EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16564

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

212 Rochusbuurt

Straat:

Jan van Schoonvorststraat

Onderwerp 1.:

Gezondheidszorg

Onderwerp 2.:

Overige Gezondheidszorg

Onderwerp 3.:

Rutgerstichting

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Protest

Beschrijving

Jan van Schoonvorststraat 22. Deze drie mensen protesteren hier tegen het doodmaken van ongeboren kinderen. Het gebouw van de Rutgerstichting op de achtergrond waar abortussen worden gepleegd. Op vaste dagen zijn hier meerdere groepen te vinden die hun boodschap laten zien. Wat is de oorspronkelijke functie van dit gebouw geweest?


Geplaatst op

06-08-2008

Reacties:

Datum: 06-08-2008
Naam: Menno  

Antwoord op mezelf: Het gebouw deed dienst als gezondheidscentrum. Samenloop van omstandigheden heeft er toe geleid dat het gebouwtje ertegenover in gebruik is als doodskistenwerkplaats.


Datum: 06-11-2008
Naam: Hr. H. Zeilmaker  
img

Bij bovengenoemde Rutgersstichting zijn nooit abortussen uitgevoerd. Mensen kwamen er alleen voor geboorteregeling en seksualiteitsvragen. Deze Rutgersstichting huisde aanvankelijk in de Jan Heijnslaan en later in de Tramstraat. Daarna kwam de verhuizing naar de Vestdijk, dicht bij de hoek met de Kerkstraat. Na het samengaan met het Nisso verhuisde men naar de Jan van Schoonvorststraat. De Stichting voor medische zwangerschapsonderbreking (Stimezo) begon omstreeks 1971 in de Prins Hendrikstraat en verhuisde later ook naar het pand in de Jan van Schoonvorststraat.


Datum: 06-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

En nog steeds, iedere week opnieuw, staan deze mensen op een vaste dag in de week (ik meen woensdag) met hun stil protest voor de deur van het Rutgershuis.


Datum: 06-09-2010
Naam: Ties van den Berge  
img

Volgens mij was dit gebouw vroeger een consultatiegebouw waar o.a. onderwijzers jaarlijks gekeurd moesten worden op tbc. De longarts dokter Vader hield daar dan praktijk. Je moest een röntgenfoto laten maken en vaak kreeg je ook de reactie van Mantoux om vast te stellen of je ofwel tbc had ofwel in aanraking was geweest met tbc-patiënten. Later begreep men dat het niet zo verstandig was mensen jaarlijks zo'n dosis straling te geven. Bovendien bleek dat besmettingshaarden veel vaker onder leerlingen dan onder lesgevenden voorkwamen.


Datum: 10-01-2013
Naam: Sjef Claassen  
img

Vroeger was dit "het consultatiebureau". In eerste instantie had het geloof ik wel met TBC te maken, maar later was het een soort wijkcentrum, waar baby's onderzocht worden dacht ik. Veel Eindhovenaren struikelden over de naam. Veelvuldig werden wij kinderen op straat gevraagd naar het consecratiebureau of het concentratiebureau.