EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

14795

Bijdrager:

Jaar:

1958

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

616 Strijp S

Straat:

Philips Complex Strijp 1/S*

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Philips

Onderwerp 3.:

Philips Vervoer en Garage

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Directietrein op Strijp-1

Beschrijving

De directietrein van Philips, bijgenaamd de Blauwe Engel, op complex Strijp-1 in 1958. De trein werd gefotografeerd bij wat we nu kennen als gebouw Gerard aan de Torenallee, onderdeel van de zogenaamde Hoge Rug. De Blauwe Engel heeft later nog dienst gedaan als directietrein voor de NS en wordt tegenwoordig jaarlijks ingezet om  tijdens carnaval de stadsprins van Lampegat in te halen. (Red.)


Geplaatst op

01-08-2022

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 01-08-2022
Naam: Sierd Loman  
img

Dit is niet de Blauwe Engel. Dat was de bijnaam van blauwe dieselelektrische treinstellen van het type DE1 en DE2 (ook wel Plan X-stellen genoemd). De trein op de foto bij Philips heeft de bijnaam De Kameel, vanwege de twee bulten, de "stuurhutten" boven op het dak. De machinist zat bovenop, zodat de reizigers en genodigden voluit rondom uitzicht hadden. Ook deze trein was aanvankelijk blauw.


Datum: 05-06-2023
Naam: Henny van Laarhoven  
img

Volgens een artikel in de Philips Koerier van 25-10-1958 was de betreffende trein niet van Philips, maar een directietrein van de NS. De trein vervoerde in 1958 de minister van Volkshuisvesting en Bouwnijverheid ir. H.J.B. Witte naar Eindhoven/Acht om het Philips Exportgroepage-centrum in Acht officieel te openen. Blijkbaar reed de trein ook over het Strijp-complex, waar de foto werd genomen. Een jaar later zou Herman Witte burgemeester van Eindhoven worden. Deze informatie komt van de Philips Archiefdienst, waarvoor onze dank.