EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14718

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

231 Poeijers

Straat:

DAF-terrein

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

DAF

Onderwerp 3.:

Geldropseweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Muurschildering DAF

Beschrijving

Muurschildering in de hal van Van Doorne's Automobielfabriek.


Geplaatst op

10-01-2008

Reacties:

Datum: 11-01-2008
Naam: Willem van de Ven  
img

Ik zie er het oude DAF-logo in. Dat logo stelt volgens mij een wiel voor met bladveren. Misschien wel een uitvinding van Hub van Doorne (de bladveren dan, het wiel was al eerder uitgevonden).


Datum: 11-01-2008
Naam: Paul van Erp  
img

Bij mijn weten is de bladveer al bij de eerste auto's toegepast, en is dus zeker geen uitvinding van Hub van Doorne. Wellicht werd de bladveer al toegepast op karren voordat de eerste auto het licht zag. Wie weet hier meer over te vertellen? Overigens verhaalt de schildering de geschiedenis van het transport van primitief naar modern; met natuurlijk DAF als middelpunt. Inderdaad met het oude DAF-logo. Ik herinner me het oude logo nog, maar dat was niet exact zoals op de wandschildering!


Datum: 11-01-2008
Naam: Peer Retera  
img

Willem, volgens mij zit je er toch niet ver vandaan (wat betreft het 'uitvinden van het wiel'). Links torsen twee mannen een vracht ... zonder wielen. Na enkele stappen waarbij van links naar rechts: een boom die vrucht draagt, een ruiter die de weg wijst en dan de cirkel waaruit bevrijdende vogels vliegen en een energiek paard springt, om uiteindelijk helemaal rechts het vervoer met de vrachtwagen dan wel aanhanger aan te geven. We zouden het de kunstenaar moeten vragen als we weten wie dat is.


Datum: 06-02-2008
Naam: Wibo Pieters  
img

Deze schildering siert nog steeds de entree van DAF aan de Geldropseweg. Er staan echter nu altijd één of meerdere DAF's voor. Het onderste gedeelte muur waar we hier rechts een dubbele deur in zien zitten is tegenwoordig een glazen wand waarachter zich het DAFfetaria bevind. Daar kan o.a. met leveranciers geluncht worden. De bovenstaande beschrijvingen kloppen omdat de ontwikkeling van het rollend transport wordt verbeeld rondom een vrije vertaling van het tot ca. 1970 gevoerde DAF-logo. Dat logo wordt door DAF-kenners aangeduid als 'het geveerde wiel'. Je ziet het nog heel vaak op moderne DAF's. Het is dan door de chauffeur aangebracht, want het spreekt meer tot de verbeelding dan het wat erg nuchtere huidige logo. De schildering is overigens van de hand van Luc van Hoek (Tilburg 30 juni 1910 - Goirle 29 januari 1991) en werd door het personeel aangeboden aan de directie op 1 april 1953 ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van DAF. Dit jaar bestaat DAF overigens exact 80 jaar.


Datum: 07-02-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Rechts in beeld ziet u de reus Offerus met de grootste/kleine koning op zijn rug. Later werd zijn naam Christoffel. Hij is degene die de vervoerders zonder al te veel moeilijkheden door Gods wegen loodst. Heden ten dage zie je zijn afbeelding nog dikwijls op het dashboard van auto's.


Datum: 13-12-2011
Naam: Jacques van Luijt  
img

Hé Wibo, achter die dubbele deur waren einde 50er, begin 60er jaren de tekenkamers en de inkoop toch.


Datum: 15-12-2011
Naam: Wibo Pieters  
img

Hallo Jacques, dat is voor mijn tijd. Volgens mij was het begin 80er jaren ook nog zo. Er zat ook het tekeningenarchief als ik me goed herinner.


Datum: 21-05-2016
Naam: Piet Smolders  
img

De tekenkamers zaten er zeker achter, maar direct na de dubbele deuren links zat inderaad het Daffetaria, waar met relaties kon worden geluncht en soms feest werd gevierd met jubilarissen. Zo was het tenminste toen ik van 1964-1970 op de DAF persdienst werkte. Piet Smolders, ruimtevaartjournalist