EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

1306

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Complex Emmasingel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De eerste Philips-fabriek. (1)

Beschrijving

Het terrein tussen de Vrijstraat en De Knip (die we nu Emmasingel noemen) was vroeger voornamelijk een bedrijvengebied. De Knip was eerst nog niet voor het verkeer toegankelijk en de bedrijven hadden toegang via de Vrijstraat. Aan die Knip lag de oude draadnagelfabriek van de Gebrs. Raaymakers. In 1875 wordt de fabriek verkocht aan de Gebr. Schroder, die er een bucksking-weverij (?) begonnen. Nadat de fabriek in 1888 volledigt afbrandt wordt deze een jaar later toch weer opgebouwd. Maar de economisch slechte tijd noodzaakt tot sluiting. Op een finale verkoping op 27 april 1891 wordt de fabriek verkocht aan Gerard L.F. Philips. De foto laat de 'Emmasingel-zijde' van de fabriek zien met het bruggetje over de Vest.


Geplaatst op

13-09-2005

Reacties:

Datum: 12-09-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Buckskin! In het RHC-e is het archief te vinden van de Geldropse fabriek van v/h A. Pessers.
Een regel uit de beschrijving:
In de weverij werden de oude buckskin-getouwen vervangen door Franse machines van het Ancet-Fayolle type. Maar wat is Buckskin?


Datum: 13-09-2005
Naam: Frans Gommers  

Buckskinweefgetouwen werden gebruikt voor het weven van zware wollen stoffen. Lompe luidruchtige machines, waarvan een ervaren wever er maar twee kon bijhouden. Vanwege de dikke inslagdraad was de spoel erg snel leeg. Die moest dan met de hand verwisseld worden. Later werd dat geautomatiseerd, evenals de detectie van kettingdraadbreuk.
De site van het historisch centrum Tilburg werkt niet goed, anders had ik een foto kunnen plaatsen. Het Textielmuseum vermeldt slechts dat deze getouwen werden gebruikt voor het weven van de ruwe doek voor wollen dekens.


Datum: 21-10-2005
Naam: Vic van Lijf  
img

Voor buckskin of deerskin zie : http://scdeerskin.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=DDT03&Category_Code=Buck


Datum: 21-10-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Vic. Merk op dat we het hier over weefmachines hebben. De url verwijst naar de resultaten van een ander productieproces.


Datum: 11-02-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Het is eigenlijk wel verbazingwekkend dat in de jaren 1920-'30 vrijwel de gehele Emmasingel met Philips hoogbouw werd volgezet, maar dat men dit oude pand altijd heeft behouden. In later jaren (ná 1945) zal men de waarde van dit pand wel hebben ingezien, maar wat heeft dit pand 'gered' in de vroege Philips expansiejaren?


Datum: 10-01-2021
Naam: Louis Van Lierde  
img

Is deze foto een uitsnede van een grotere? En zo ja, welke is dat dan?