EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1612

Bijdrager:

Jaar:

1952

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

512 Prinsejagt

Straat:

Pieter Poststraat

Onderwerp 1.:

Scholen / Onderwijs

Onderwerp 2.:

Lagere Scholen / Basisonderwijs

Onderwerp 3.:

Woensel, 3e Philipsschool / De Opbouw

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Philipsschool, Hendrik de Keyzerplein. (2)

Beschrijving

Uit de begin jaren '50 dateert deze foto van de Philips Lagere School aan het Hendrik de Keyzerplein in Woensel. De vier onderwijzers op de foto: dhr. Trommel (hoofd ?), juf Ooievaar, juf Mimi Boes (?), dhr Risseeuw (?). Het meisje rechtsonder is Greetje van de Lingen.


Geplaatst op

15-10-2005

Reacties:

Datum: 16-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

De heer Trommel was inderdaad hoofd van deze school. Op de foto links is dhr. Risseeuw. Het 3e meisje links op de tweede rij is mijn zus Riekie van Zutphen.


Datum: 17-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Is de jongen in de bovenste rij, 5e van rechts, met de donkere bloes misschien Henny van Rosmalen? Hij is lang bevriend geweest met Hans Nagel.


Datum: 18-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Sorry, ik kan het niet meer aan mijn zus vragen, zij is inmiddels overleden. Ik ken deze klas niet.


Datum: 18-01-2006
Naam: Willem Verstegen. Best.  
img

Ook ik heb deze Henny v. Rosmalen gekend als buurtkameraad, zij het in een iets later stadium. Ik zie herkenbare trekjes van hem. Hij was ook bevriend met Eric Joosten en good old Benny Robben uit deze buurt. Ik weet dat hij een lange knul was met een behoorlijke krullende haardos, en in of vlakbij de Daniel Stalpaertstraat woonde. Verder herken net links onder Mimi Boes (of moet het Hoes zijn, zij woonde in de Lievende Keylaan), Marjan Bult van het Hendrik de Keijzerplein met daar weer onder met de donkere trui Janneke Lighteneigen, eveneens van het Hendrik de Keijzerplein. Derde meisje links op de tweede rij is volgens mij Toos van Oorsouw uit de Hans Vredeman de Vriesstraat, een schoonzusje van mijn zuster Tonnie v. Oorsouw/Verstegen. die thans in Heerewaarde woont.


Datum: 18-01-2006
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ik vond Henny altijd een aardige, goedlachse jongen. Volgens mij woonde hij inderdaad in de Daniel Stalpaertstraat. Bij de vriendenclub hoorden ook Theo Goossen en Cor Boon uit de Lieven de Keylaan, en Hans Nagel.


Datum: 19-01-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Willem ik denk dat het niet Janneke Lighteneigen is, maar haar oudere zus. Ze leken erg veel op elkaar.


Datum: 19-02-2006
Naam: Mariette Kuipers  
img

Hoofd van de school was inderdaad Jaap Trommel, mijn opa. Als klein kind ging ik regelmatig met hem naar de zolder van de school om te timmeren, zagen enz. (dit was begin jaren '60).


Datum: 06-04-2006
Naam: Huub Rooijakkers  
img

Volgens mij staat rechtsachter juffrouw Simons en linksvoor mijnheer Ooievaar. Omdat ik in de Kronehoefstraat woonde, mocht ik wel eens met hem mee op de scooter.


Datum: 06-04-2006
Naam: Cor Boon  
img

Deze school heette officieel de derde Philips Lagere School en had als adres de Pieter Poststraat. De achterzijde van de school had daar toen zijn ingang.
Rechts achteraan staat inderdaad juffrouw Simons en linksvoor de heer Ooievaar. Van beide heb ik les gehad. Van juffrouw Simons in de eerste t/m derde klas en van de heer Ooievaar in de vierde t/m de zesde klas.
Hennie van Rosmalen was toen bevriend met Eric Joosten, Theo Gosen, Hans Nagel en mij. Ben Robbers behoorde niet tot dat vriendengroepje.
Tweede van links vooraan is Arie van de Gevel, die later eigenaar zou worden van Hof van Brabant aan de Boschdijk in Acht.


