EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1261

Bijdrager:

Jaar:

1934

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Overige Kanalen / Rivieren / Beken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Rivieren en stromen.

Beschrijving

Op deze kaart staan de verschillende lopen getekend, zoals de Dommel, de Gender, de Run en de Tongelreep. Deze laatste is hierop niet met name genboemd, doch het is de rivier die beneden nog Wambeek heet en noordwaarts, ter hoogte van de Genneper watermolen, in de Dommel vloeit. Tevens is aangegeven waar de verschillende watermolens aan de rivieren zijn gelegen. De lopen van de Dommel en de Tongelreep zijn goeddeels gehandhaafd gebleven. Maar de Gender blijft, komende uit Veldhoven, steken bij enkele vijvers bij de Willem de Rijkelaan, om ondergronds verder te lopen en uit te monden in de Dommel. Het grote belang van deze kleine rivieren is praktisch verdwenen. Drinkwatervoorziening, riolering, weg- en railvervoer hebben de taken overgenomen. Ze dienen nog voornamelijk het milieu en de recreatie.


Geplaatst op

08-09-2005

Reacties:

Datum: 08-09-2005
Naam: Rini Talens  
img

Leuk
Wat zouden die stippellijntjes kunnen betekenen?

Zo'n rivier gaf zowel lusten als lasten, want het was zowel een bron van water en vruchtbaar rivierklei, alswel een bron van zorgen bij overstromingen, of een obstakel als je er overheen moest.
Vooral dat laatste was een reden om een rivier als gemeentegrens op te nemen en alleen als er geen rivier was, zoals midden op de hei, dan werd er gebruik gemaakt van grenspalen.

Een watermolen houdt ook in een dam in de rivier en dus ook een brug, met daar aan vast de toe- en de afvoerwegen van de boeren die er hun graan en/of oliehoudende zaden naartoe brachten en de producten weer ophaalden.

Soms werd zo'n brug na verloop van tijd in een doorgaande weg opgenomen. De daardoor toegenomen drukte over zijn werkterrein en de daarmee toegenomen onderhoudskosten, die niets met zijn werk of inkomsten van doen hadden, was een bron van zorg voor de molenaar.

Bij de Opwettense watermolen, tussen Tongelre en Nuenen, had de molenaar er op een gegeven moment zo de pee in (er was nl. alweer een paard met wagen en al van de brug afgegleden), dat hij even verderop een deel van zijn land maar afstond aan de gemeente, die daar een nieuwe brug gingen bouwen. Het oude traject is nog steeds te zien, maar de oude dambrug is afgesloten met een hek en op slot.


Datum: 04-04-2012
Naam: Richard  
img

Wat zijn ze nu allemaal aan het doen bij de Genneper parken? De Dommel ligt bijna droog en de sluis is al droog!! Die arme snoeken en karpers...Iemand wat informatie over de gang van zaken op dit moment? Was net aan het kijken hoe ze die damwanden aan het plaatsen waren...Ik hoop dat alles nog goed komt want op het moment ziet het er zeer triest uit de omgeving..Olie in het water, overal vuil...
MvG. Richard


Datum: 04-04-2012
Naam: Ger van der Palen  
img

Richard: kijk even op dommel.nl (waterschap de dommel), daar staan allerlei berichten over werkzaamheden om de loop van de Dommel te veranderen.