EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16056

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

411 Limbeek-Noord

Straat:

Bondstraat

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Tramwegen

Onderwerp 3.:

Tramrails

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
In de Bondstraat : goederentram naar NCB. (1)

Beschrijving

Bij foto 11035 stond het volgende commentaar; "Behalve de tramrails zou er ook een spooraansluiting geweest zijn naar de Boerenbond. Deze zou tussen de panden 3 en 5 (daar is nog een brede gang te zien), de overzijde 6 en 8 (pand nummer 6 is in de jaren 50 gebouwd) naar de veelading van de Boerenbond gelopen hebben. Vermoedelijk kwam het spoor van het NS emplacement." Het pand met de puntvormige dakkapel is nr 6 en zoals u kunt zien is ook dit verhaal nu in beeld gebracht.


Geplaatst op

14-06-2008

Reacties:

Datum: 14-06-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Leuke theorie maar in tegenspraak met de plattegrond van foto 11072 waar Frans Gommers himself naar verwijst bij foto 11035. De tram komt vóór de Bondstraat op de Boschdijk uit. Het slachtvee kon het stukje naar de slachterij wel lopen. In het begin was er geen verhoogde laadvloer, die kwam pas toen het vervoer per vrachtauto ging.


Datum: 14-06-2008
Naam: Frans Gommers  

Hans, ik heb me gebaseerd op het commentaar van P. Geerlings, dat er een spoor naar de Boerenbond liep. De bron van Geerlings ken ik niet. En natuurlijk konden die beesten zelf wel lopen, maar ik kan me voorstellen dat het stukje spoor ook voor andere goederen werd gebruikt door de Boerenbond. En lege of volle wachtende wagons waren dan geen hindering. Ik ben er dankzij jou wel achter dat het een aansluiting op de tramlijn moet zijn geweest. Het lijkt me dat er op die lijn vanaf het station (zien foto 11072), kort voordat hij de Boschdijk op draaide, een aftakking is geweest door de Bondstraat naar de Boerenbond. Dat zou dan alles verklaren. Natuurlijk is er dan geen sprake van een aansluiting op het trein-spoor en steekt de alleen tramlijn de Bondstraat over (en moet ik de titel van de foto's aanpassen). Helaas is er verder nog geen bevestiging d.m.v. een kaart of foto gevonden van dit verhaal.


Datum: 05-01-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

De tramlijn vanaf Tramstraat en Tramhalt (Emmasingel) tot de Boschdijk is nog te zien op luchtfoto 28142 (flink inzoomen). De foto is van 1930, en volgens de informatie op EiB (foto 25911) was de tramlijn toen nog in gebruik. Er is op foto 28142 een aftak te zien die de Bondstraat haaks kruist. Dit onderbouwt het verhaal van Geerlings, echter met de kanttekening dat het tramspoor niet direct aansloot op het NS spoor.


Datum: 05-01-2012
Naam: Tini van Rooij  
img

Ik heb een plattegrondje ingestuurd van de tramlijnen in Eindhoven waarop duidelijk het laad- en losspoor bij het Boerenbondgebouw te zien is (afbeelding 30241). Of na het opheffen van de tramlijn in 1937 dit laad- en losspoor op het NS-spoorwegnet is aangesloten is mogelijk. Op een plattegrond uit 1939 van de Topografische Dienst staat duidelijk een spoor getekend. Dit spoor zou dan bij de Gagelstraat moeten aansluiten op het NS-spoor, maar dat is niet duidelijk te zien. Voor dat laatstgenoemde plattegrondje klik hier.


Datum: 06-01-2012
Naam: Eric Kemperman  
img

Tini, ik denk niet dat de tramrails direct aansloten op het NS-spoor. Op foto 2221 is te zien dat het verschillende spoorbreedtes waren. De "aansluiting" bij de Gagelstraat is zichtbaar op foto 24466. In de jaren na 1937 is de tramrails, waarschijnlijk in fasen, verwijderd (zie de discussie bij foto's 2231, 2225). Maar jouw kaartje laat de (verdwenen) tramlijnen mooi zien.