EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15299

Bijdrager:

Jaar:

1951

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

18 Septemberplein

Onderwerp 1.:

Kunst / Kunstwerken / Kunstmonumenten

Onderwerp 2.:

Standbeelden

Onderwerp 3.:

Anton Philips

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Onthulling standbeeld Anton Philips

Beschrijving

Onthulling van het standbeeld van Anton Philips in Eindhoven op 15 mei 1951. De ontwerper was Oswald Wenckebach maar wie zijn de twee onthullers op de foto?


Geplaatst op

18-03-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 18-03-2008
Naam: Peter Vermeulen  

De rechtse met kalend hoofd lijkt me burgemeester Kolfschoten.


Datum: 18-03-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Die andere twee zijn waarschijnlijk een kleinzoon en een kleindochter van Anton Philips.


Datum: 18-03-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Inderdaad Peter, het is burgemeester Kolfschoten. Op http://geschiedenis.vpro.nl/artikelen/34754828/ kun je het filmpje Zestig jaar Philips bekijken van o.a. die onthulling, compleet met die mooie Polygoon-stem.


Datum: 22-08-2019
Naam: Hans Michels  
img

De betekenis van Anton Philips voor Eindhoven wordt al tijdens diens leven erkend en krijgt concreet gestalte in dit standbeeld, dat op 15 mei 1951 wordt onthuld. Anton Philips heeft de onthulling in villa De Laak op een televisiescherm bekeken, omdat hij al te ziek was om erbij aanwezig te zijn. Hij overleed in oktober van dat jaar.
De totstandkoming van het standbeeld had wat politieke voeten in de aarde. In december 1948 doen B&W al een voorstel een standbeeld op te richten en er financieel aan bij te dragen. De gemeenteraad discussieert er in besloten kring uitgebreid over. B&W willen dat het voorstel unaniem wordt goedgekeurd, maar dat lukt niet door tegenstand vanuit de sociaaldemocratische fractie. Die vindt dat Anton Philips inderdaad veel voor de stad heeft gedaan, maar dat hij desondanks een kapitalist blijft en de fractie wil niet bijdragen aan een standbeeld voor iemand uit die klasse. Andere raadsleden stellen dat in Rusland niet iedereen blij zal zijn met standbeelden van Lenin, maar dat die er toch zijn gekomen. Ook dat standpunt kan de sociaaldemocraten echter niet verleiden het voorstel voor het standbeeld goed te keuren.