EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

16026

Bijdrager:

Jaar:

1903

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Gedrukte en Geschreven Media

Onderwerp 2.:

Affiches / Posters / Stickers

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Exportslachterij Woensel.

Beschrijving

In 1902 ging heel moeizaam de Exportslachterij in Woensel van start. Het slachtvee werd per tram aangevoerd. Het ging niet allemaal naar wens vandaar dat de slachterij in Woensel in 1913 ter ziele ging. Een overzicht van het aangeleverde vee, zie ook Woensel 122 kilo levend en 75 kilo geslacht, prijs 56,60 gulden. Daar kan slager Beerens van de Kruistraat nog eens op terug kijken. Wat een prijs zeg.


Geplaatst op

11-06-2008

Reacties:

Datum: 12-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

NCB, Noordbrabantse Christelijke Boerenbond. Opgericht door boeren om de boeren te helpen.
Citaat uit: www.lijmbeek.nl/acrobat-documenten/buurtkr-03-04-2003.pdf
Het ging ongeveer vijf jaar goed met de exportslagerij, tot na 1906 in Nederland de prijzen voor vee gingen stijgen en boeren er niet zo veel belang meer bij hadden vee aan de slagerij te leveren. In de particuliere handel kregen ze er meer voor. Campina, ook op coöperatieve gronden opgericht, maakt hetzelfde mee.


Datum: 12-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

De N.C.B. is de naamgever van de Bondstraat.


Datum: 12-06-2008
Naam: G.m.l.van De Vorle  

Frans, ik heb nog niet kunnen achterhalen waar de slachterij gevestigd was. Men was binnen de N.C.B. het niet eens over de financiële verantwoordelijkheid. De heer Vincent van de Heuvel uit Geldrop, die 12 jaar zitting had in de Tweede Kamer voor het district Eindhoven, stelde zich persoonlijk garant voor 25.000 gulden. De aanvullende borgstelling moest van de boeren zelf komen. De heer H. van Vroenhoven was penningmeester en moest het vervoer van het vee vanuit de sluis van Veghel naar de Eindhovense slachterij regelen. Wie weet er nog meer van en de plaats van de slachterij in het toenmalige Woensel?


Datum: 13-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Kom op zeg, was de hint onvoldoende? NCB, Noordbrabantse Christelijke Boerenbond. Bondstraat, tussen Boschdijk en Lijmbeekstraat.


Datum: 14-06-2008
Naam: G.m.l.van De Vorle  

Nou zeg, het is toch niet zo eenvoudig. Waar de Boerenbond was, weet iedereen die in Woensel woont. Maar Frans vroeg naar de plaats waar de slachterij was. Was die in hetzelfde gebouw? Dat kan best zijn, maar naast de slachterij, die in 1913 ter ziele ging, hadden de Boerenbonden in de omgeving van Eindhoven besloten een Coöperatieve Handels Vereniging op te richten (C.H.V.). Die niet alleen bedrijfsbenodigdheden in het groot kon aankopen, maar ook de boeren voorlichting kon verstrekken. Het centrum van de C.H.V. werd het pakhuis in Woensel. Was het pakhuis het Boerenbondgebouw? Of was het C.H.V. in een ander gebouw gehuisvest?