EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

17798

Bijdrager:

Jaar:

1921

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Sport

Onderwerp 2.:

Voetbal

Onderwerp 3.:

RKVV Tongelre

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tongelre (toen nog De Valk)

Beschrijving

Tongelre (toen nog De Valk) op Sportpark D'n Bult. Vlnr: J de Wit, J vd Steen, P Matthijsen, M Verbiest, M Hendriks, L Rooijakkers, Jos Somers (bestuur), Chr van Baalen, J de Groot, P Theunissen, F Cronenburg, J van Rooij, M Lemmens. Geheel rechts: Sjef Somers (mede-oprichter).


Geplaatst op

10-11-2008

Reacties:

Datum: 10-11-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Kunnen we een klein beetje meer uitgebreid geïnformeerd worden? Op de achtergrond waarschijnlijk een spoor en op rechts een kerk. Waar was de Bult in Tongelre?


Datum: 10-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Wat ik nog weet,is, dat de RKVV Tongelre, voordat ze naar Sportpark De Doornakkers verhuisde, twee velden had aan de Balistraat. Het een was een echt knollenveld, op het andere werden de wedstrijden gespeeld. Als het eerste thuis speelde, werd het veld vanaf de weg "geblindeerd" met jute lappen, waarmee de wedstrijd vanaf de weg aan het zicht werd onttrokken. Nu maakt het betreffende gebied deel uit van het TU-complex, net zoals het vroegere sportpark van De Spechten, dat vlakbij de Tongelre-velden was gesitueerd.


Datum: 10-11-2008
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

En was Jos Somers, DE Jos Somers van sigarenmagazijn op de Tongelresestraat, net in de hoek tussen Michiels en slagerij v.d. Looij?


Datum: 10-11-2008
Naam: Hans van Melis  
img

De onderlinge competitie waar diverse sigarenfabrieken aan meededen werd ook op de bult in Tongelre gespeeld. Achter het spoor liggen de Tongelresestraat en t Hofke heb ik toen uitgerekend.


Datum: 11-11-2008
Naam: Ben Brekelmans  
img

Hans, v.w.b. D'n Bult ben ik vooralsnog geneigd, uit te gaan van de Balistraat. Die was vlakbij het slachthuis dat altijd ook wat hoger gelegen was dan de rest van de omgeving. 'Ne Bult? Zou dus kunnen. Vlakbij het spoor, ja ook. Een ding is zeker: Tongelre had daar in de 50's 2 voetbalvelden, zoals al gemeld. Op dat knollenveld heb ik destijds met een Petrus Canisius-schoolelftal "gemetst" tegen "de Eckartseweg". kan ook "de Schakelstraat " zijn geweest.


Datum: 17-11-2008
Naam: Jack van Hoek  
img

In tegenstelling tot Wil van Hout kan ik op deze foto geen kerk ontdekken.
Ik zie gewone palen, bijvoorbeeld om er telegraafkabels aan te bevestigen.
Als dat gammele geval op de achtergrond het doel (zonder net) moet voorstellen, vind ik hem wel erg groot uitgevallen. Duidelijk is dan wel, waar de uitdrukking - de bal scheerde de lat - vandaan komt; want een lat is het!


Datum: 17-11-2008
Naam: Wil van Hout  
img

Ik heb wel een bril op voor dicht bij, maar laat ik nu toch denken dat de vlek tussen de twee hoofden aan de rechtse kant een kerk zou zijn. Mar ja "unne zatlap ziet op elke hoek van de straet un kroeg" En ik zie ook nog een net boven het hoofd van de geheel rechtse man. Misschien dat er te veel ballen in de tuin kwamen!


Datum: 17-11-2008
Naam: Jack van Hoek  
img

Wat wil je nou zeggen Wil? Dat je je vergist hebt?


Datum: 23-11-2008
Naam: Huub Brekelmans  
img

Laten we ten eerste den Bult geen sportpark noemen, het was een veld dat wel ergens bij de Tongelresestraat/ Locomotiefstraat lag. En het was een schuin veld, je speelde voor de rust b.v d'n bult op en na de rust d'n bult af Het was nog vóór de tijd van de Balistraat.
Ik weet het haast zeker want ons pap heeft 't me verteld.


Datum: 24-11-2008
Naam: Hans van Melis  
img

Het veld van Huub B. z'n pa is hetzelfde als het veld bij de Telefoonstraat op de luchtfoto op blz 77 van het boek 'Tongelre nog an toe' van Tonny van den Boomen. Afgelopen vrijdag was een verzameling Tongerse mensen op 't Hofke bij de verkoop, (de tweede sessie is/was 28 november 2008) van het boek. Een selecte steekproef, (alleen ouderen) leerde mij dat er 2 andere 'De' Bulten waren, een op Poeiers en een bij bakker Meelmuts aan de Kalverstraat.


