EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13536

Bijdrager:

Jaar:

1997

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

422 Kronehoef

Straat:

Boschdijk

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Boschdijk voor de renovatie 1

Beschrijving

Gerard bedoelt hier met renovatie de reconstructie van de weg, waarvoor de bewoners meer dan 25 jaar hebben gestreden. Het witte huis is huisnummer 362. Daarnaast het "Kattestraatje", nu Marterstraat.


Geplaatst op

24-09-2007

Reacties:

Datum: 26-09-2007
Naam: Ton Jaspers  
img

De Marterstraat heeft altijd al zo geheten, althans volgens het straatnaambordje dat er vroeger (1960) al hing. Wij Brabanders noemden het de kattesjees maar de noordelingen vonden dat iets te ordinair en noemden het dus beleefd het Kattestraatje of het zwartepad. De foto is veel recenter, zo te zien is de kattesjees hier al ontdaan van de zo kenmerkende zwarte sintels.


Datum: 07-10-2007
Naam: Sierd Loman  
img

Wat leuk om mijn ouderlijk huis zo prominent op een foto te zien staan. In de vroege jaren '30 gebouwd door Ziert Loman, mijn opa, en vervolgens nog tot 1972 in handen van de familie. Ik heb er mijn gehele jeugd doorgebracht en heb de Boschdijk van een relatief rustige uitvalsweg zien worden tot een van de drukst bereden straten van Eindhoven. Onze familie is "gevlucht" naar een modern huis in 't Hool, waar je weer vrij kon ademen. Pas veel later werd de Boschdijk gereconstrueerd. Op nummer 360, direct naast het kerkhof, woonde de familie Nagelkerke en onze andere buren waren de familie Philipse. Deze laatste had nog een garage die op de Marterstraat uitkwam. Wie de vergroting bekijkt van de kaart op foto 2696 zal zien dat oorspronkelijk zowel de Kattestraat als de Marterstraat bestonden. Toen de aansluiting met de Boschdijk enkelvoudig werd, is besloten het zwarte sintelpad Marterstraat te blijven noemen. Maar de bijnaam Kattestraatje (Kattepad, Kattesjees) bleef. De oude Kattestraat liep langs de rand van het kerkhof naar de Frankrijkstraat terug. De Marterstraat boog voor het boerderijtje van Keeke van Os linksaf. Tot in de jaren '60 waren daar alleen maar weilanden! Zie ook mijn commentaar bij foto 2997 en tevens foto 7954.


Datum: 22-10-2007
Naam: Sierd Loman  
img

Als aanvulling op mijn eerdere commentaar kan ik nog melden dat ook dokter Brabander een "achterom" had dat uitkwam op het Kattenpad. Waar nu de tuinen van de huizen aan de Mathijs de Layenslaan liggen (dus eigenlijk aan de oude Marterstraat) stond nog een boerderij van ene Gijs. Achter het boerderijtje van Keeke van Os lag het hondenrenparcours. Verderop links aan de Kattenstraat was de boerderij van Talens en rechts aan het einde de houthandel van Seerden (die er later een benzinepomp begon).


Datum: 28-10-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Kattenstraat was de officiële naam. Lopende van de Boschdijk naar de Frankrijkstraat. Hij kruiste de Marterstraat. Kijk op foto 2696 voor de loop van beide straten. De Marterstraat en de Kattenstraat kwamen vlak bij elkaar op de Boschdijk uit. De Marterstraat lag in het verlengde van de Wattstraat.


Datum: 24-04-2009
Naam: Stef Philipsen  
img

Het is alle maal juist Els en Ton. Ik ben ook nog in bezit van een foto van het huis Boschdijk 364 (fam. Philipsen) waar het huis Boschdijk 362 gedeeltelijk opstaat. Verder kan ik nog vermelden dat er bij de samenkomst Marterstraat/Kattenstraat net voor de aansluiting aan de Boschdijk in de tijd voordat daar gebouwd werd (1933) een brandkuil (bluswater) is geweest, die later gedempt is. Ik ben met de bouw van onze garage aan de Marterstraat nog heel veel rotzooi tegen gekomen die daar toentertijd in gedumpt is.


Datum: 01-06-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Om duidelijkheid te verschaffen over de Kattenstraat en de Marterstraat verwijs ik naar foto 11072. Het straatje op deze foto is dus de Marterstraat. Direct achter het kerkhof lag de Kattenstraat, die aanvankelijk de Marterstraat kruiste en uitkwam op de Boschdijk links niet te zien op deze foto. Het stukje Kattenstraat tussen de Marterstraat en de Boschdijk bestaat niet meer, ik heb het ook nooit gekend.


Datum: 01-06-2009
Naam: Hans Vervoort  
img

Tini, dit is wel degelijk de uitmonding van de Kattenstraat op de Boschdijk in zijn oorspronkelijke vorm. Wat verdwenen is de uitmonding van de Marterstraat op de Boschdijk. Op deze plaats is een bungalow gebouwd waarin een invalide man toen is gaan wonen. Je kunt nu nog aan de grondvorm van de woning zien dat deze aangepast is aan de beschikbaar vrijgekomen ruimte.


Datum: 01-06-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Hans, je hebt deels gelijk. Collega Peter Vermeulen heeft vier plattegrondjes geplaatst. Zie 20153, hieruit kun je zelf je conclusies trekken.


Datum: 21-06-2009
Naam: Antoinette Van Brussel  
img

Ja, in dit huis heb ik tussen mijn vierde en tiende gewoond. Wij woonden in bij mijn oma, Antoinette Loman-Schellekens, nadat mijn opa Sierd Loman overleed. Mijn opa was de chauffeur van Anton Phillips. Een fijne tijd bracht ik spelend in de velden door, achter het piepkleine boerderijtje van Gijs en Met. Aan de andere kant van wat wij het 'kleine paadje' noemden, de Marterstraat begrijp ik, woonde Keeke. Bestaan er nog foto's van die plek, de huisjes, de velden, de paden? Boer Gijs? Het Kattestraatje noemden wij ook het ' Zwarte pad'. Uit mijn allervroegste jaren herinner ik me dat de Boschdijk een prachtige laan met grote bomen was. De families Nagerkerke en Philipse waren onze buren. Het pianospel van Ludwina Philipsen maakte op mij als kind indruk. Ik zat op de St. Theresiaschool naast de Pauluskerk, als ik het wel heb. Ik had o.a. les van een juffrouw Van Vroonhoven. Was zij niet een zus van mijn vriendjes Van Vroonhoven? Mijn oude schoolrapporten bewaar ik in een kleine roodleren schooltas, waarmee ik tijdens een schoolreisje per ongeluk een van mijn beste vriendjes, Wim van Lammeren, een gat in het hoofd sloeg.
In die paar jaar dat we aan de Boschdijk woonden, stortten er drie vliegtuigen neer. Een achter in de velden, een midden in Woensel, richting stad, en een bij het vliegveld, een kwartiertje nadat we er weggefietst waren. Het bericht haalde ons in voor we thuis waren. In 1958 verhuisden we naar Tongelre, waar we van woning ruilden met mijn oom en tante. Sierd Loman is mijn neef.