EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

15694

Bijdrager:

Jaar:

1931

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Kanaaldijk Noord

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Nutsbedrijven

Onderwerp 3.:

Gasfabrieken

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Havenhoofd. (2)

Beschrijving

Dit is een van de grootste gashouders die we in Eindhoven gekend hebben. In 1931 verrees deze ketel met een capaciteit van 70000 m3 en in 1941 brandde hij totaal uit na een Duits bombardement. In 1858 kenden we in Eindhoven al gas als energiebron voor verlichting en verwarming en het werd toen geproduceerd in een fabriek tussen de Wal en de Paradijslaan. Maar let ook op het pand van Koopvaart NV. Op de gevel lezen we dat er kennelijk regelmatige diensten zijn op Rotterdam en Amsterdam. En dan die schuit daarvoor ... (RHCe 0027089)


Geplaatst op

01-05-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 13-05-2008
Naam: Albert Bockholts  

In een eenvoudig fotoschrift van m'n vader kom ik een foto van de brandende gashouder tegen. Deze was van het Duitse fabrikaat Klönne. Daar wij in WO II door de Duitsers bezet waren, was het logischerwijze een Engels bombardement, en wel op 3 maart 1941. Als er luchtalarm was, moest m'n vader altijd naar de Gasfabriek. Deze nacht heeft hij samen met een collega een andere collega uit de brandende onderruimte van de gashouder gered. Deze was heel begrijpelijk de gastoevoerafsluiter van het mijngas uit Limburg, aan het dichtdraaien, om verdere uitbreiding van de brand te voorkomen. De brandbommen die de Engelsen gebruikten hadden een zeshoekige doorsnede, en bestonden uit een zwart gelakt zwaar stalen onderstuk om een object te doorboren, een aluminium tussenstuk met de brand veroorzakende stof, en dan een rood bovenstuk met het ontstekingsmechanisme, dat door de schok de fel brandende stof in het tussenstuk deed ontsteken.


Datum: 03-08-2009
Naam: Puck Smits  
img

Ook ik heb die gashouderbrand 's nachts gezien vanuit de Musschenbroekstraat uit het zolderraam. Heel de hemel was verlicht. Dat viel op omdat er geen straatlantaarns brandden en het dus goed donker was. Waar het mij om gaat, wie nou echt de "dader' is van die brand. De een zegt dat het een Duits bombardement was, de ander dat het een Engels vliegtuig was. En wat voor nut zou dat dan wel gehad moeten hebben, voor de Duitsers? Ik denk geen, want dan gooi je de hele economie van Philips plat. De Engelsen dan? Dan is het toch een knap staaltje om daar precies een brandbom op te gooien. Ik kan me nog wel herinnere dat er die nacht weer een aanval op het Roergebied was, maar een laagvliegend vliegtuig heb ik niet gehoord.


Datum: 04-08-2009
Naam: Albert Bockholts  

In het door hemzelf uitgegeven 2-delige boek "Luchtaanvallen op Eindhoven en op Philips 1940-1945. Feiten en achtergronden over de luchtaanvallen tijdens de periode 1940-1945" Deel I, Geldrop 2002, geeft Ad Hermens op de blz. 86 t/m 88 enige foto's en delen van verslagen over deze al dan niet bewuste luchtaanval op de Gasfabriek van Gemeente Bedrijven Eindhoven. Zie ook de foto's 17395 en 17396.