EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

14841

Bijdrager:

Jaar:

1943

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

114 Fellenoord

Straat:

Harmoniestraat*

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Schuilkelders

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Schuilkelder Harmoniestaat

Beschrijving

Een schuilkelder vlak voor de woningen in de Harmoniestraat. Ik dacht dat daar schoenmaker Van Leest woonde. Achter staat de Antoniuskerk aan de Boschdijk. <<< deze foto komt ook voor in het boek "Stadgenoten deel 1" van Martin Op Den Buijs. Op blz 198 kun je daar meer lezen over deze schuilkelder. (Peter) >>>


Geplaatst op

20-01-2008

Reacties:

Datum: 22-01-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

De schoenmaker daar heette Lau Leppers (of de Lepper?). Dit is m.i. pal voor de voordeuren van de families Hendriks (42) en Hoff (44) (of van 't Hoff?).


Datum: 22-01-2008
Naam: Betsy v.d.Vorst  
img

Volgens mij woonde in de Harmoniestraat niet schoenmaker Van Leest maar schoenmaker Lauw de Lepper.


Datum: 22-01-2008
Naam: Antoon de Lepper  
img

Zijn de lage huizen achter de schuilkelder eerder afgebroken dan overige huizen? En was daar toen het opslagterrein van sloper Heezen? In de hogere huizen voorbij de boom woonden een oom van mijn vader, Ome Frans en Tante Leen de Lepper, volgens mij was hij bij het spoor.


Datum: 24-01-2008
Naam: W.Hendriks  
img

De schoenmaker heette inderdaad Lau de Lepper en was zowel een broer van Dago de Lepper die een frietzaak had op de hoek Schootsestraat-Beukenlaan en verder woonde er nog een broer in de Lijmbeekstraat net achter de Luciferfabriek tussen Den Ducker en de fam. Plugers. Wij, fam. Hendriks, woonden echter niet op 42, maar op nr. 44 en de fam. Feyen op 42, Lau op nr. 40. Op nr. 38 woonde de fam. Swaans. c.q. V.d. Mortel, 't Hof op 46, de Beer op 48, Brekelmans op 50, De Groot op 52. De huizen van nrs. 36 t/m 30 werden op 6 dec. 1942 weggebombardeerd. De sloper Heezen heeft later nog op 38 gewoond en had daar dus zijn opslagplaats.


Datum: 25-01-2008
Naam: Will van Oers  
img

Op de lege plek stonden huisjes die op 6 december 1942 zijn vernield door het bombardement. Daar woonden Smeets, V.d. Voort en Raaijmakers. In alle drie deze gezinnen vielen slachtoffers.


Datum: 25-01-2008
Naam: Wim Hendriks  
img

Wil, het waren vier huizen die daar met het bombardement zijn weggevaagd, evenals drie huizen er tegenover. Tussen de fam. Smeets en de fam. V.d.Voort woonde een al ouder echtpaar, zonder inwonende kinderen. Wij als kinderen noemden hem altijd Pietje Manders.


Datum: 04-03-2008
Naam: J.v.Gompel  
img

Het klopt, daar woonde schoenmaker De Lepper. De huizen zijn na 1952 afgebroken. Wij woonden in de Lijmbeekstraat en ik ken nog wel wat namen uit de straat, zoals de families Feyen-v.d. Zwam, Roos, Dielensen?, Martens.


Datum: 11-09-2008
Naam: Jan Feijen  
img

J. van Gompel plaatste op 4 maart 2008 een opmerking over de bewoners van de Lijmbeekstraat,. Wij, de familie Thijs Feijen, woonden op nummer 360 naast Jan en Riek van Gompel! Jan van Gompel werkte op de luciferfabriek en kwam van Reusel.
Wim Hendriks, helaas inmiddels overleden, plaatste op 25 januari 2008 een opmerking over de bewoners van de Harmoniestraat nr 46. De naam moet Beelen zijn. Ik weet dit omdat ik smoorverliefd was op Thea Beelen, de mooiste meid uit Woensel en omgeving. Ik houd me aanbevolen voor reacties. Ik kijk met veel plezier terug op die tijd.


