EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1233

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

625 Zwaanstraat

Straat:

Beukenlaan

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

ETOS

Onderwerp 3.:

Overig ETOS

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Etos contactavonden

Beschrijving

In de Philipscantine in de Beukenlaan vonden contactavonden plaats. Verder was er jaarlijks de mogelijkheid om een uitstapje mee te maken. In die tijd voor velen dé mogelijkheid voor een goedkoop uitje.


Geplaatst op

03-09-2005

Reacties:

Datum: 04-09-2005
Naam: Diny Nagel  
img

Volgens mij is voor de jaarlijkse ETOS-contactavonden het kienen uitgevonden !!! Er waren dan pakketten te winnen met levensmiddelen, drogisterijartikelen enz. Mijn ouders hebben eens zo'n pakket gewonnen en waren de koning te rijk !! Ook is mijn Moeder eens meegeweest met een uitstapje : naar de Zwarte Kat in Belgie, dit was een koffiebranderij !


Datum: 13-05-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

In mijn herinnering kwamen op deze avonden van de Etos ook bekende nederlandse artiesten optreden zoals Jan Blazer e.d..
Dat waren avonden waar ons mam en pap naar uitkeken, en ze waren helemaal blij als ze bv. een krentemik gewonnen hadden. Uit eigen ETOS bakkerij natuurlijk


Datum: 13-05-2006
Naam: Walter van der Elst  
img

Aan de kleding van de dame op de voorgrond te zien dateert deze foto uit het midden van de jaren 60. Klopt dit?
Ik heb in die periode eenmaal meegedaan op zo'n avond en heb toen een grote ringworst gewonnen.


Datum: 13-05-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

rectificatie Sorry Jan Blazer moet natuurlijk Jan Blaaser zijn


Datum: 11-06-2006
Naam: Yvonne Wibbeke - Verbeek  
img

Mijn vader (Gerhard Verbeek) heeft als banketbakker bij Etos in Eindhoven gewerkt van ca. 1948 tot zijn overlijden in 1962. Hij kwam met meer banketbakkers vanuit Noord-Limburg naar Eindhoven. Toen hij overleed in 1962 werden mijn moeder en wij (3 kinderen) begeleid door juffrouw Thomassen, sociaal werkster van Etos. Zij begeleidde o.a. bij schoolkeuze e.d.
In de kantine aan de Beukenlaan was op dinsdagmiddag altijd kienen en kaarten voor de gepensioneerden, en voor de weduwvrouwen van Etos. Als de school uit was om half vier, dan ging ik vaak naar de kantine om mee te helpen met kopjes koffie inschenken, opruimen enz. Vond ik als kind prachtig!
Voor de gepensioneerden en voor de weduwen en wezen werd door Etos ook een Sinterklaasmiddag georganiseerd. Waar weet ik niet precies meer. Mij staat bij dat de jongens en meisjes in leeftijdsgroepen bij Sinterklaas werden geroepen en een kado kregen. Feest! In mijn herinnering is Etos een heel sociaal bedrijf geweest. Heb er mooie herinneringen aan.


Datum: 12-06-2006
Naam: Yvonne Wibbeke - Verbeek  
img

Bedacht later dat de Sinterklaasmiddag waarschijnlijk voor de kinderen van alle Etos-medewerkers is geweest. Was altijd een hele happening!


Datum: 19-06-2006
Naam: Jack van Diest  
img

Mijn vader was een van de ETOS medewerkers van het eerste uur op de kienavonden. Die er op de kienavonden voor zorgde dat iedereen koffie met gebak en na de pauze een fles limonade kreeg verstrekt. Hij werkte zo weken overdag in het magazijn bij ETOS en 's avonds op de kienavonden, hij was dus in de periode dat de kienavonden draaide nauwelijks thuis. Dus zorgde hij dat mijn moeder en ik regelmaig een extra kaartje kregen om te komen kienen.
De artiesten traden alleen op op de afsluitende feestavond voor de mensen die gewerkt hadden op de kienavonden, ik mocht een keer mee en toen heb ik de vader van Rudie Carel (Andre) op zien treden en ook de Mounties. Wat betreft de Sinterklaasmiddagen die waren inderdaad alleen voor kinderen van ETOS personeel. Ik heb ook goede herinneringen aan ETOS maar ook hele slechte ik ben namelijk drie vingers kwijt geraakt in de nieuwe ETOS bakkerij op de Hurk in de speculaasmachine, Wat betreft een sociaal bedrijf viel de ETOS wel mee ik heb twee jaar in de invaliditeit gezeten en heb 1 fruitmandje en een kaartje voor de bioscoop gehad, daarnaast heb ik ongeveer 12 jaar moeten rechten om mijn gelijk te krijgen dat die machiene totaal niet beveiligd was (gelukkig heb ik gewonnen), maar toen was de ETOS al overgenomen door AH. Die wilde de ETOS alleen maar hebben omdat ze zelf geen vergunning kregen om drogisterijen te beginnen. Dat is de reden dat AH nog steeds voor hun drogisterijeen de naam ETOS voert.
Er was op het laatst niets meer te merken van de inhoud van de naam ETOS (Eendracht Toewijding Onderlingen Samenwerking) mijn vader die meer dan 30 jaar bij ETOS heeft gewerkt en bedreigd werd door de directie toen we de rechtzaak begonnen voor smartegeld i.v.m. het verlies van mijn vingers, zei altijd de ETOS is kapot gegaan aan een te zware top die hun eigen zakken zaten te vullen.


