Fotonr.: 1745
Bijdrager Hans van Melis
Jaar: 1944
Locatie 1.:Stratum |215 Joriskwartier |St Jorislaan
Locatie 2.: Stratum |212 Rochusbuurt |Tuinstraat
Categorie.: Wereldoorlog I en II |Bombardementen / Catastrofen |1944 - 19 september

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

St. Jorislaan

Beschrijving St. Jorislaan hoek Tuinstraat. 23-9-1944, begrafenis van de slachtoffers van het Duitse bombardement van 19 september
Geplaatst op 26-10-2005
Email bijdrager img

Reacties

Datum: 30-12-2005
Naam: Vic van Lijf img

Dit heet Jorislaan. De Jorisstraat was wat nu Pastoor Dijkmanstraat heet.


Datum: 30-12-2005
Naam: Wil van Hout img

Op de linkerkant van de foto boven, aan de kant waar de mensen staan was in de crisistijd het crisiscentrum. Het centrum waar zo'n prachtige liedjes over gemaakt zijn en waar onze samenleving weer bang voor is. De z.g. bedeling!


Datum: 30-12-2005
Naam: Vic van Lijf img

Ik herinner me daar een politiebureautje. maar dit speelt in de jaren '40. Verder is de oude pastorie te zien, van de achterkant.


Datum: 30-12-2005
Naam: Rini Talens img

Die huisjes helemaal rechts staan er nu nog en... in 1937 heette de hele straat nog St. Jorisstaat.  Echter, het stukje vanaf de afslag Hoefkestraat, tot aan Geldropseweg, heet tegenwoordig 'Pastoor Dijkmanstraat' en tegenover de Hoefkestraat heeft men een nieuwe verbinding met de Geldropseweg gemaakt en dat stukje, samen met de rest van St. Jorisstraat, heeft nu tegenwoordig St. Jorislaan.
Wat echter onherkenbaar veranderd is, is het kruispunt met de Stratumsedijk (voor de kerk). groet, Rini.


Datum: 31-12-2005
Naam: Wil van Hout img

De bedeling was er in de oorlog niet meer, want wij moesten denken dat we het beter hadden. Er kwam de winterhulp voor in de plaats. Met groots opgezette collectes, waar geen mens iets aan gaf. Immers men kreeg dan een speldje, wat tevens inhield, dat je het met die figuren eens was! Dus wie zo'n speldje droeg werd ook genegeerd. Naar ik meen was zo'n speldje lichtgevend! Evenals de verf op lantaarnpalen en andere belangrijke dingen die je in het donker moest onderscheiden. Het was aardsdonker als de zon onder ging. Nu niet voor te stellen met al dat licht.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van den Hurk img

Zou het kunnen dat Rini Talens abuis is want de huisjes aan de rechterkant met straat is de tegenwoordige St.Jorislaan en Tuinstraat waarbij je tegen de achterkant van de Stratumsedijk aankijkt. Met net boven die top van de boom het vroegere Ritahuis en daarna (in de jaren '60) reisbureau Efting.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van Melis img

Het zou best kunnen dat Rini fout zat. We zullen het niet weten als je niet uitlegt waarmee hij volgens jou fout zit.


Datum: 15-01-2006
Naam: Hans van Melis img

De naamswijziging van de St. Jorisstraat in ...-laan en in Pastoor Dijkmanstraat moet ongeveer in 1955 geweest zijn. Volgens een vroegere bewoner.


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans van den Hurk img

Als Rini met die huisjes rechts het hoekhuis van de Tuinstraat (het huis van de voormalige koster van de St.Joriskerk) en dat witte huisje bedoeld dan is hij niet abuis.


Datum: 16-01-2006
Naam: Rini Talens img

Hoi, ja, ik heb het inderdaad over die huisjes, midden, uiterst rechts op de foto, vlak voor de Tuinstraat. Je kunt aan de stoep voor die huisjes goed zien dat het net geregend heeft, een toepasselijk accent op deze trieste dag.


Datum: 16-01-2006
Naam: Vic van Lijf img

De Jorislaan bestond al eind jaren 30 toen Tuindorp gebouwd werd. Maar de naam Joristraat naar Past. Dijkman zal wel midden 50-er jaren geweest zijn. De Odastraat was al klaar in Juni 1938. De koster heette van de Molengraft. En zijn broer was koster in de Fatimaparochie.


Datum: 16-01-2006
Naam: Hans van Melis img

In de brochure van Tuindorp van 1937 zie foto 637 was er nog geen sprake van de St. jorisLAAN het geprojecteerde stuk werd toen nog Ceintuurbaan genoemd naar Cuypers-Kooken. Pas later is de St. Jorisstraat doorgetrokken naar het Witte Dorp. Zie verder het eerste commentaar van Rini.


Datum: 16-01-2006
Naam: Vic van Lijf img

De naam Centuurbaan heeft alleen maar bestaan in ontwerpfase en brochure. maar de huizen hebben altijd aan de St. Jorislaan gelegen. Zowel de witte bij de Geldropseweg als de bruine bij de Hoefkes- en Jorisstraat. Zie trouwkaarten en geboortekaartjes.


