EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

12593

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

426 Vredeoord

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Ziekenhuizen

Onderwerp 3.:

Rijks Psychiatrische Inrichting / Grote Beek

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rijks Psychiatrische Inrichting

Beschrijving

Op deze foto zie je het administratiegebouw van de Rijks Psychiatrische Inrichting (RPI) aan de Boschdijk.
Begin 20e eeuw was men op zoek naar een locatie voor een derde Rijksgesticht voor de zorg voor krankzinnigen. Bij toeval hoorde burgemeester de Vries van Woensel hierover en wees de rijksbouwmeester op de gunstige ligging van Woensel. In 1918 werd dit gebouw in gebruik genomen als Rijks Krankzinnigen Gesticht (RKG). De gemeente Woensel ontving hiervoor jaarlijks een bedrag van f. 5000,-.
Het RKG was ver buiten de stad gebouwd. De opvatting in die dagen was dat de maatschappij beschermd moest worden tegen de krankzinnige mens. Behandeling was er vrijwel niet. De krankzinnigen werden totaal geïsoleerd van de samenleving. Ze werden opgenomen om nooit meer weg te gaan, ingesloten in paviljoens, mannen en vrouwen apart. In de huidige tijd is het ondenkbaar, maar de 'nieuwe' inrichting in Woensel werd alom geroemd als een moderne inrichting. De naam Woensel werd een synoniem voor 'het gekkenhuis', een plek die je beter kon mijden.
In 1946 werd de naam Rijks Krankzinnigen Gesticht gewijzigd in Rijks Psychiatrische Inrichting Eindhoven.  In 1985 werd de RPI als rijksdienst opgeheven. De instelling ging verder als particuliere stichting onder de naam Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis ‘De Grote Beek’. In die tijd was dit het enige psychiatrische ziekenhuis in Nederland met een Forensische Psychiatrische kliniek.
De Grote Beek werd genoemd naar het beekje ‘Groote Beek’ dat over het terrein van het ziekenhuis loopt.
Aan de buitenkant van het administratiegebouw is in de loop der tijd weinig veranderd. Het gebouw staat op de lijst van rijksmonumenten.

 


Geplaatst op

16-08-2023
Geen reacties gevonden bij deze foto