Datum: 27-01-2009
Naam: Tiny Rulkens  
img

Ja Marijke, dat was die Jos Somers


Datum: 05-02-2010
Naam: A. van Overbruggen  
img

Tiny, was de mede-oprichter van Tongelre niet Sjef Somers?
En Hans het veld wat jij beschrijft gelegen aan de Poststraat, later Jacob van Deventerstraat genoemd, van Linschoptenstraat, achter de Telefoonstraat en ook achter het rijtje huizen van Verhuizen, waar o.a. ook Tiny Coolen woonde, het huis van de famile Frans Claas, Hofstraat 49 (vader van Tiny) en grootvader van de huidige voorzitter(later woonde in dit huis de familie Schreurs) noemden wij als jonge voetballers ook "Den Bult". Nu ligt daar de Kaartmakersring en de Mortierlaan. Maar daar heeft nooit een vereniging gevoetbald. Het was een trapveldje waar na vieren en na het avondeten menig partijtje werd gespeeld. Enkele spelers die ik daar tegen kwam waren o.a. de latere Tongelre-spelers Gerrit Gudden, Jan Beelen, Jack Akkermans, Willie, Frans en Rinus Potters, Fons Jacobs(de huidige burgemeester van Helmond). Na het avondeten kwamen er dikwijls wat oudere spelers bij, ze waren dan afgewerkt, o.a. Nakkie Jansen en ook schoenmaker Looijmans, veel ouder dan de meeste spelertjes kwam dan mee spelen. Volgens mijn vader was Den Bult, het speelterrein bij/achter de oude Poststraat/Hogenweg, waar nu het Karregat ligt (bovenop een voormalige vuilnishoop?)


Datum: 05-02-2010
Naam: Tiny Rulkens  
img

Klopt Toon. Hij heette Sjef Somers. Overigens Toon, weet jij dat Tongelre op zaterdag 1 mei haar 90 jarig jubileum viert en dat alle leden en oud-leden hiervoor uitgenodigd worden, mits zij zich zelf opgeven aan de jubileumcommissie. Email: tongelre90jaar@rkvvtongelre.nl Zegt het voort, zegt het voort, want hoe meer zielen hoe meer vreugde.


Datum: 13-04-2010
Naam: A.van Overbruggen  
img

Hans, het voetbalveld waar Huub Brekelmans over schrijft is niet het veld op blz. 77 van het boek Tongelre nog an toe. Terug in Nederland heb ik deze luchtfoto bekeken. En "onzen Bult" lag tussen de Telefoonstraat, de van Linschotenstraat en achter de Hofstraat. Op deze luchtfoto is ook in heel kleine lettertjes " houtwerf" aangegeven. Dat was een opslagplaats van bouwbedrijf Heijkamp, die daar veel steigerpalen en steigerplanken had opgeslagen. Dat nam wel een gedeelte van ons voetbalveldje "den Bult" in beslag, dat nu op de foto boven de werf kwam te liggen. Het veldje werd ongeveer gehalveerd. Als "tegemoetkoming" kregen we van de beheerder van deze houtwerf wel 6 palen, waar we echte "doeltjes" van konden maken. Op de foto hierboven loopt volgens mij de spoorlijn Eindhoven-Weert. De huizen op de achtergrond staan tussen de twee overwegen in (Ehv-Weert en Ehv.-Venlo) aan de Tongelresestraat. En de mensen op de foto staan op Den Bult(in tegenstelling tot wat ik eerder heb vermeld), het voetbalveld waar nu de Kalverstraat loopt, dicht tegen de Tongelresestraat aan.


Datum: 13-04-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Martinus Lemmens,zittend rechtsonder,is geboren in Tongelre op 18-03-1904 en te Eindhoven overleden op 74-jarige leeftijd op 15-08-1978 Hij is de oudste in leven gebleven zoon van Antonie Lemmens (Toontje Lemmens) en van Petronella Aarts en zij woonden aan de Urkhovenseweg 1B, vlak bij het spoor.


Datum: 13-04-2010
Naam: A.van Overbruggen  
img

Theo, deze Martinus Lemmens, had ook een zoon die Martien werd genoemd? Deze Martien was een zeer goede handballer bij Tongelre en hij heeft ook gewoond in het eerste huis aan de Hofstraat, hoek Urkhovenseweg. Zijn opa en oma, in jouw reactie genoemd Toontje Lemmens en Petronella Aarts woonden op de hoek Urkhovenseweg-Geestenbergstraat (nu Pijlstaartpad) tegenover de boerderij van Janus Leijten(nu restaurant de Merckthoef) en langs de landbouwschool van meester Peels, later meester Meijs. Jij hebt zelf gewoond in de Schuurstraat?


