Ik heb in de Terwestenstraat 4 gewoond tot ongeveer 1960 en ik heb ook een broer die vijf jaar jonger is en die daar in die speeltuin een schommel tegen zijn voorhoofd heeft gehad. Hij heeft daarna ook een week in coma gelegen, maar hij is er nog en is nu 59 jaar en heet Chang-Ta.
Wij hebben daar ook een hele fijne tijd gehad, je kon toen nog fijn op straat spelen en dat deden we met volle teugen met veel kinderen.