EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1269

Bijdrager:

Jaar:

1906

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Fellenoord*

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Kruideniers / Levensmiddelen / Supermarkten

Onderwerp 3.:

Vlijmincx / De Vocht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Magazijn De Doornboom. (1)

Beschrijving

Magazijn De Doornboom van Vlijmincx De Vocht had zijn hoofdkantoor aan de Fellenoord in Woensel. Verder een filiaal aan de Rechtestraat en ook in Venray en Vught. Dus al echt een winkelketen. In hoeverre de tekeningen op de linkerzijde van de advertentie reëel zijn qua grootte en degelijke wordt duidelijk zodra we foto's van b.v. het pandaan de Fellenoord hebben. (RHCe 0009601)


Geplaatst op

10-09-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-02-2006
Naam: Vic van Lijf  
img

Woonde je opa op de Geldropseweg? In het witte dorp?


Datum: 15-02-2006
Naam: Willie van Tilburg  
img

Beste Jiska ik geloof dat je je eigen vergist.Want de oprichters van EDAH waren de heren.Heer Ebben, Heer Daamen, Heer Aukes en de Heer Hettema die vormden samen winkelbedrijf EDAH.
------------Je weet dat EDAH na het uittreden van Ebben en Damen eigenlijk al heel snel AH was. Kijk even in de groep onderaan deze pagina voor enkele opmerkingen over Vlijmincxs-de Vocht.-------


Datum: 15-02-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Beste Wil zo erg zat Jiska er niet naast. Vlijmincx stond niet aan de Wieg van de Edah maar het beginnende bedrijf kreeg in de luier al een welkome uitbreiding met alle filialen van Vlijmincx-de Vocht in en rond Eindhoven. Maria Magdalena de Vocht geboren 2 Sep 1838 in Bladel gestorven 21 Aug 1924 in Nijmegen.
Martinus Johannes Vlijmincx zoon van de Burgemeester van Woensel geboren 9 Juli 1839. Gestorven in Woensel? Ik moet mijn aantekeningen maar weer eens opzoeken.


Datum: 16-02-2006
Naam: Jiska Jansen  
img

Als je in het EDAH museum in Helmond gaat kijken komt daar de naam Vlijmincx de Vocht voor als voorloper van de EDAH. Hoe het precies zit weet ik helaas niet, de site van EDAH zelf vertelt niet zo veel daarover.


Datum: 16-02-2006
Naam: Jiska Jansen  
img

Beste Vic. Mijn moeder is opgegroeid aan de Geldropseweg inderdaad. Een groot wit huis. We zijn er een keer wezen kijken toen ik nog kind was.


Datum: 16-05-2006
Naam: Anne Troost  
img

De letter D in EDAH komt niet van de naam Daams maar van Servaes Dames. In1918 neem De inkoopcombinatie EDAH de winkels van Vlijmincx /de Vocht over. Dhr H.P.Vlijmincx wordt dan commisaris. Hij is dan de 2de persoon als commisaris. De toenmalige directeur J.Otten wordt mededirecteur bij EDAH. Deze twee heren en de andere leden van de directie van Vlijmincx worden aandeelhouder. Eigenlijk is de komst van Dhr Vlijmincx in het bestuur de aanleiding geweest dat Dhr Ebben in 1923 zich liet uitkopen.


Datum: 16-05-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Ah je hebt het boek: Wie schrijft, die blijft: vijfenzeventig jaar EDAH van Frank R. Niepoth ook gelezen. Maar dan moet je ook gezien hebben dat de (inkoop)combinatie EDAH uit 1910 in 1918 niet meer bestond. Toen de NV EDAH in 1917 werd opgericht door deze drie: Ebben, Aukes, en Hettema was Ebben de eigenaar van de naam EDAH. Dames deed niet meer mee. In 1918 kopen Vlijmincx en de Jong zich in, (worden aandeelhouder,) waardoor de EDAH gered wordt. Zie hiervoor: www.rhc-eindhoven.nl/i/documents/w06_FirmaVlijmincxdeVocht.pdf


Datum: 16-05-2006
Naam: Redactie EiB  

De tekst van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, zoals Hans in de vorige opmerking bedoelt;
-Firma Vlijmincx de Vocht-
In eerdere afleveringen van deze rubriek is geschreven over de kruidenierswinkels van de wed. A.A.Notten met de hoofdvestiging aan de Fellenoord.
Aan diezelfde Fellenoord was in diezelfde tijd, rond 1880, nog een ander kruideniersbedrijf gevestigd namelijk Vlijmincx de Vocht.
De stichter was Martinus Johannes Vlijmincx die in 1865 trouwt met Maria Magdalena de Vocht.
In 1871 begint Vlijmincx een zoutziederij en in 1876 bezit hij ook een olieslagerij. Uit een rekening van 1877 blijkt dat hij dan inmiddels ook grossier in kruidenierswaren, jenever en likeuren is. In 1883 tenslotte richt hij in Geldrop met de Bosschenaar J. Bolsius de bierbrouwerij Vlijmincx de Vocht & Co op.
Na het overlijden van Martinus in 1903 zet de weduwe Vlijmincx het bedrijf voort. In 1918 heeft het winkelbedrijf 47 filialen, in Eindhoven aan de Rechtestraat en in Woensel aan de Fellenoord en op het Broek.
Verder zijn er filialen in Reusel, Mierlo, Budel, Venray, Veghel, Hilvarenbeek, Horst, Veldhoven, Bladel, Meijel, Strijp, Philipsdorp, St.Oedenrode, Dommelen, Luyksgestel, Stratum, Best, Bergeyk, Schaft, Borkel, Nuenen, Uden, Vierlingsbeek, Gestel, Heeze en Tongerlo.
Na een geschiedenis van ruim 50 jaar komt er in 1918 een eind aan de zelfstandigheid van de firma, die dan de samenwerking met de Edah verkiest. Henricus Petrus Vlijmincx wilde graag korter werken en voor de Edah betekende het samengaan met Vlijmincx de Vocht een welkome geldinjectie, die in die jaren leed aan chronisch geldgebrek. Een andere welkome aanvulling voor de Edah was de vrachtauto waarover voortaan kon worden beschikt.
Reacties:, telefoon 040-2649940 of info@rhc-eindhoven.nl


Datum: 16-05-2006
Naam: Anne Troost  
img

Klopt Hans ik heb dat boek. Met Dames wilden ik alleen een naamsverbetering geven.De nieuwe naam van de firma werd in 1917 NV Handel in Koloniale Waren EDAH. Ebben verwerft danwel het recht op de naam EDAH maar hij brengt dat recht weer in de nieuwe combinatie. De familiewinkels van Ebben maar ook de winkels van Dames komen niet in de combinatie.


Datum: 27-07-2008
Naam: Jiska Jansen  
img

Hallo, als ik het goed heb, ben ik een achter-achterkleinkind van de familie Vlijmincx. Ik geloof dat de opa van mijn opa een van de oprichters was van de EDAH en dat deze is voortgekomen uit Vlijmincx de Vocht. Maar misschien is mijn informatie onjuist. Mijn opa, dhr Theodoor Vlijmincx had zelf een puddingfabriek in de omgeving van Eindhoven, de V.I.F. Deze is later verkocht aan Baukje. Helaas is mijn opa op 27 november 2004 overleden. Groeten, Jiska Jansen