EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18184

Bijdrager:

Jaar:

1915

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Wilhelminaplein

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kiosken

Onderwerp 3.:

Wilhelminaplein

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Wilhelminaplein

Beschrijving

Een van de weinige opnamen van het Wilhelminaplein met kiosk.


Geplaatst op

14-12-2008

Reacties:

Datum: 17-01-2009
Naam: Christ van Leest  
img

Helemaal het pand links, met torentje, Wilhelminaplein 4, hoek H.Geeststraat. Hier zijn mijn ouders gestart met Muziekhandel van Leest. Op de andere hoek )pand met luifel) was café Paaymans. Wilhelminaplein 1,2,3 en 4 zijn in maart 43 gebombardeerd. Op no.1 zat de luchtbescherming, op no.2 woonde de fam Sanders, alle bewoners dood, no.3. dr v.d.Vloed (handelsreiziger en fam van de fa W.v.d.Vloed) hebben ze levend onder het puin gehaald, no.4 van Leest, in de gang 2 doden van passanten, onze fam. geen letsel.


Datum: 11-02-2009
Naam: Jan Toirkens  
img

T.a.v. Christ van leest : Tussen 1940 en 1955 woonde aan de Schootsetraat, Strijp een Willhelmis J. J. van Leest.  Vertrekt daarna naar de Stephensonstraat 33. Hij repareerde o.a. muziekinstrumenten. Is hij een familielid ?


Datum: 11-02-2009
Naam: Christ van Leest  
img

Het was een broer van mijn vader, ik dacht dat hij weinig repareerde, gaf wel muzieklessen en was ook dirigent van enkele harmonie(fanfare)korpsen.


Datum: 11-02-2009
Naam: Jan Toirkens  
img

Hij repareerde inderdaad niet erg vaak, die muziekinstrumenten-reparatie was denk ik bijzaak. Voor zijn raamvenster lagen wel eens een paar harmonica´s of een fagot. Ik meen me te herinneren ook een keer een accordeon. Pas nadat hij verhuisd was, een paar jaar later, kwamen we er achter dat hij ook dirigent was. Het gezin woonde op de benedenetage van het huis, tegenover de fabriek van de gebrs. van de Leegte in de buurt van de Protestantse kerk daar.


Datum: 11-02-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Voormalig directeur van Van Leest, Barend Fransen, is momenteel directeur van Dynamo en bandleider van een top jazzband: Gare du Nord.


Datum: 12-11-2013
Naam: Nel van der Burg  
img

Op Wilhelminaplein 2 (ten tijde van de bezetting tijdelijk hernoemd naar: Willemsplein 2) woonde naar mijn weten mijn tante Tine Koene-Vroegh en oom Jan Koene.
Jan Koene was werkzaam bij Philips en had uit zijn functie deze woning verkregen, vermoedelijk vanaf 10-12-1942. Het eerste schrijven vanaf dit adres hebben wij nog in bezit en dateert van 26 januari 1943. De laatste kaart naar dit adres (Willemsplein 2), ook nog in bezit, dateert van 02-02-1943. Verder zijn er nog persoonlijke eigendommen, waaronder een fotoalbum en trouwring, uit de restanten van de woning gehaald.
Hoe het zit met de eerdere vermelding van de fam. Sanders op dit adres weet ik niet? Mogelijk eerdere bewoners? Wie weet hier meer van?


Datum: 13-11-2013
Naam: Sjef van Eijk  
img

Beste Nel, in het adresboek van 1934 vinden we op Wilhelminaplein 2 een C.H. (Cornelis Hendrikus) Sanders, bouwkundig opzichter. Hij woonde hier toen nog maar net (vanaf nov. 1933, hij kwam toen van nummer 14). Op 30 maart 1943 komen hij en zijn vrouw om, hun adres wordt dan opgegeven als Willemsplein 2. Dit vinden we in de lijst 'Herinner U de namen', een lijst van in WOII omgekomen Eindhovenaren. In dezelfde lijst ook de namen van jouw familieleden die op hetzelfde adres woonden. MIsschien werd dit huis per etage door verschillende gezinnen bewoond ?
Bij het overlijden van C.H. Sanders wordt architect als zijn beroep vermeld. Als beroep van jouw Oom Jan wordt radioservice monteur vermeld.


Datum: 14-11-2013
Naam: Christ van Leest  
img

Verhaal klopt wel. Op de eerste verdieping woonden ook mensen. Woonden naar mijn mening in bij de fam.SANDERS. Onder de oorlog kon je verplicht inwoning krijgen als je particulier was, een groot huis had in verhouding tot het aantal inwoners.
Heb ook toen gehoord, dat de bom die daar viel ontplofte op de tafel waar de mensen aan zaten.