EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13192

Bijdrager:

Jaar:

2004

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

237 Kruidenbuurt

Straat:

Kalmoesstraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kalmoesstraat

Beschrijving

Bijna alle bewoners zijn al vertrokken.


Geplaatst op

28-08-2007

Reacties:

Datum: 13-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Marietje Wolters woonde in de jaren 60 op Kalmoesstraat nr.144. Wie weet waar is gebleven?


Datum: 14-05-2008
Naam: Vera Borrenbergs-van Hoof  
img

Ik heb in die jaren in de Kalmoesstraat gewoond op 121. Maar volgens mij woonde Wolters op 133. Nummer 144 moet aan de overkant zijn en ik betwijfel of 144 wel bestond. Dat moet dan bijna helemaal aan de Leenderweg zijn. Waar Marietje is gebleven weet ik niet. Ik heb wel een Bep Wolters gekend. Maar ook daar weet ik verder niets van te vertellen.


Datum: 14-05-2008
Naam: Thea Van den Brand-Van Akkerveken  
img

Helemaal gelijk, Wim, maar het is ook al zo lang geleden........


Datum: 14-05-2008
Naam: Eddy Heijting  
img

Ik heb ook in de Kalmoesstraat gewoond op nummer 54, familie Akkerveken. Degene die ik nog ken zijn familie Vonk, Van de Waardenburg en Kersten. Wij waren met vijven thuis; Piet, Louis, Tonnie, Phillomien en ik, Thea. Mijn vader was schilder.


Datum: 15-05-2008
Naam: Lian Heerings-v.d.Heijden  
img

Een eindje terug richting Leenderweg woonde de fam. Klaasen met twee prachtige dochters Rieky en Hanny, waar wij in begin 60er jaren bevriend mee waren. Vader Klaasen was handelaar in oude metalen. Wie weet wat er van deze dames terecht is gekomen?


Datum: 17-05-2008
Naam: Gerard van de Schoot  
img

Mijn (overleden) man Martien heeft ook in de Kalmoesstraat gewoond, eerst op nr. 126 op de hoek van de Alsemstraat. Daarna op 124. Hij heeft er een hele fijne jeugd gehad. Marietje Wolters woonde destijds tegenover mijn man. Ze heeft daarna (volgens mij) nog aan de andere kant van de Leenderweg gewoond, in de Stekelroosstraat of Waterroosstraat?


Datum: 06-06-2008
Naam: Vic van Lijf  
img

Ik kan mij ook nog herinneren dat de familie Vialle in de jaren 60 in de Kalmoesstraat woonde. Johan Vialle is filiaalchef geweest bij de Etos op de hoek Tivolilaan–Heezerweg en zijn broer is de man die de Vialle-gasinstallaties maakt.


Datum: 08-08-2008
Naam: Piet ( Pierre ) Alderliesten  
img

In deze straat waren aan het begin vanaf de Leenderweg twee poorten. De één liep dood en de andere poort kwam uit op de Edelweissstraat. Wij deden vaak spoorzoekertje. En dan gingen wij in de eerste doodlopende poort (rechts vanaf de Leenderweg) met de benen tegen beide muren omhoog. Op een bepaalde hoogte was een bord bevestigd en daar zaten we dan achter. Degene die je spoor ging zoeken kon je dan niet vinden. De andere poort naar de Edelweissstraat gebruikten we om rondjes hard te lopen. Dan ging het om o.a. hardlopen, rolschaatsen en langvolhouden. De poorten kwamen uit op de achtertuinen van de woningen .Er werd in die tijd veel gedaan aan allerlei wedstrijden. De kinderen waren erg vindingrijk. Oók bonden we de deuren aan elkaar, trokken belletje en zorgden dat we weg waren. De kinderen die bleven staan kregen dan een draai om hun oren. Op de hoek Kalmoesstraat - Leenderweg zat destijds een bakker. De naam IJzermans volgens mij. De huizen van de Kalmoesstraat waren rond 1960 al erg oud. Dus het verbaast mij niet dat daar iets anders voor in de plaats komt. Weten jullie nog meer leuke herinneringen in die tijd, de periode van 1944-1960?


Datum: 15-07-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Wij, dat is de familie van den Berge, woonden op Kalmoesstraat 133. op 135 woonde een broer van mijn moeder Chirst van Laarhoven, op 131 woonde de familie Stouthart en op 129 de familie Van der Linden. In 1950 zijn we verhuisd naar de St. Bavostraat in een splinternieuwe naoorlogse wijk achter de Tivolikerk. Volgens mij geeft deze foto dat gedeelte weer, met dat befaamde tunneltje onder de huizen, waardoor we in het "gengske" kwamen, de achterom dus, de brandgang. Aan de andere kant van dat gangetje lag de achterkant van de huizen aan de Edelweisstraat.