Datum: 19-06-2006
Naam: Wim Toirkens  
img

Volgens mij was het:Eendracht, Toewijding, OVERLEG en Samenwerking.
Groeten.


Datum: 20-06-2006
Naam: Jack van Diest  
img

Kan overleg zijn geweest, maar als men dat meer had gedaan waren ze niet failliet gegaan en hadden er niet honderden mensen in de kou gestaan.


Datum: 20-06-2006
Naam: Mari Kieneker  
img

Beste Jack, mijn vader en moeder werkte niet op de kienavonden en zijn toch bij artiestenavonden van de Etos geweest, of ik moet me toch sterk vergissen, volgens mij waren er ook van die Etos avonden in de Philipskantine aan de Beukenlaan.
Jouw triest voorval herinner ik met nog wel, want wij zijn buurtgenoten geweest, wij woonden langs jouw oma op het Vredesplein.


Datum: 20-06-2006
Naam: Theo van den Dungen  
img

Jack, mijn vader heeft ook ruim 40 jaar bij ETOS (inderdaad Overleg) gewerkt en had ook vaak opmerkingen van gelijke strekking in de richting van Bestuur etc. (het lijkt me hier niet de plaats om er dieper op in te gaan). Maar vergeet ook niet dat ETOS een cooperatie was, m.a.w. van de leden en als je dan als bedrijf ieder jaar winst moet uitkeren aan die leden (zie kassabonnen) dan blijft er niet meer te investeren over. Naast foute bestuursleden waren het vooral de kassabonnen die Etos hebben genekt (volgens mijn vader).


Datum: 20-06-2006
Naam: Anne Troost  
img

Als ik dat zo allemaal lees dan kan ik beter de volkse uitleg van de naam ETOS begrijpen . Hij is op de site al eens genoemd enwel 'Een Troep Ouwe Sufferds'. Ik wist wel dat ze niet erg sociaal waren.Mijn vader heeft er ook nog eens gesolliciteerd zo begin jaren vijftig om bakker/bezorger te worden. Hij heeft dit niet gedaan want hij moest wel 3000 gulden borg storten voor het geval er klanten waren die niet betaalde. En dat in die tijd volgens mij een jaar salaris.


Datum: 21-01-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Op de draai van de Willemstraat met de Strijpsestraat, was een kantine van de textielfabriek Elias. En naar ik mij herinner heb ik daar ooit met een orkestje een avond mede verzorgd voor Etospersoneel of bonnenspaarders/sters.


Datum: 10-02-2007
Naam: Wim Boselie  
img

Mijn schoonvader heeft jarenlang de contactavonden van Etos mee georganiseerd. Hij heet Frans Meulman. Hij is in de nadagen van Etos, vóór overname van de coöperatie door Albert Heijn benoemd als adjunct-directeur. Hij is nu 91 jaar oud. Hij vertelt altijd graag over zijn Etostijd en de contactavonden!


Datum: 05-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Frans, deze foto kan niet in de Beukenlaan gemaakt zijn. Deze foto is gemaakt in de Beemdstraat waar toen de ETOS bakkerij gevestigd was. De dame op de voorgrond (heet Wilma) en haar zus werkten toen in 1966 bij de Etos op de Noord Brabantlaan, waar ik zelf ook gewerkt heb. Zo te zien werd hier niet gekiend, maar ik denk er eerder aan, wat al eerder geopperd werd dat het hier om een bijeenkomst 1973 gaat voor de overname door A H.


Datum: 06-05-2008
Naam: Peter Vermeulen  

Gerard, de foto staat in het boek Etos tussen toen en nu en heeft als onderschrift: De contactavonden, spannend en enerverend. Het boek is in 1969 uitgegeven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de coöperatie, dus duidelijk vóór 1973.


Datum: 13-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Peter, je hebt helemaal gelijk als het omschreven staat in het boek “Etos tussen toen en nu”. Maar ik geef ook aan dat het in 1966 kan zijn, want ik heb in dat jaar met die dame (Wilma) nog samengewerkt op de Noord Brabantlaan. Helaas heb ik dit boek niet in mijn bezit, ondanks dat kan ik mij nog veel herinneren van de jaren dat ik bij de Etos gewerkt heb.