EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14490

Bijdrager:

Jaar:

2007

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Raiffeisenstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Lucifersfabrieken

Onderwerp 3.:

Vissers, Langemeijer & Co

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Muurreclame luciferfabriek

Beschrijving

Al enkele maanden voordat in het Eindhovens Dagblad van 27 november een artikel hierover verscheen, had ik deze foto met toestemming van Jan van der Meulen mogen nemen. De schildering op een muur van de oude luciferfabriek aan de Vestdijk dateert van 1929. Op deze (een van de drie) wordt reclame gemaakt voor Duraline-olie. Afgebeeld is verder een A-Ford in een berglandschap.


Geplaatst op

12-12-2007

Reacties:

Datum: 12-12-2007
Naam: Piet van Hees  
img

Schitterend! Dit soort dingen is heel erg zeldzaam. Is er bekend wie het gemaakt heeft? Er stond in het artikel van het ED ook al iets over het landschap. Op deze foto niet echt herkenbaar, maar in het echt wel? Wordt het gerestaureerd?


Datum: 12-12-2007
Naam: Peter Vermeulen  

De schilder is ene Henk Kok. Op de grote versie is iets meer van het landschap te zien en ook nog een stuk van het tweede tafereel met de Goodyear-autoband.


Datum: 12-12-2007
Naam: Jan Van Der Meulen  

Toen de luciferfabriek omstreeks 1908-1909 verhuisde naar de Lijmbeekstraat heeft in die fabriek nog een sigarenfabriek van Meijer Blomhof gezeten totdat in 1916 Van der Meulen-Ansems de fabriek kocht en verbouwde. In 1928 werd de zuidelijke zijgevel van de fabriek volledig uitgebroken en de twee vloerenconstructies en de dakconstructie opgevangen door geconstrueerde stalen kolommen. Gelijktijdig werd de vloeroppervlakte door die aanbouw verdubbeld. In deze uitbreiding zijn aan de nieuwe zuidelijke buitenmuur de schilderingen aangebracht, die tot dusver geen enkele binding hebben met de oorspronkelijke Luciferfabriek en hiervan zelfs ver verwijderd waren. Het terrein van de uitbreiding was aangekocht van de Meierijse Tram. De aktes hoop ik nog eens door te snuffelen.


Datum: 12-12-2007
Naam: Arthur van Gansewinkel  
img

Langzaam geeft oud Eindhoven steeds meer geheimen prijs. Komt dat door het tegenwoordige beleid van de gemeente, nu er niet meer zo snel tot afbraak wordt overgegaan?
Het is wederom een aanwinst en een mooi stukje geschiedenis, dat zeer zeker gespaard zal moeten worden.


Datum: 13-12-2007
Naam: Joop Heldoorn  
img

Volgens mij is het autootje op de muur een Austin 7. Hier in Australië waren die in die tijd erg gewild. In Nederland heb ik er nooit een gezien.


Datum: 14-12-2007
Naam: Fanny van Ree Bovers  
img

Het is een Morris Cowley en deze is uit 1929. De Austin 7 had een ander kontje.


Datum: 25-02-2016
Naam: Kees van der Hoeven  
img

De schilder is ene Henk Kok, zei Peter. Zal dit dus de Henk Kok zijn die naast antiquair en kunsthandelaar, ook reclameschilder was en (in 1953) een bedrijf op Keizersgracht, Willemstraat en Kloosterdreef had? Kok was toen ook KVP-raadslid.


Datum: 25-02-2016
Naam: Piet van Hees  
img

Aha, dank u. Ondertussen staat op deze pagina al een heel stuk geschiedenis. Nou nog een keer een rondleiding! Of eigenlijk beter nog, een gemeenteraad die het lef heeft om er een Eindhovens museum van te maken.