EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16441

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

231 Poeijers

Straat:

DAF-terrein

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

DAF

Onderwerp 3.:

Geldropseweg

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
DAF hoogbouw rijp voor de sloop. (1)

Beschrijving

Na de mooie foto's van de bouw van de hoogbouw en showroom van DAF in 1971 nu een foto van de voorbereidingen voor de sloop van deze kantoortoren.


Geplaatst op

25-07-2008

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 26-07-2008
Naam: Diny Nagel-Grave  

Ik vind die sloopdrift zo'n gekke kapitaalverkwisting. Nog prima gebouwen worden gesloopt om er weer nieuwe voor neer te zetten, onder het mom van 'renovatie is duurder dan nieuwbouw'. Totaal van de gekke!!


Datum: 26-07-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Niet enkel het financieel vermogen maar ook de herinnering aan het verleden/de ontstaansgeschiedenis wordt onherstelbaar vernietigd/vermoord.


Datum: 26-07-2008
Naam: Jan Barnier  
img

Ach ... als de drie letters boven op het dak maar behouden blijven voor Eindhoven.


Datum: 26-07-2008
Naam: Mitchell Maxwell  
img

Een gebouw dat niet meer aan de eisen voldoet zal uiteindelijk alleen maar geld kosten (bepaalde veiligheidseisen en voorzieningen installeren die toen niet noodzakelijk waren maar nu wel vereist zijn). Zo'n gebouw is ook niet aantrekkelijk voor bedrijven om te huren. Dus wordt er nieuwbouw neergezet. Bovendien moet je toekomstgericht denken, en niet in die oude jaren blijven hangen, anders kun je ook niet met je bedrijf groeien.


Datum: 27-07-2008
Naam: Diny Nagel-Grave  

Mitchell, je zegt dat oudere panden niet aantrekkelijk zijn voor evt. huurders, maar hoeveel splinternieuwe panden staan er al te huur? Dan lijkt het mij dat je een ouder gebouw beter kunt opknappen en weer up to date kunt maken i.p.v. weer een kapitaal te spenderen aan nieuwbouw. Maar ja, het zal wel aan mijn leeftijd liggen. Ons moeder stopte de gaten in de sokken nog! Ik ben helemaal tegen deze wegwerpmaatschappij.


Datum: 27-07-2008
Naam: Fanny v. Ree Bovers  
img

Diny ik ben het volmondig met je eens, als het over oude panden gaat, maar voor mij is dit een nieuw pand. Heb dit gebouwd zien worden, en vond het toen al niet mooi.


Datum: 27-07-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Beste Diny, ik ben jonger dan jij. Niet veel, maar ook ik heb nog sokken gestopt. Heden ten dage kom je echter niet meer aan stopgaren, anders ... wie weet. Zou het met de kostbare gebouwen net zo zijn? Dat er tegenwoordig te veel en te gemakkelijk weggegooid wordt (lees: gesloopt) ben ik van harte met je eens.


Datum: 27-07-2008
Naam: Johan Vervest  
img

Er waren bedrijven welke het pand wilde aanpassen. Maar dat mocht niet van de politiek. De bestuurders zorgen er voor dat Eindhoven geen authentiek hart meer heeft. Jammer maar het is waar. Philips (het grote geld) verdwijnt, DAF is aan het voorbereiden. Wanneer het oude, zoals in veel steden gebeurt, gerespecteerd was, hadden we nu een voor de toerist interessante stad gehad. Maar Eindhoven moest een wereldstad worden. Zijn ze daarin geslaagd?


