EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

16882

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Hoogstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Textielindustrie

Onderwerp 3.:

Kerssemakers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Weverij Kerssemakers

Beschrijving

Weverij Kerssemakers aan de Hoogstraat. Een van de weinige foto's van de binnenkant van de weverij. Op de foto rechts Nel Wouters en links Ria de Groot - Deeben (vroeger Hoogstraat 331, dat was in het rijtje huizen tussen Bal van Gennip en de matrassenfabriek.).


Geplaatst op

26-08-2008

Reacties:

Datum: 19-04-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Leuk om die oude foto te zien. Ik heb ook aan zo'n machine gestaan maar dan bij Baekers Raaymakers in de spoelerij, ik vond het wel leuk werk.


Datum: 19-04-2009
Naam: Wil van Hout  
img

Bij een rondgang door een dergelijk bedrijf, viel het mij op dat door enkele keren met de open hand de streng te kloppen die gehangen wordt op de klos, zoals die mevrouw doet, alle draden die door elkaar zitten, netjes langs elkander komen om op het wiel te worden geplaatst. Als dat niet gedaan wordt zal de draad knappen. Ik zie mijn moeder dat nog doen alvorens ze ging breien. Ze klopte dan eerst met twee handen de streng door horizontale bewegingen, alvorens het draadje op een speciale manier opgerold werd tot een bol, die na gereedkomen altijd een duimgat had.


Datum: 20-04-2009
Naam: Tonny van Akkerveken  
img

Beste Wil van Hout zo gemakkelijk was het niet met breigaren. De strengen werden eerst geverfd, gedroogd dan in baalen naar de spoelster gebracht. Dan klop je de streng op, dan had je hem mooi glad, dan zocht je naar de draad en dat was het bovenlaagje bij elkaar pakken naar achteren doen, opkloppen tot dat je een soort ruitmotief zag en dan zat je goed. Dat kan je proberen met een paar keer de draad afrollen, zat die niet vast dan kon hij op de kroon. En dat moest snel want je werkte per kilo en moest je aantallen halen. Had je meer kilo's dan kreeg je meer salaris.