Datum: 27-03-2006
Naam: Vic van Lijf img

In het E.D. van 31-5-1967 bericht Jan van Dommelen over 2 platanen op de Stratumsedijk. Op de bijbehorende foto is het reisbureau van Theo Effting nog te zien terwijl de pastorie / jeugdhuis / Clarissenklooster / gemeentelijke bureau Stadhuisbouw / Ritahuis / fietsenopslag (sic transit gloria mundi) al is afgebroken. Dus de opmerking van Hans van de Hurk van 15 jan. 2006 is niet helemaal correct.


Datum: 20-11-2006
Naam: Gijs Dijsselbloem img

In het huis midden op de foto, op de hoek van de Tuinstraat en de St Jorislaan, woonde in de zestiger jaren Pieter Buskens die bij ons bij de verkenners zat.


Datum: 21-11-2006
Naam: Harry van der Velden

Het betreffende huisje maakt deel uit van twee-onder-een-kap. Mijn vader heeft nog in het rechtse van de 2 gewoond. Heel lang heeft daar ook Willy van de Looy gewoond. Hij kwam oorspronkelijk uit de St. Rochusstraat.


Datum: 15-04-2007
Naam: Frans Bax img

De huidige St.Jorislaan was voor de annexatie van Stratum Kerkstraat tot aan de St.Jorisstraat. Daarnaast was er een Hoogstraat (Leenderweg) en Laagstraat(Heezerweg) evenals Wilhelminastraat (nu de korte Geldropseweg). Het is jammer dat ik de oude straatnamenkaart van Stratum, van voor 1920, nog niet heb gevonden?


Datum: 12-05-2007
Naam: Annemieke Taphorn img

Oeps wat hebben er weer veel huizen moeten wijken. Mooie foto. Maar kan iemand vertellen wanneer de bunker werd gebouwd. Ik zie hem niet op de foto. Of stond hij meer in de achtertuin van de huizen? De sloop heb ik wel meegemaakt. Ik weet dat wel dat er vroeger de paarden van de mareschause liepen. De kazerne was in de Tuinstraat. Rechterzijde van de foto afgezien. Vooraan richting stoplicht ben ik nog een tijdje naar school geweest. Was een dependance van St Monica school. Zijn daar mogelijk nog foto's van ?


Datum: 23-08-2007
Naam: Paul Brugel img

Met de bouw van de bunker is begonnen in 1951/1952 en opgeleverd in 1953. Ik zat toen op de lagere school (nu Hasselbraam) van Mister Martens en Mister Thomassen.


Datum: 15-10-2007
Naam: Hans Gommers img

In het huis vooraan rechts woonde vroeger de familie Straatman. Het grote huis aan de Stratumsedijk, het Ritahuis, was voor die tijd het klooster van de Clarissen, waar ik nog menig keer de mis heb mogen dienen.


Datum: 12-03-2008
Naam: Henk van de Looy img

In de twee huisjes onder een kap woonde vóór Willy van de Looy (dat is mijn oudste broer), zijn tante : Riek van de Looy. Zij was een zus van zijn (en dus ook mijn) vader, die in de St. Rochusstraat woonde. In het linkerhuisje woonde haar broer: Theo van de Looy. Willy was in die tijd hulpkoster in de St. Joriskerk maar werkte bij de gemeente Eindhoven bij ´t archief.


Datum: 01-08-2009
Naam: An de Groof img

In het huis voor de bomen (ongeveer in het midden van de foto) zaten de zusters Clarissen.


Datum: 30-09-2010
Naam: Wil van Hout img

Alles nog een keer op een rijtje. We schrijven 10 Mei 1940. Aanval van de Duitse troepen op het anders zo vredig landje. Op het moment van de inval waren sommige huisvaders al diverse jaren werkloos. Om niet van de honger dood te gaan, werd in de dertige jaren de "steun en Vincentius" in het leven geroepen. Dan konden werklozen met de verstrekte bonnen in de sint Jorislaan een blik met vlees bekomen alsook enkele afgedankte kledingstukken. Hoeveel mensen zouden zich te groot gekend hebben? De z.g. verborgen armoede. Op dat moment ging er een hemel open. Jaren werkloos en vlees van de bedeling, dat was ineens afgelopen. We moeten daar niet te licht over denken. Deze z.g. "brood N.S.B.ers" werden na de oorlog ook als zodanig behandeld. Dan blijkt dat de bij de N.S.B.. aangesloten mensen, een klein gedeelte van de, zelfs werkloze bevolking, vertegenwoordigden. De hongerjaren was voor die mensen voorbij en voor de rest van de bevolking begon de ellende.


Datum: 30-09-2010
Naam: Rini Talens img

Wat wil je met deze opsomming van feiten zeggen Wil?


Datum: 01-10-2010
Naam: Wil van Hout img

Rini, Ik zeg alleen maar iets over de mensonterende situatie in deze straat. Ik hoop dat je het nog eens goed leest. Het was voor de oorlog voor veel gezinnen geen vetpot. Dit wordt anders gemakshalve maar snel vergeten. 60 jaar geleden mag gerust even herhaald worden, ook al hoor je het niet zo graag.