Datum: 27-07-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Een wereldstad? Eindhoven? Ammehoela! London, Parijs, Rome, noem maar op. Dat zijn wereldsteden. En waarom? Juist, die hebben hun oude hart nog en dat wordt gekoesterd en gerespecteerd. Als je een mens zijn hart afneemt, sterft hij en zo gaat het met steden ook. Haal het hart eruit en de sfeer is weg. De Eindhovense politiek haalt nu allerhande trucs uit de doos om de sfeer terug te krijgen. Met blobs, woontorens, zogenaamde kunstwerken en weetikveel. Allemaal geldverslindende shit die de moeite van het bekijken niet waard is. Maar wat moeten ze met een stervende stad? Ik moet bekennen dat ik ook geen pasklare oplossing (meer) heb.
En Mitch: er is een nuance verschil tussen blijven hangen in de oude jaren en hechten aan oude dingen. Als dat niet zo was, zouden er geen archeologen zijn en last but not least: de toekomst wordt gebouwd op de fundamenten van het verleden.


Datum: 27-07-2008
Naam: Diny Nagel-Grave  

De Eindhovense politiek is destijds begonnen met de afbraak van het gemeentehuis in de Rechtestraat en ze zijn sindsdien bezig geweest de ziel van de stad te vernietigen. Alles wat oud was en van waarde voor de bevolking werd afgebroken. Ik woon al jaren niet meer in Eindhoven maar als we naar Eindhoven gaan en de skyline van de stad zien wordt ik verdrietig. Alles wat bij Eindhoven en zijn geschiedenis hoort is weg, daar zijn torenhoge blokken voor terug gekomen. In de steden als Delft, Leiden, Haarlem, e.d. zijn ze wijzer geweest, daar is de historie van de stad nog zichtbaar! Maar wat eenmaal weg is, komt nooit meer terug, dat hadden ze destijds moeten bedenken.


Datum: 28-07-2008
Naam: Wibo Pieters  
img

Holy tabernacles, wat en simpele foto van een niet al te fraaie uitgeleefde kantoortoren aan emoties los kan maken! Er is veel fraais uit Eindhoven verdwenen, maar gedane zaken nemen geen keer. Kijk dus vooruit en accepteer dat de Regent, Vestedatoren, Bruine Heer en Porthos de kerktorens van de nieuwe tijd zijn. Zij zijn de nieuwe herkenningspunten en richtbakens in het landschap. Als alles wat eerst op het terrein van de DAF stond er nog was dan maakten we in Eindhoven nu niet van die prachtige vrachtwagens.
Is het niet zo dat de inwoners een stad maken tot wat hij is? Dat festiviteiten en evenementen de sfeer mede bepalen.


Datum: 28-07-2008
Naam: Mitchell Maxwell  
img

Ik snap niet waarom jullie je zo opwinden. Dit is nou niet echt een gebouw wat je graag wilt bewaren, zelfs toeristen die er voorbij rijden vinden dat maar een lelijk ding. Het heeft zijn functie gehad, nu is het tijd voor iets anders. Nogmaals het is maar een lelijk kantoorgebouw, ik zie er graag iets mooiers (en groters) voor terugkomen.
===Waarom groter? = Frans===


Datum: 29-07-2008
Naam: Mitchell Maxwell  
img

Waarom groter Frans? Grote torens kunnen heel mooi zijn, neem nou de Vestedatoren, werkelijk een juweeltje in het centrum van Eindhoven. Bovendien is het een perfecte locatie voor een eyecatcher!


Datum: 29-07-2008
Naam: Flos Brouwer  
img

Precies Mitchell, grote torens kunnen(!) heel mooi zijn en inderdaad, het is een perfecte locatie voor een eyecatcher. Maar daar heb je het weer, over smaak valt te twisten en dat is precies wat hier gebeurt. Ik denk niet dat er zoveel emoties loskomen vanwege de schoonheid van dit gebouw, maar vanwege het feit dat er (Diny gaf het al aan) zo veel ondoordachte kapitaalvernietiging plaatsvindt.


Datum: 15-06-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Qua constructie is het natuurlijk wel uniek geweest. Het was nl. met een schuifbekisting gemaakt, die steeds in beweging was. Heel langzaam ging de bekisting omhoog terwijl van boven af de beton er in ging en onder reeds gehard was. Waarschijnlijk niet uitgehard, maar toch voldoende om de volgende betonlaag te kunnen dragen. Ik weet niet of dergelijke werkwijze nog toegepast wordt.