EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

12923

Bijdrager:

Jaar:

1978

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Tongelre, St Antonius van Padua

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pastoor Holtus

Beschrijving

Pastoor Holtus, vanaf 1950 tot (?) pastoor van de Villaparkkerk, die zich in de bloeiperiode van de parochie door vier(!) kapelaans liet bijstaan. Holtus was een zeer gedreven man die zich met name inspande om de jeugd uit de parochie bij allerlei takken van watersport te betrekken, zoals roeien en zeilen. De naam "Mariagarde" zal menigeen nog zeer bekend in de oren klinken. Volgens mij bestaat een hiervan afgeleide watersportvereniging nog steeds.


Geplaatst op

15-08-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 15-08-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Louis Holtus, geboren in Helmond op 11-03-1903 en overleden te Eindhoven op 03-09-1991. Hij is begraven op het St.Calixtuskerkhof en is daar in het goede gezelschap van bouwpastoor Van Oers, die in 1962 overleed (geboren 1872). Louis Holtus werd priester gewijd op 25-05-1929 en was in zijn loopbaan o.a. kapelaan in Mierlo en Tilburg, en verder was hij ook godsdienstleraar in Tilburg en moderator in 's-Hertogenbosch. De meesten van ons kennen hem als pastoor van de Sint Antonius van Paduakerk in het Villapark van 1950-1968 (hij ging met emeritaat op 15-09-1968).


Datum: 15-08-2007
Naam: Leo Laus  
img

Van Oers zal moeten zijn van Oerle.


Datum: 16-08-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Volkomen juist Leo: Carolus Cornelis van Oerle, geboren in Boxtel op 29-10-1873 en overleden te Tilburg op 04-04-1962, maar begraven in Eindhoven. Hij werd priester gewijd op 09-06-1900 en hij was werkzaam aan het Klein Seminarie in Sint-Michielsgestel, kapelaan in Sint-Oedenrode en 's-Hertogenbosch. Op 30-12-1915 werd hij benoemd tot bouwpastoor van de Sint-Antonius-van-Paduakerk in het Villapark, waarvan de inwijding plaatsvond op 23-05-1918. Pastoor Van Oerle ging met emeritaat op 14-09-1950 en werd toen opgevolgd door Louis Holtus.


Datum: 16-08-2007
Naam: Jos Jansen.  
img

Leuke spraakverwarring: Pastoor van Oers of van Oerle. Vroeger werd in de spreektaal inderdaad alleen maar over Pastoor van Oers gesproken. Oers is nu eenmaal Brabants voor Oerle. Compliment overigens voor Theo van de Dungen in verband met zijn feitenkennis m.b.t. dit onderwerp.


Datum: 16-08-2007
Naam: Theo van den Dungen  
img

Complimenten zijn niet nodig Jos. Hoewel een aantal dingen mij al eerder bekend waren (gegevens rondom genealogisch onderzoek), vind je ook veel gegevens op de website van het Regionaal Historisch Centrum in Eindhoven: www.rhc-eindhoven.nl. De parochie van Sint Antonius van Padua en pastoor Holtus zijn mij zeer vertrouwd uit mijn (Eindhovense) jeugd en het was daarom bitter om te zien dat dit prachtige gebouw moest worden afgebroken in 1991 (zie foto's op deze website).


Datum: 16-08-2007
Naam: Huib Vredegoor  
img

Zijn kapelaans in de jaren '50 waren Kuipers, Sanders en Baken. De zeilkampen in Loosdrecht waren een van die activiteiten voor de jeugd. De Van Hasseltstichting bestaat nog altijd, de Ome Jan is jammer genoeg vervangen, maar men was dit jaar wel druk bezig met het onderhoud van het eiland. Afvaren voor je diploma was een zenuwslopende ervaring. Dat gebeurde nl. in de BM van de pastoor zelf, een schitterende boot, in plaats van in de huurbakken van Ottenhome. En pastoor Holtus kon boos worden. Prachtige herinneringen. Ook natuurlijk lid geweest van de Mariagarde, van de welpen en verkenners van de Don Boscogroep en natuurlijk misdienaar. Kortom: het hele rijke roomse leven meegemaakt.


Datum: 17-08-2007
Naam: Leo Laus  
img

De kapelaans Kuipers en Baken waren einde jaren 50 ook godsdienstleraar op de R.K. Middelbare Handelsavondschool, Elzentlaan (20?) Eindhoven.


Datum: 18-08-2007
Naam: Mieke Gosselink  
img

Patoor Holtus is in 1991 overleden. Hij heeft altijd veel voor de jeugd gedaan. De Paaskaarsen maken werd in de pastorie gedaan. Daar werd een heel weekend hard aan gewerkt door de acolieten en misdienaars. Door het jaar heen werden de stumpkes van de kaarsen bewaard en in Oerle omgesmolten naar nieuwe kaarsen. Ook hadden de misdienaars elke week een spelavond en een keer per jaar op zeilkamp. Terrein weer zomerklaar maken. Dat is in de nieuwe kerk later ook nog doorgegaan. Hij heeft nog een tijdje met zijn huishoudster in het appartementencomplex naast de kerk gewoond.


Datum: 23-02-2009
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Ik kan me nog wel de roeiboten herinneren die bij de hefbrug lagen, b.v. de "Stella Maris ". Daarmee ging pastoor Holtus met de jeugd op het Eindhovens kanaal varen.


Datum: 01-03-2013
Naam: J.Hendrikx  
img

Van de kapelaans uit mijn jeugd in het Villapark herinner ik mij ook nog kapelaan Heeren en Versteeg of Verstegen. En zondags de suisse die de orde in de kerk moest handhaven. Elke morgen naar de kerk, meisjes links en jongens rechts. Ik moet nog ergens een plaat hebben voor trouw misbezoek. Omdat ik geen misdienaar kon worden bij pastoor van Oerle, ben ik naar de Paterskerk gegeaan en ben daar o.l.v. pater Kannegieter opgeleid tot misdienaar. Een van de sympathiekste paters was pater Verhagen die zo goed kon preken.


Datum: 12-04-2015
Naam: Hanneke Langenhuysen.  
img

Van de geestelijken uit deze parochie herinner ik me ook nog kapelaan Tillman, die aalmoezenier was van de scoutinggroep Don Bosco en daar erg geliefd was. Dat is wat ik me uit verhalen van mijn broers Frans en Maarten Langenhuysen kan herinneren. Verder was daar later ook Jan Huismans, die veel te maken had met het jongerenkoor, dat veel succes had in de kerk en waar veel gelovigen naar kwamen luisteren.


Datum: 29-08-2017
Naam: John Muller  
img

Wat geschreven werd over pastoor Holtus klopt helemaal, hij was een energieke en enthousiaste kindervriend. Ik mocht als jongetje met hem zijn BM naar Loosdrecht varen en herinner me zijn krachtige taalgebruik als onderweg jongelui voorwerpen naar de boot gooiden. Kapelaan Kuipers was een heel geduldige en vriendelijke man die probeerde mij wat meer bijbelkennis bij te brengen, maar de gesprekken gingen vaak al snel over andere onderwerpen. Overigens, wat heb ik een mooie herinneringen aan die prachtige kerk, die voor wat suffe 2ondereenkapjes moest wijken.