EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16197

Bijdrager:

Jaar:

1955

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

615 Schoot

Straat:

Schootsestraat

Onderwerp 1.:

Personen

Onderwerp 2.:

Overige Personen

Onderwerp 3.:

Strijp

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Betonnen schuttingen, een echt tijdsverschijnsel.

Beschrijving

Het jaartal van de foto is niet precies bekend, maar ik gok rond 1955, genomen in de tuin van de familie Houkes aan de Schootsestraat, met enkele bewoonsters uit de straat met hun kinderen. We kijken in zuidelijke richting en de huizen op de achtergrond staan aan de Frederiklaan. Het huis met de drie ramen, waar de ladder achter in de tuin staat is het pand van de firma Prijt, het is het achterste deel van de oude concertzaal van Wijnhoven, zichtbaar op foto 2252. Naar rechts toe daarvan, het eerste huis links is dat van slagerij Groenen en daarnaast groentenboer Frans van de Goor, beiden aan de Frederiklaan.
Met dank aan Arnold Houkes.


Geplaatst op

23-06-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-06-2008
Naam: Kees van der Hoeven  
img

Frans, smaken verschillen. Vorig jaar een schutting nodig. We pakten geen leuk hout of protserig siermetaal, maar gelukkig was er nog steeds een mannetje dat zo'n heerlijk betonnen muurtje kon neerzetten. Misschien niet echt mooi, maar heel praktisch.


Datum: 24-06-2008
Naam: Ad Louwers  
img

Anton van der Meijden van de MBI, die vroeger op de Hastelweg zat, is zijn bedrijf in 1945 begonnen met het fabriceren van die betonnen schuttingen, schuren en stallen. Dat is de basis geweest voor zijn grote bedrijf, dat later is verplaatst naar Veghel. Die schuttingen moeten toen dus wel erg populair geweest zijn......


Datum: 24-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Adje Louwers, M.B.I. is dan van de Hastelweg naar de Lodewijkstraat gegaan want daar stond een grote betonfabriek en daar maakte hij betonklinkers en bouwstenen. Die werden toen dacht ik zwemstenen genoemd. Ik heb er een hele tijd gewerkt op de vrachtwagen (ik heb er nog foto's van zal ze eens opzoeken). En daarna veel later is hij pas naar Veghel verhuisd. In Raalte Overijssel had hij ook een fabriek in de tijd, daar moesten wij ook nogal eens betonnen straatklinkers naar toe brengen. Toon van der Meijden heeft in Son zijn eigen bungalow gebouwd met zijn eigen klinkers, daar kwam je met een tank nog niet doorheen.


Datum: 25-06-2008
Naam: Willem van de Ven  
img

Was Bert van Alebeek niet de man van de betonnen schuttingen. Je kon hem wel eens in zijn Rolls-Royce zien rijden met een kruiwagen in de kofferbak.


Datum: 25-06-2008
Naam: Ad Louwers  
img

Ad, we hebben allebei gelijk. De ingang van de fabriek was aan de Lodewijkstraat, maar het kantoor was aan de Hastelweg en daar was ook het officiële adres (Hastelweg 149). Later kwam er een fabriek in Raalte en een in Assen. De vestiging Eindhoven is verplaatst naar Veghel. Het kantoor aan de Hastelweg is recent pas gesloopt. De twee fabrieken in Raalte en Assen zijn eind tachtiger jaren vervangen door een moderne nieuwe fabriek in Kampen.
Ook had MBI nog een vestiging in België, eerst in Geraardsbergen en later in Gent. Deze laatste vestiging is vorig jaar verkocht. Antoon van der Meijden is begin 2006 overleden, zijn echtgenote woont nog steeds in hetzelfde huis in Son.


Datum: 26-06-2008
Naam: Addy Vink-Hoens  
img

Leuk om iets over de Schootsestraat te lezen. Vanaf de Frederiklaan de straat in en vlak bij de hervormde kerk aan de rechterkant stonden wat kleine huizen. In een daarvan woonden drie vrijgezelle tantes van mijn vader. Ik zelf ben daar eenmaal geweest en de hele sfeer heeft indruk op me gemaakt. Mijn vader was van 1908 en dan moeten die tantes wel van de 19de eeuw zijn geweest. Ik weet niet of die huisjes daar nog staan en of iemand hier nog iets van weet. De drie dames heetten Kouwenberg. Vlak bij die huizen, of misschien er een van, woonde de familie Baks-Kouwenberg, die ooit een drieling hebben gekregen. Allemaal al lang geleden maar misschien een computerenthousiast op leeftijd die zich iets kan herinneren?


Datum: 27-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Klopt Ad, wij kwamen altijd op de Lodewijkstraat binnen, alleen vrijdags kwamen wij op kantoor om ons builtje te halen. Dat was in die tijd nog van uienpapier weet ik. Dan kwamen wij er van achter binnen en ook weer eruit, ik stond er even niet bij stil.


Datum: 27-06-2008
Naam: Anne Troost  
img

Hoezo Ad, uienpapier, wij hadden een zak met uien bij onze baas.


Datum: 28-06-2008
Naam: Willem van de Ven  
img

Nee Anne, dat papier wordt nog steeds veel gebruikt als loonstrook. Als je het leest springen de tranen in je ogen, vandaar uienpapier.


Datum: 28-06-2008
Naam: Ad Pluijm  
img

Maakt niet uit, de tranen schoten toch wel in de ogen Anne.


Datum: 28-06-2008
Naam: Anne Troost  
img

Daarom kregen wij een zak uien, tranen niet aan te halen. Nu is het met de AOW een maandelijkse belediging.