EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12556

Bijdrager:

Jaar:

1957

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Kerkstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kerkstraat 1957 (1)

Beschrijving

Hier nog met de synagoge. Links hoekpand Schellen, daarnaast de lijstenwinkel St. Jan van Van Gorp, magazijn en winkel van de porseleinzaak van de dames V.d. Vloed, het pand met de spitse gevel is het pand van bloemenpaleis Mimosa, het pand met de markiezen is van Jos (Sjef) de Haan.


Geplaatst op

21-07-2007

Reacties:

Datum: 22-07-2007
Naam: Annemieke Taphorn  
img

Deze zaken zijn o.a. naar de Grote Berg en de Hermanus Boexstraat verhuisd. Is dit in het kader van een verhuisregeling gegaan zodat daarna alles moest wijken voor de nieuwbouw aan de Kerstraat? Zat er links voor de synagoge tabaksgroothandel Bemelmans?


Datum: 22-07-2007
Naam: Marjo Spierings  
img

Ja, Bemelmans zat naast de synagoge, op nr. 12.


Datum: 26-09-2007
Naam: Josette Aarts van Gorp  
img

De lijstenmakerij, waar ik (Josette van Gorp) geboren ben, in de Kerkstraat nr. 26, was érg oud en is uiteindelijk onbewoonbaar verklaard. Bij 'n flinke regenbui stonden er emmertjes en pannen van voor naar achter door het hele huis en in de winter lag het ijs op onze dekens. Vandaar de verhuizing naar de Grote Berg. Sinds ik eergisteren voor het eerst op deze site gekomen ben, komt alles van die tijd weer boven bij het bekijken van de foto's en het lezen van de commentaren. Helemaal geweldig.


Datum: 11-02-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Josette, jouw verhaal geeft treffend aan hoe de gemeente en huiseigenaren 'samenspanden' om Eindhoven tot 'Manhattan aan de Dommel' te transformeren (tenslotte was Anton Philips in de jaren '30 al in de USA geweest. Dat heeft hem vast geïnspireerd om het dorpse Eindhoven tot een 'city' te transformeren). Het recept: verwaarloos de huizen, dan willen de bewoners vanzelf en graag weg naar een beter huis, en zal de publieke opinie het gemeentebestuur nageven: "ach, zo'n krot kun je maar beter opruimen". Nou speelde dat sentiment in de jaren '60 ook in andere Brabantse steden, maar gelukkig was men daar een stuk minder voortvarend dan in Eindhoven. En zijn veel oude gebouwen gered door de veranderende tijdgeest. In Eindhoven ging nog in 1976 vrijwel alles tussen Markt en Dommel tegen de vlakte, terwijl ze b.v. in Den Bosch al begonnen waren met restauratie.