Datum: 11-09-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Jan, heb jij ook broers die Toon en Sjaak heten? Dan ben jij DE Jan Feijen die, net als ik met mijn ouders, vanuit de omgeving Harmoniestraat naar de Spinnerstraat zijn verhuisd. De Feijen's woonden op de huisnummers 6 en 8 (Marie en Jack), wij met onze kapsalon daar recht tegenover, op nummer 19. Het is een kleine wereld, met internet.


Datum: 11-09-2008
Naam: Jan Feijen  
img

Inderdaad had ik twee broers Toon en Sjaak, die helaas vorig jaar is overleden. Mijn zus, ook overleden, was bevriend met Zus Brekelmans. Ik ben jaren lang klant geweest bij je vader Ad Brekelmans die ik gekend heb zo lang jouw opa en oma in de Harmoniestraat woonden. Wat leuk dat jij onmiddellijk reageerde op mijn bericht. Ik heb nog foto's waar Beppie ook op staat. Ik grasduin graag in Eindhoven in Beeld, waar ik jouw belangrijke bijdragen regelmatig volg. Ik ben inmiddels 80 jaar, ben getrouwd en heb twee zoons en een dochter. Jammer dat er tweespalt is ontstaan. Ik woon in Bergeijk, Tijmstraat 6. Nogmaals bedankt voor je reactie.


Datum: 11-09-2008
Naam: Jan van Gompel.  
img

Hallo Jan Feijen, mijn ouders woonden inderdaad langs jullie.Op 354 woonden Marie en Jack Feijen, daar kwam ik nog weleens. Later zijn zij verhuisd naar de Spinnerstraat en ik herinner mij Nellie Wijsbek, 'de zangeres'. Ook die kwam daar nog wel eens.


Datum: 11-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

We zien hier de buitenkant, maar het is misschien ook leuk eens de binnenkant onder de loep te nemen. Links en rechts in de lengte bevonden zich zitbanken uit één stuk. Ongeveer zulke als bij gymles werden gebruikt. De wanden met het plafond bestonden uit golfplaten in de vorm van een half ei met de punt naar boven. Was natuurlijk ook om het gewicht te torsen. De twee ingangen werden beschermd door een muur van plaggen zoals je kunt zien. Je mocht daar zo maar niet te pas en te onpas naar binnen gaan, maar de opgroeiende jeugd was er wel te vinden. Dus een echte schuilplaats.


Datum: 11-09-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Het komt niet helemaal duidelijk over maar de paaltjes die aan de buitenkant haaks op de begroeiing staan, hebben op de kopse kant prikkeldraad, zodat je er niet op kon klimmen.


Datum: 15-08-2010
Naam: Redactie EiB  

De oorspronkelijke foto is overschreven door een beter exemplaar van A. Maas-Megens. Zij woonde vroeger rechts op de hoek op nummer 25.


Datum: 29-07-2011
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Deze schuilkelder is dus een geval van 'als het kalf verdronken is'? Bombardement waar huisjes 30-36 plat gingen was in 1942 (er vielen 5 doden), deze foto met schuilkelder 1943. Of was de schuilkelder er ook al in 1942 en waren de slachtoffers niet tijdig binnen?


Datum: 13-11-2011
Naam: Ger Maaskant  
img

Omstreeks de bevrijding woonde ik op een kamer op het adres Harmoniestraat 8. Door een bominslag in de daarachter liggende kerk werd het huis behoorlijk beschadigd, waardoor wemoesten vertrekken. De huisbazin was de weduwe van een ex-spoorman, ik ben echter vergeten hoe de familie heette. Weet iemand hoe het ze verder vergaan is?


Datum: 14-11-2011
Naam: Willy van Oers  
img

Beste Ger, kan het zijn dat die spoorman Engels heette?
Beste Kees, toen het bombardement begon, had niemand ook maar een schijn van kans om de schuilkelder te bereiken. Er vielen overigens geen vijf doden maar dertien. De schuilkelder was inderdaad bezet met prikkeldraad, maar wij klommen er toch wel tegenop.


Datum: 21-11-2011
Naam: Ger Maaskant  
img

Beste Willie, ondertussen heb ik ontdekt dat de hoofdbewoner mevr. Kuiper-Beekmans heette. Nooit meer iets van gehoord. Dank voor reactie.


Datum: 10-02-2012
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Mijn vraag van 29 juli 2011: het bombardement (Sinterklaas) kwam onverwachts.