EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13712

Bijdrager:

Jaar:

2005

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

723 Rapelenburg

Straat:

Franz Leharplein

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Beelden

Onderwerp 3.:

Profane Beelden

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
De Gestelse Blauwbuik

Beschrijving

Dit beeld van Mieke Frehe is in 1986 door de gemeente aan de Gestelse bevolking geschonken als vervanging van de gesloopte M.G. van den Hurkbank in 1972.


Geplaatst op

07-10-2007

Reacties:

Datum: 07-10-2007
Naam: Joost Verzuu  
img

En wat is een Gestelse blauwbuik?


Datum: 07-10-2007
Naam: Vic van Lijf  
img

Joost, dat is een pleonasme.


Datum: 07-10-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Dat nou net die van Gestel die naam kregen? In andere plaatsen had je ook blauwververijen; in Stratum Van Bergeijk (foto 1882), op de Fellenoord blauwververij Jansen de Wit. Volgens overlevering kregen ze die kleur van het hangen over de verfkuip. Overigens in mijn genealogie komen ook roodververs voor.


Datum: 07-10-2007
Naam: P.van Huijkelom  
img

Dat was iemand die in de leerlooierij werkte. Men werkte daar met ecoline dat alles blauw maakte, zelfs het water van de Gender.


Datum: 08-10-2007
Naam: Jan Toirkens  
img

Als ik de commentaren goed begrijp, staat hier als standbeeld dus een blauwverver? Ik neem aan dat in 1972 dat blauwverven op die manier in ieder geval 'voorbije tijd' was? Immers de industrialisatie (lees winstmaken) stond het niet langer toe op die manier te verven. En al eeuwen daarvoor werd het beroep op veel plaatsen vermeld, dus echt Gestels is het waarschijnlijk niet, de naam ten spijt. En zeer waarschijnlijk is het beroep al veel ouder dan op ooit op schrift is gesteld. Dat blauwverven gebeurde niet alleen in Gestel, overigens moeten we ons soms afvragen welk Gestel. Was het Gestel bij Stratum, of misschien St. Michielsgestel, Luijksgestel, of Moergestel (en dan beperk ik me hier tot Noord-Brabant). Het begrip Gestelse Blauwbuik schijnt soms meer dingen te omvatten dan we allen voor mogelijk houden, mogelijk net zoiets ongedefinieerds als de Batavieren of de Kaninefaten? Commentaar is welkom, aarzel dus niet. Het houdt de discussie levendig.


Datum: 18-10-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Op 7 febr. 1885 wordt door het gemeentebestuur van Strijp een concessie verleend aan de firma J. Elias tot het oprichten van een blauwververij.


Datum: 25-10-2007
Naam: Hennie de Groot  
img

Na enig onderzoek ben ik er achter waar d'n blauwbuik oftewel d'n bluwboik vandaan komt. Er bestaan twee versies. Een van vóór d'n overweg en een van over d'n overweg. De 1e versie is die van de leerlooierijen en de andere van d'n textiel. Ik houd me maar aan versie 1, want m'n oome Toon de Schoenpees, die had me toch 'ne blauwe buik. Dat kwam, menneke, zei hij, omdat ik 't leer 'vors' van de looierijen ga halen en daar de schoen mee repareer. (Maar waar dan die blauwe neus vandaan kwam is weer een ander verhaal.)


Datum: 25-10-2007
Naam: Anne Troost  
img

Dat, Hennie, kwam van het schoenenmaken, dat gebeurde 1 op 1, eerst 1 schoen maken en dan 1 snevel achterover slaan.


Datum: 07-04-2014
Naam: J.J.M. Vlemmings  
img

In Gestel is het woord "Blauwbuik" meer blijven hangen dan in andere wijken en plaatsen in Brabant. Vandaar dat de "Gestelse Blauwbuik" dik in orde is.


Datum: 24-07-2017
Naam: Eric Kemperman  
img

Ik heb een Gestelnaar wel eens horen vertellen dat de Blauwbuik kwam van het blauwe voorschoot dat men in de sigarenfabrieken droeg. Voor wat het waard is.


Datum: 25-07-2017
Naam: Martin Swinkels  
img

Ik lees hier verschillende verhalen en versies waar de naam "Blauwbuik" vandaan komt. Volgens mij heeft dit te maken met de vele wasserijen die er in Gestel gestaan hebben in een ver verleden.


Datum: 25-07-2017
Naam: Pim van Gestel  
img

Martin heeft hier een waar punt. De Blauwbuik komt inderdaad van de wassserijen.


Datum: 26-07-2017
Naam: Hans van Melis  
img

Wasserijen zijn een "Hollandse" uitvinding, die in Gestel zijn iets twintigste-eeuws. Als er al een blauwbuik bij een wasserij werkte dan werkte hij in de ververij. De ververij kon mooi het water uit de wasserij gebruiken.
Fa Daalmans en Co (17087) Kon. Stoomwasscherij "De Rijzende zon" filiaal Eindhoven Groote Berg 64a Ingeschreven 18-1-1926 opgeheven 26-2-1927. Firmanten E.P.;J.F.; A.C.M. en M.J. van der Pol te Gouda.
De Assi, wassen, stomen en verven.in 1913.
Wasserij de Vries zou uit 1884 stammen.