EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16304

Bijdrager:

Jaar:

1963

Stadsdeel:

Strijp

Buurt:

622 Het Ven

Straat:

Bredalaan

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Winkelcentra

Onderwerp 3.:

WC Bredalaan

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Bredalaan, Winkelwijk-West. (2)

Beschrijving

Van rechts naar links: de dameskapper (naam?), drogisterij Jansen, Zuivelhuis(?), C. Jamin, snackbar Van de Nieuwenhof en slagerij Hopstaken. Nog meer info bij foto 1828. Als ik naar de kleine raampjes kijk onder de etalages, dan lijkt het dat deze hoge panden ook nog onderkelderd waren.


Geplaatst op

16-07-2008

Reacties:

Datum: 02-08-2008
Naam: Willy  
img

Deze winkelpanden zijn inderdaad ook nog onderkelderd.
De kelders zijn ook nog best groot, ongeveer dezelfde oppervlakte als de winkelruimte.


Datum: 04-08-2008
Naam: H.P.A.van Woezik  
img

De kapsalon, bedoeld op deze foto, was van Huib van Berkom. Nadat deze in 1958 een drugstore had geopend aan het andere eind van de Bredalaan werd de damessalon naar de eerste verdieping verhuisd. Op de begane grond was toen een parfumerie en de herensalon gevestigd. In de jaren 1958-59 heb ik op de bovenste etage gewoond, waar mijn eerste kind is geboren. Niet op de foto resten nog de winkels van De Zeeuw sigaren en sigaretten en Notten levensmiddelen.


Datum: 06-08-2008
Naam: Ad van den Heuvel  
img

Er was ook nog een groenteboer genaamd Van Gameren. Die had een zoon die Ko heette, als ik mij nog goed herinner.


Datum: 16-08-2008
Naam: Eugenio van Berkom  
img

Henk van Woezik omschrijft het bijna compleet. Niet op de foto aan de rechterzijde zat op de hoek een van de eerste zelfbedieningswinkels van Eindhoven: Nijts. Daarnaast sigarenhandel Nard de Zeeuw en dan (als eerste rechts op de foto) de kapsalon van mijn vader, Huub. Voordat Henk van Woezik boven de winkel kwam wonen, woonden mijn ouders daar en ik ben daar ook geboren. Het pand is overigens later omgenummerd naar 163. Oorspronkelijk was het 129. Op 127 had ene Jansen een drogisterij, daarnaast van Gameren met groente en fruit. Zijn oudste zoon heette inderdaad Ko, maar hij had meer kinderen: Lia, NN, Theo en Frans.
Naast Van Gameren zat het zuivelhuis van juffrouw Franssen. Later werd dit Jamin. Daarnaast inderdaad V.d. Nieuwenhof met een bakkerij. Hij heeft de bakkerij van de hand gedaan en is een cafetaria gaan runnen. Hopstaken sloot de rij met een slagerij.
De panden waren onderkelderd, zo groot als de oppervlakte van het pand. We hebben daar in de kelder van V.d. Nieuwenhof vaak gespeeld. Dat kon daar goed omdat het altijd een puinhoop was van lege dozen.


Datum: 02-09-2008
Naam: Henk van Winkel  
img

De zonen van groenteboer Van Gameren zijn mij niet zo bekend, maar wel zijn twee dochters Lia en Rina.


Datum: 29-10-2008
Naam: Els Tielen  
img

De banketbakkerij was van mijn tante en oom, Wim Gerits, ik heb er enkele jaren op zaterdag gewerkt.


Datum: 30-10-2008
Naam: Eugenio van Berkom  
img

Els Tielen is in de war met het rijtje winkels aan de andere kant van de Bredalaan. Aan deze kant (nieuwe winkels) zat Van den Nieuwenhof en bakkerij Gerits zat aan de andere kant (zijde Zeelsterstraat) tussen de Spar (Van Bussel) en Smit Las.


Datum: 30-10-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Deze winkels stonden aan de kant van de Noord-Brabantlaan. In het stuk tussen de Zeelsterstraat en het Theresiaplein zaten cafetaria Pejoco (van de familie Rooyakkers) en Van Vugt schoenen.