Datum: 14-04-2010
Naam: Ad Pluijm  
img

De Martin Lemmens die ik ken was handballer bij P.S.V. en het Nederlands elftal. Speelde in die tijd met Noud van Dal (de witte pijl). Martin is later trainer geweest o.a. van H.E.W. uit Strijp. Praten wij over dezelfde A.van.Overbruggen? Hij werkte bij de M.C.B.


Datum: 14-04-2010
Naam: Jack van Hoek  
img

Wij, de vrienden van Martien Lemmens, noemden hem Tijn. Inderdaad was hij een uitstekend handbalkeeper. Fanatiek tot op het bot. Zijn tegenstanders hadden groot ontzag voor hem. Een onvergetelijk kameraad.


Datum: 14-04-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Wellicht enige verduidelijking : Martien Lemmens is niet de zoon van Martinus Lemmens op deze foto Martien Lemmens is een zoon van Albertus ( Bert) Lemmens,geboren in Tongelre 16-01-1908 en zijn eerste vrouw Joanna C.M Coolen,geboren in Tongelre 04-05-1909. Bert en Joanna trouwden 13-07-1944 Uit dit huwelijk wordt op 24-05-1945 geboren: Martien Lemmens,de alom bekende handballer Als Joanna al vroeg overlijdt ( 28-11-1945) hertrouwt Bert Lemmens met Maria van Kessel,en zij hebben o.a. aan de Hofstraat gewoond Bert Lemmens,de vader van Martien, en Martinus Lemmens op de foto zijn broers van elkaar Martien Lemmens woont in Acht


Datum: 14-04-2010
Naam: Huub Brekelmans  
img

Volgens mij heeft deze Martin Lemmens nog bij mij op school gezeten en staat hij op foto 17980 samen met Peter Cocu, Hennie Viscaal en van Gastel met het schoolelftal van de 2e LTS


Datum: 14-04-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Hallo Huub, ik heb de foto onder nummer 17980 nog eens goed bekeken en de jongeman staande achteraan, derde van links, heeft inderdaad wel een echte "Lemmenskop";  het zou zo maar Martien Lemmens kunnen zijn. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als Martien zelf eens zou reageren.


Datum: 14-04-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

Om op de vraag van de heer Van Overbruggen van 13 april terug te komen: ik heb niet in de Schuurstraat gewoond. Er heeft, vanaf de annexatie van Tongelre door Eindhoven op 01-01-1920 wel een Theodorus van den Dungen in de Schuurstraat 2 gewoond. Deze is, via de voorouders, wel familie van me. Deze vraag is mij al diverse keren gesteld en het maakt mij nieuwsgierig. Wie weet meer over "de Van den Dungens" in de Schuurstraat.


Datum: 15-04-2010
Naam: A.van Overbruggen  
img

Ad, Huub en Theo, het klopt inderdaad wat jullie schrijven. We praten over dezelfde Martien Lemmens. En op foto 17980 staat Martien als leerling van de 2e L.T.S. op de bovenste rij 3e van links. Martien Lemmens, die o.a. woonde op de hoek Hofstraat/Urkhovenseweg en ik meen daarvoor op 't Hofke. Ik geloof dat hij van de dokter het advies had gekregen te gaan handballen i.p.v. voetballen, omdat hij zo'n dunne armen had. Hij is begonnen bij handbalclub Tongelre die zijn velden had op het Burg. van Engelandsportpark bij de tennisbanen. Later is hij inderdaad gaan handballen bij P.S.V. en hij heeft als international verschillende wedstrijden gespeeld in het Nederlandse handbalteam.


Datum: 15-04-2010
Naam: Theo van den Dungen  
img

De Theo(dorus) van den Dungen,o.a wonende in de Schuurstraat (= Schuurkesstraat) 2 wordt besproken in het boek van Tonnie van den Boomen: "Tongelre oh Tongelre" pg 84-85; hij wordt daar "Dorus d'n Vaderlander" genoemd omdat hij is geboren op de boerderij annex herberg "Het Vaderland", gelegen op de scheiding Son & Breugel, langs de weg naar Sint Oedenrode (geboortedatum: 31-12-1872). Theodorus was niet getrouwd met Adriana Daamen (de schrijver van het boek is hiervan op de hoogte), maar met Hendrika Oerlemans, geboren in Sint Oedenrode 25-02-1873. Adriana Daamen was de echtgenote van Adriaan van den Dungen, een broer van bovengenoemde Theodorus. Theodorus van den Dungen woonde, na de dood van zijn echtgenote op 30-01-1946, nog in de Achterstraat 17 ( later omgedoopt in de Jan Tooropstraat), en vanaf 01-07-1957 op de Tongelresestraat 544. Hij overlijdt op 15-12-1957.