Datum: 06-04-2006
Naam: Huub Rooijakkers  
img

Cor Boon, ik heb ook in die periode bij jouw in de klas gezeten. Alleen vragen wij ons af of dit wel een foto van onze klas was,


Datum: 08-04-2006
Naam: Jannie v. Zutphen  
img

Ik weet niet in welk jaar deze foto genomen is, maar ik neem aan dat bijna iedereen in deze klas geboortejaar 1943 heeft, aangezien mijn zus er op staat en zij is in 1943 geboren.


Datum: 29-09-2006
Naam: Henny Daalhuizen.  
img

Ben er zeker van dat deze foto is gemaakt op een van de jaarlijkse schoolreisjes naar Vlieland. In het midden was de eetzaal met links de slaapplaats voor de meisjes en rechts de slaapplaats voor de jongens, of andersom. Meer kijkend naar de foto, zie je steeds bekendere gezichten! Rechts naast mijnheer Risseew moet mijn jongere broer Jack zijn. Ik zat zelf twee klassen hoger. We kwamen toen nog maar net uit de provincie Zeeland wat aan de tongval wel was te horen. Jack heeft al een tijd geleden het Brabantse verlaten en woont in de Haag.


Datum: 02-12-2006
Naam: Henny Daalhuizen.  
img

Nog even aanvullend op voorgaande. Helemaal in het midden van de foto moet Gerry Bust zijn. Jack herinnert zich dat de foto inderdaad op Vlieland is gemaakt. Hij moet nog verschillende namen weten. Wij kwamen met de schoolbus uit Best en bij het Hof van Brabant in Acht stapte Arie van de Gevel in. Bij het grote huis van dokter Mooi op de Boschdijk stapten we uit. In de bus werden bij de haltes de namen van de families die daar woonden genoemd. De dochter van dokter Mooi moet ook ergens op de foto staan. Doordat we 's middags moesten overblijven, kwamen we ook wel eens bij verschillende klasgenoten thuis. Ik heb geen foto van mijn klas, maar heb nog wel de rapporten van de klassen die ik doorlopen heb tot en met de zevende gevonden. Jack heeft later nog verschillende keren bij Arie van de Gevel gebiljart.


Datum: 23-02-2007
Naam: Ton Hoek  
img

Deze groepsfoto moet in 1955 zijn genomen. De 6e klas maakte het afsluitende schoolreisje naar Vlieland, maandagmorgen met de bus heen en vrijdagmiddag weer thuis. Het vakantiehuis heette De Vliehors en was eigendom van De Vereniging voor Bijzonder Onderwijs. De Philipsscholen waren geen openbare, maar bijzondere scholen. Rechts op de foto staan het 'hoofd der school' de heer Trommel en juffrouw Simons. Links staat meneer Risseeuw. De meesten van deze groep zijn inderdaad van 1943, dus moet deze foto van 1955 zijn. Daniëlle Mooy zit vooraan in het midden. Cor en Huub, jullie geheugen laat jullie in de steek! Dit is onze klas niet!


Datum: 25-05-2007
Naam: Sjoerd Haxe  
img

Ik zat ook op deze school en herinner mij in ieder geval de namen van de onderwijzers. Ik ben van 1944 en wij woonden naast het huis van dokter Mooy, die later werd opgevolgd door dokter Schreinemachers. Mijn broer heet Rob Haxe. De leerlingen komen mij niet bekend voor.


Datum: 26-05-2007
Naam: Fanny van Ree  
img

De jongen die links helemaal bovenaan staat is Jan de Jong. Hij woont nu nog steeds op het Hendrik de Keizerplein 11.


Datum: 21-04-2010
Naam: Josien  
img

Ik herken mevrouw Mien van Meteren ook op deze foto. Zij woonde aan het Hendrik de Keyzerplein en is later verhuisd naar de Marconilaan.


Datum: 07-10-2017
Naam: Nannie Smit  
img

Ik zal ook mijn steentje bij proberen te dragen. Het is zo leuk maar ook zo ontmoedigend dat je je al die namen niet meer herinnert. Wel komen er nu allerlei herinneringen boven. Ik, Nannie Smit, eerste op de derde rij, oei, 6e op de 3e rij, dat is Nelly Meijer. Eerste rij, 3e van links is Leopold, hij was van Franse afkomst. Zijn zus heeft ons vele jaren later toen ik met mijn ouders in Parijs woonde, wegwijs gemaakt en ons de Franse mentaliteit leren kennen. Eerste rij, 5e van links, is Ronald Dijkhuizen.