EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12868

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

113 De Witte Dame

Straat:

Philips Complex Emmasingel*

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bombardement Philips-fabriek door de RAF

Beschrijving

Foto van de schade die op 6 december 1942 werd toegebracht aan de Philips-fabrieken door de Engelse Royal Air Force (RAF). De RAF bombardeerde de Philips-fabrieken omdat Philips (onder Duitse leiding) voor de Duitse bezetter produceerde. De Engelsen bombardeerden bewust op een zondag om mensenlevens te sparen. Toch vielen er nog zo'n 150 doden in de straten rondom de fabrieken. Van de 93 Engelse bommenwerpers die aan de raid meededen, kwamen er 14 niet terug in Engeland. De productie in de Philips-fabrieken kwam pas na circa zes maanden weer volledig op gang. Wie weet welk onderdeel van de Philips-fabriek dit is? Zie (enigszins vaag) de schoorsteen met "Philips" erop, rechts.
Voor nog enkele foto's van dit bombardement KLIK HIER


Geplaatst op

11-08-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-06-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Links de Witte Dame. Zie voor Philips & Co. Foto 283.


Datum: 12-07-2007
Naam: Jan Wolfs  
img

Hans, ik herinner mij dat een bommenwerper tijdens een bombardement de Philips-fabriek binnenvloog. Alleen de staart en de linkervleugel waren vanaf de Demer te zien.


Datum: 12-08-2007
Naam: A.J. van Lingen, Nistelrode  
img

De mededeling dat de Engelsen bewust op een zondag bombardeerden om levens te sparen, is niet juist. Uit de in het National Archives in Londen berustende documenten blijkt, dat de aanval was gepland op donderdag 3 december 1942. De bommenwerpers stonden reeds startklaar, maar de operatie werd 24 uur uitgesteld vanwege het zeer slechte weer. Maar ook die vrijdag waren de weersomstandigheden zodanig, dat opnieuw moest worden uitgesteld.
<<< graag je emailadres doorgeven (Peter) >>>


Datum: 13-08-2007
Naam: Joop Heldoorn  
img

Het bombardement van 6 december 1942 werd uitgevoerd in vier onderbroken luchtaanvallen. Mijn ouders hadden toentertijd een huis in de Draaiboomstraat, waar wij woonden. In de eerste aanval viel een bom in de Draaiboomstraat tussen de huizen van Sipman in de Iepenlaan en melkboer Smit in het huis erachter. Aangezien mijn zusje en ik te voet op weg waren naar een tante in de Mathildelaan, ging mijn moeder direct naar ons zoeken. Mijn vader was een kaartje leggen bij de Bijenkorf op de Markt. Halverwege de Glaslaan hadden mensen ons gezien en binnengehaald. Achter dat huis viel een bom op een huis in de De Jonghlaan tegenover de Philipsschool. Ook werden twee huizen gebombardeerd in de Mathildelaan, waar mijn zusje en ik hoogstwaarschijnlijk geweest zouden zijn als onze wandeling niet onderbroken was. Toen het signaal veilig werd gegeven, lieten onze redders ons naar buiten gaan. Het eerste dat ik zag, was dat de bedrijfsschool helemaal in lichterlaaie stond.


Datum: 13-08-2007
Naam: Jan van Berlo  
img

Misschien interessant om te lezen: De aanvalsmacht (operatie Oyster) begon om half twaalf te starten met 93 toestellen, 36 Bostons in formaties van 6 daarna 47 Ventura's, 10 Mosquito's. Zij zouden in successie aanvallen. De eerste twee golven (met twee minuten tussenruimte) met brisantbommen, vier minuten later de Ventura's met brand(fosfor)bommen. 14 van de 93 toestellen zijn neergestort, 53 keerden met schade terug. Overgenomen uit het boek Luchtgevaar van A. Korthals Altes.


Datum: 13-08-2007
Naam: Huub de Mul  
img

Helaas, alle commentaren ten spijt, is deze foto van de schade op het Emmasingelcomplex na het bombardement van 30 maart 1943.


Datum: 02-10-2007
Naam: Frans Pieper  
img

Jan Wolfs, dat vliegtuig zat in het kantoor waar mijn vader normaal werkte. Joop Heldoorn, mijn broer Jan en ik waren die zondagmorgen naar de zondagsschool in de NH-kerk in de Schootsestraat geweest. Wij woonden in de Kerkakkerstraat en waren onderweg naar huis toen het bombardement begon. Van de schrik liepen wij vanaf de Schootsestraat niet de Strijpsestraat op naar huis, maar we holden de Frederiklaan in. Ongeveer tegenover de bedrijfsschool zat een groentenboer. Die mensen hebben ons toen van de straat geplukt. Op de bedrijfsschool stonden schijnwerpers en, geloof ik, ook luchtafweergeschut. De school stond in brand en de Duitsers sprongen van het dak. Ik hoop dat mijn herinnering helemaal juist is wat die Duitsers betreft, want als iets brandend naar beneden komt, kan het ook materieel zijn.


Datum: 09-11-2013
Naam: Johan Vervest  
img

Mijn vader (hij is geboren 1909) heeft altijd gesproken over Duitsers die tijdens een bombardement van een gebouw naar beneden sprongen. Ik heb altijd gedacht dat dit een pand aan de Emmasingel betrof. Zou uit de hier geplaatste reacties best wel eens de Kastanjelaan geweest kunnen zijn.


Datum: 16-02-2016
Naam: Pieter Kuipers  
img

Dag Johan, identiek verhaal dat mijn wijlen vader mij vertelde. Hij woonde destijds aan de Toricellistraat en heeft alles ook gezien als jongen van 11. Het had diepe indruk op hem gemaakt. Een film op Youtube laat bombardement goed zien. Zoek op "RAF raid Holland in Dayllght". Helaas kan ik hier de link niet kopiëren.