EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

13880

Bijdrager:

Jaar:

1905

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

214 Tuindorp

Straat:

Gasthuisstraat

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Verzorgings-, Verpleeghuizen / Ouderenhuisvesting

Onderwerp 3.:

Wilgenhof / St Josephgesticht

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gasthuisstraat met zusterklooster

Beschrijving

Met links het luihuis en rechts een gedeelte van het liefdegesticht.


Geplaatst op

19-10-2007

Reacties:

Datum: 09-04-2013
Naam: Rita Praat-Nijssen  
img

In de tijd van de Romantiek was er een sterke godsdienstbeleving. Verschillende organisaties ontstonden in Nederland die zich Zusters van het Goddelijk Kind, later Zusters van de Liefde noemden. In Tilburg heeft pastoor Joannes Zwijsen met drie zusters, Maria Michaël Leijsen, Maria Catharina Janssen en Maria Theresia Smits de congregatie Zusters van de Liefde Tilburg gesticht, met een juridische structuur van pauselijk recht.
In Stratum, de Gasthuisstraat 1, vestigden zij zich in 1868 en zijn daar gebleven tot 1972. Hun patroonheilige was: Zoete Naam Jezus. De Zusters richtten zich op onderwijs d.w.z. fröbelschool, kleuter- en lagere school, taal-, handwerk- en godsdienstlessen. Verder hielden zij zich bezig met bejaardenzorg. In 1973 is samen met de nieuwbouw van het bejaardenoord een nieuwe vestiging gesticht. Bron: erfgoedkloosterleven.nl
Op een gezinskaart van de burgelijke stand kom ik een meisje Van Woerkom tegen (dochter van de gemeentesecretaris van Woensel) dat in 1908 een half jaar in dit gesticht gewoond heeft als leerling. Zij was bijna 13 jaar oud. Daarna is zij naar een gesticht in Engelen (Den Bosch) gegaan. Toen ze 15 was, is ze weer thuis komen wonen. Ik lees in de taakomschrijving van de zusters niet dat ze ook een kostschool waren voor (rijke) meisjes. Weet iemand hier meer van? Is de lagere meisjesschool bij het klooster in Gestel, (waar ik op gezeten heb), genoemd naar bovengenoemde Maria Theresia?