Datum: 16-07-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Ik heb me vergist in de locatie hier. Dit is het gedeelte van de Kalmoesstraat richting Heezerweg. De kop van de Tivolilaan is achterin zichtbaar, denk ik. De straat werd in feite halverwege doorsneden door de Laurierstraat. Beide helften van de Kalmoesstraat vormden voor een deel elkaars spiegelbeeld. De terugvallende huizen hadden een voortuintje, afgezet met een muurtje. In "onze" helft had je twee typen huizen, de zogenaamde "arbeiderswoningen", en tegenover een soort middenstandswoningen. Daar woonde o.a. Piet van Elst van het vrachtwagenbedrijf. Oma Geerings en de familie Van de Ouweland, waarvan we de oudste zoon, Jan, de professor noemden.
De huizen hadden geen badkamer, wel een gescheiden WC, maar zonder waterspoeling. De nodige keren moest er dus een emmer water door gegooid worden. In de late jaren 40 was closetpapier schaars. Krantenpapier was er wel, maar dat werd zorgvuldig bewaard en opa, die bij ons inwoonde, sneed die krantenvellen in rechthoekige blaadjes, haalde er touwtje doorheen en hing dat aan een spijker in de WC. Zo had je dus wc-papier.


Datum: 16-07-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Ook onze vader sneed regelmatig krantenpapier tot velletjes closetpapier en ook dat touwtje erdoor. Waarschijnlijk is dit in veel huishoudens gebeurd. Wat te denken van de drukinkt die, toentertijd, nog behoorlijk afgaf.


Datum: 16-07-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Dat is inderdaad in veel huishoudens gebeurd. Veel zaken waren óf niet te koop of vielen onder de distributie. Het distributiekantoor stond overigens ongeveer op de plek waar nu de appartementen staan bij de Vestedatoren. Later stond daar de Clé Schellensschool die intertijd nog geopend is door koninging Juliana. Ik herinner me het distributiekantoor als een donkerrood bakstenen gebouw, mogelijk een oud schoolgebouw.


Datum: 19-07-2009
Naam: Pierre Alderliesten  
img

Wie van jullie hebben foto's vanaf de Leenderweg? Dit stukje Kalmoesstraat mis ik. Wel weet ik dat de huizen van de Kalmoesstraat vanaf de Leenderweg links deuren hadden die tegenover elkaar stonden. Volgens mij een soort portiekwoningen. Dat laatste weet ik niet zeker. Misschien kunnen jullie me daar het één en ander van vertellen. Je kon wel achterom. Alleen weet ik niet meer of de deuren beneden zaten of gedeeltelijk op de eerste etage. Het is alweer meer dan 50 jaar geleden. En dan vergeet je weleens het één en ander.


Datum: 19-07-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Pierre, de deuren zaten allemaal op de begane grond. Het waren allemaal eensgezinswoningen, daar ben ik zeker van. Inderdaad mis ik ook nog het stukje naar de Leenderweg toe, waar wij woonden tot 1950, op nummeer 133, dat ik eerder beschreef. Links op de hoek naar de Leenderweg had je Ijzermans, Rechts op de hoek had je bakker van de Laar . De straat was vrij breed, had kinderkopjes in het middden en klinkerpaden aan de zijkant, zoals dat toen veel voorkwam. Ik herinner me ook dat ik daar het eerste propellorloze vliegtuig zag. Dat bleek later de Britse Gloster Meteor te zijn, het eerste straalvliegtuig. We waren gewend, zo klein als we waren aan propellorvliegtuigen. Overigens vind op de Citadel van Dinant in België nog een rompp van deze Gloster Meteor, het eerste staalvliegtuig in Europaavn Britse makelij.


Datum: 11-05-2010
Naam: Jack Frijters  
img

Vanaf de oorlog tot in de jaren '50 stonden er in dit gedeelte (en misschien wel in heel de straat) van de Kalmoesstraat hele grote bomen, waarvan een enkele boom in de oorlog via de kachel is verdwenen, ik weet niet precies in welk jaar, maar later zijn de bomen verdwenen omdat ze te groot en waarschijnlijk te oud waren. Deze foto is ongeveer voor het huis genomen waar ik, Jack Frijters, op nr. 34 geboren ben het huis rechts naast het tunneltje.


Datum: 01-11-2010
Naam: Dick Janssen  
img

Ik heb met mijn ouders gewoond in de Alsemstraat 8 tot ongeveer 1954. Ik hoop dat er nog mensen zijn die namen weten van mensen die er gewoond hebben tussen 1945 en 1954.


Datum: 02-11-2010
Naam: Harry Janssen  
img

Ook ik heb gewoond op Alsemstraat 8 gedurende de oorlogsjaren. Er waren maar aan één kant huizen en aan de overkant was een lagere school. Het was denk ik een zijstraat van de Kalmoesstraaat. Bestaat de Alsemstraat nog en heeft iemand daar ook een foto van?


Datum: 02-11-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

De Alsemstraat verbond de Kalmoesstraat met de Thijmstraat. Als wij naar de Franciscusschool in de Thijmstraat liepen, gingen wij altijd door de Alsemstraat.
Volgens mij bestaat de naam niet meer, maar ik ben er niet zeker van. De Alsemstraat was inderdaad maar aan één kant bebouwd en inderdaad lag aan de andere kant de speelplaats van de school. Tegenwoordig noemen we dat schoolplein.


Datum: 02-11-2010
Naam: Sjan Kostermans  
img

Johan Vialle is ook assistent bedrijfsleider geweest in het filiaal van de Etos op de Tongelresestraat. Ik kan hem nog goed herinneren. Ik spreek dan over het jaar 1969.


Datum: 03-11-2010
Naam: Harry Janssen  
img

Vroegere bewoners van de Alsemstraat op de nummers 4-6-8-10: van Riel - Smulders - Janssen - Overes