EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13565

Bijdrager:

Jaar:

1946

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

222 Gerardusplein

Straat:

Orchideeënstraat

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Processies / Bedevaarten

Onderwerp 3.:

Processies, St Gerardus Majella

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Processie Orchideeënstraat

Beschrijving

De enige toelichting die ik op deze foto kan geven is dat het omstreeks 1946-47 moet zijn geweest dat die Sacramentsprocessie door onze straat trok. Het kerkbestuur van die tijd kende ik niet en die lopen natuurlijk allemaal naast dat baldakijn! Misschien is het wel de eerste keer na de oorlog dat dit weer mocht op Sacramentsdag.


Geplaatst op

25-09-2007

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 25-09-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Corrie, het mocht voor de oorlog ook niet, maar werd gedoogd. Ik heb mij voor de oorlog laten vertellen dat de pastoor van de Pauluskerk (Van Berne, bijgenaamd de frat, omdat hij een wrat op zijn neus had) de koster opdracht gaf de boetes te gaan betalen alvorens de processie begon. Bij een dergelijke optocht moest toch de veldwachter aanwezig zijn, maar daar was immers geen toestemming voor gegeven en zo kon zo die veldwachter toch aanwezig zijn!


Datum: 15-07-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Veel mensen haalden voor de processie hun lopers uit de gang, zoals we hier ook zien.


Datum: 16-11-2010
Naam: Ellie Wijman-Loots  
img

De route van de sacramentsprocessie werd helemaal versierd. Op de grond werden naast kleden ook kunstzinnige versieringen aangebracht met bloemblaadjes en zand. Alleen het allerheiligste met de vier misdienaars die het baldakijn ophielden mochten hierover lopen. De anderen niet.


Datum: 19-06-2011
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Duidelijk op deze foto is te zien, dat de mensen moesten knielen als het allerheiligste voorbij kwam. Hadden de bruidsmeisjes ook niet een mandje met rozenblaadjes die ze mochten strooien, of was dat bij een andere gelegenheid?


Datum: 13-04-2013
Naam: Michaël Hendriks  
img

Lieke, de mensen knielden uit eerbied, ze MOESTEN het niet. GOEIE OUWE TIJD !


Datum: 14-04-2013
Naam: Johan Vervest  
img

Waarschijnlijk zou het iedere gelovige verbazen hoeveel mensen nog steeds in hun kerk geloven maar teleurgesteld worden door de huidige generaties kerkelijke uitvoerenden en bestuurders.


Datum: 15-04-2013
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Ben blij dat ik iets heb meegekregen in het leven en om te blijven geloven heb ik de huidige bestuurders, kerkleiders en gebouwen (kerken) niet nodig. Dat wil niet zeggen dat ik het niet erg vind dat er geen kerken meer zijn straks want een plaats voor samenkomsten of een plek waar je toch "thuis" voelt draagt wel bij aan "het geloof".


Datum: 18-04-2013
Naam: Wim Habraken  

We kijken hier richting Aalsterweg en de fotograaf zal zo ongeveer op de stoep van de snoepwinkel van Van Schijndel staan. Op de foto: links de schoenwinkel van Van Baal. Rechts woonde de fam. Bloks en ter hoogte waar de meeste mensen staan te wachten, was de ingang met het laantje van de Gerardusschool (ook aan de rechterkant).