Datum: 30-10-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Pejoco was destijds landelijk ook bekend via het zaalvoetbalelftal Pejoco Boys. Jos van Sambeek, latere eigenaar van Zalencentrum De Tongelreep, zat toen in de zaak en was m.i. een van de drijvende krachten die het zaalvoetbal in Eindhoven op de kaart zette.


Datum: 30-10-2008
Naam: Ad vd Heuvel  
img

Klopt Ben, Jos was toen getrouwd met de dochter van Rooijakkers, Sjannie. Fam. Rooijakkers heeft vroeger op de Ruysdaelbaan gewoond, geloof ik.


Datum: 01-04-2010
Naam: Jaap Kauffeld  

Om de info nog completer te maken. De Jamin was van mijn oma Adele Jansen v.d. Heijden. De naam V.d. Nieuwenhof komt me bekend voor uit de verhalen. Ik zal eens aan mijn moeder vragen. Die heeft daar dus ook nog gewoond.


Datum: 02-04-2010
Naam: Ton Kessels  
img

Kapper van Berkom woonde vroeger naast mijn opa en oma in de Needestraat op no 5. Ik zelf ben op no 3 geboren. Daar woonden ook mijn grootouders. Jammer dat de straat als zodanig niet meer bestaat na de renovatie van de wijk.


Datum: 02-04-2010
Naam: Eugenio van Berkom  
img

Ton Kessels heeft het helemaal bij het rechte eind. Mijn vader en moeder zijn met een kapsalon gestart op Needestraat 5, daarna naar Bredalaan 129 (later omgenummerd naar 163) en toen naar Bredalaan 15K en 15L (natuurlijk ook omgenummerd; naar 37 en 39). Dat was alleen geen kapsalon meer, maar een drogisterij die mijn moeder bestierde. Zij verkocht er ook huishoudelijke artikelen en speelgoed bij.


Datum: 02-04-2010
Naam: Ton Kessels  
img

Mijn oma werd nogal eens als model gevraagd waar mijn opa het niet altijd mee eens was. Maar mijn oma kwam het toentertijd goed uit, netjes haar haar gedaan en er dus altijd goed uitzien. En in de zomerdag, als de perziken rijp waren, met een mandje vol naar de buren want wij hadden een grote perzikenboom bij het schuurtje staan. Mijn grootouders heetten Kessels, ik zelf heb in de Needestraat de eerste 4 jaar van mijn kinderjaren doorgebracht. We zijn in 1948 verhuisd naar Tivoli.


Datum: 29-08-2013
Naam: A. van Erp  
img

Van Gameren had geen groentewinkel en woonde op de Zeelsterstraat. Hij had wel een groentebedrijf en daar heette niemand Frans. Wel Ton, Ko, Walter, Bas, Theo en Wim. En dan nog drie meisjes.


Datum: 30-08-2013
Naam: Johan Vervest  
img

Alvorens te reageren eerst beter onderzoeken. Op de Zeelsterstraat was het een groothandel Van Gameren. De Bredalaan was een groente- en fruithandel, gerund door een zoon van de familie, die aan de Zeelsterstraat was gevestigd.


Datum: 29-09-2013
Naam: Co van Gameren  
img

Dit was geen zoon van de familie, maar een jongere broer Frans van Gameren. Dus voor de goede orde: Ton, Ko, Walter, Bas, Theo, Wim, Corrie, Thea en Ria waren zijn neven en nichtjes en de kinderen van zijn oudste broer Dirk van Gameren.


Datum: 03-11-2014
Naam: Frans Flagge  
img

Dat is lang geleden, Ton ventte met de Opel Blitz, Bas ventte met de ijzeren hond, Walter ventte met ... paard en wagen. Wim eerste reserve bij ziekte o.i.d.
Ik ben lange tijd "werkzaam" geweest bij de groot- en kleinhandel Van Gameren. Met de Chevrolet vrachtwagen (op benzine) naar de veiling Breda/Zwijndrecht, met Ko of ome Hens. Wereldreizen waren dat.