EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18405

Bijdrager:

Jaar:

1939

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

112 De Bergen

Straat:

Grote Berg

Onderwerp 1.:

Overheidsdiensten

Onderwerp 2.:

Politie

Onderwerp 3.:

Politiemensen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Politiebureau

Beschrijving

Politiebureau Grote Berg met het voltallige personeel.


Geplaatst op

09-01-2009

Reacties:

Datum: 09-01-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Rechts naast de commissaris (Brinkman?) zit Willem Dijs.


Datum: 10-01-2009
Naam: Jan Toirkens  
img

Gok het jaartal op zeg 1925, omdat mijn opa was betrokken bij de bouw van dit politieburo en het lijkt alsof de heren bromsnorren met zijn allen uitgedost hier erg graag en trots met helmen op aanwezig wilden zijn ter gelegenheid van de opening (?). Overigens de fotografische weergave ... , was toen wel volkomen nieuw, maar ik zal het gras niet wegmaaien voor verder kommentaar van deskundigen. De ´Grote Berg´was vele jarenlang voor het Eindhovense synoniem voor ´als je iets had uitgevreten´ . Deze heren bromsnorren zorgden er dan voor dat je weer op het rechte `pad terugkeerde, door eerst lankmoedig schuld te bekennen en vervolgens te beloven het nooit meer te ´doen´. De heren ´goedwillenden´(politieambtenaren´) zouden het vandaag de dag heel wat moeilijker hebben of ´mogelijk de pijp aan Maarten geven als ze de hedendaagse problematiek voor Eindhoven op zouden moeten lossen. Ik tel hier ongeveer 200 agenten en functionarissen, dus het jaartal van deze foto moet eenvoudig zijn na te trekken. Mijn vraag overigens als je de aantallen van de Eindhovense bevolking erbij betrekt?. Tweehonderd dienders op een aantal inwoners van zeg 100.000 toen ?' ..


Datum: 10-01-2009
Naam: Ed Verstappen  
img

Foto is uit 1939
Mijn vader Antoon Verstappen staat uiterst links in de bovenste rij. Hij kwam in 1939 bij de Politie in Eindhoven werken.
Het was gewoon een presentatiefoto van het gehele korps.
Het gebouw waar ze voor stonden ziet er in werkelijkheid niet zo uit. De foto is voor die tijd uiterst kundig "gephotoshopt" .
In werkelijkheid staan de agenten voor een rechte gevel op de Grote Berg en niet op een hoek. De huizen aan de rechterkant staan gewoon naast het politieburo op de Grote Berg. Het linkergebouw staat er nog. Als je de linker en rechterkant van de foto naar je toevouwt dan sta je gewoon voor een rechte gevel op de Grote Berg voor het gebouw.


Datum: 13-01-2009
Naam: A.J. van Lingen  
img

Het politiebureau werd geopend op 7 mei 1929.
De man in de witte jas is inderdaad: commissaris G.F. Brinkman.
De ingezonden foto is inderdaad gemaakt in 1939.


Datum: 03-03-2009
Naam: Jos Jansen.  
img

De politie-agent met het "foute" snorretje recht achter commissaris Brinkman ( in de witte jas ) was mijn grootvader, naar wie ik overigens ben vernoemd. In een schoenendoos heb ik nog de dienstvoorschriften uit die tijd; zeer vermakelijk om te lezen.


Datum: 26-07-2009
Naam: Ger van der Palen  
img

Tja, als je denkt veel te moeten vertellen maak je natuurlijk ook fouten. Het is deze foto die bij ons in de gang hing (niet de foto van de politieharmonie).


Datum: 04-02-2010
Naam: Sjef van Eijk  
img

We hebben deze foto ook, mijn opa, Toon van Happen, staat erop (al is het maar net). Hij staat helemaal achteraan, onder de boog en er is maar een half gezichtje van hem te zien. In antwoord op het 'photoshoppen' waar Ed het over heeft : onder de foto staat het adres van de studio in Amsterdam. Daaronder staat 'Rouline-foto's'. Een Rouline foto werd / wordt gemaakt met een spleetsluiterpanoramacamera die ronddraaide. Daardoor onstaat ook de vertekening in de gebouwen. Bij soortgelijke foto's was het voor snelle mensen mogelijk om aan beide kanten van de groepsfoto op te duiken. Ze liepen dan achter de fotograaf om.


Datum: 02-10-2011
Naam: Redactie EiB  

Jac van den Nieuwenhof leende ons het boek van Insp. Matla: "25 jaar lief & leed van de Eindhovense Politie 1919-1945". Daarin staan alle namen vermeld van het Eindhovens Politiecorps :

Zittend v.l.n.r: van Veen, Siebels, v.d.Wielen, Lutke Schipholt, Spijkermans, insp. Vrensen, insp. van Keulen, insp. van Dijk, insp. Pijls, insp. Minnaert, hoofdinsp. Ten Haaf, comm. Brinkman, insp. Dijs, insp. Matla, Mulder, Knabben, Verhagen, Nijenhuis, Kuijs, van Wanrooij, van Esch, Schreuders, van Vugt, Franken, Antonis.

1e rij staande: tussen de auto's Mosterd, Arends, van Oorsouw, Snijders, v.d.Els, van Hees, Berben, van Mol, Schreuder, Jansen, Romein, v.d.Heuvel, Reiber, van Pelt, v.d.Kolk, Brands, Baaijens, Wils, Aarts, Buteijn, Josephs, Duvigneau, Douze, Janssen, Stevenaar, Verhoeven, v.d.Leur, Hoppenbrouwers, Raap, Legius, Leijssen, Moseman, de Boer (NV Philips), Kuif, Kleijn (NV Philips), Hellings, Diepstraten, van Lingen, v.d.Weerden, Schraven, Braat, Smits, Werkhoven, tussen auto's Hartog (NV Philips), Reukers.

2e rij staande: Veenstra, van Breukelen, Janssen, Lensink, van Vugt, Kok, de Groot, de Tollenaer, Willems, Buijs, van Soerland, v.d.Leegte, Primus, Zelen, Glaudemans, Herwijnen, Soethout, v.d.Meer, Bechtold, Klerks, Terburg, v.d.Nosterum, Rijntjes, Verhoeven, van Summeren, de Rooij, Kruseman (NV Philips), v.d.Wiel, Verweij, Eikhoudt, Raes, daarboven van Rooijen, Baken, v.d.Bogert, van Perlo, v.d.Broek, Pijnenburg, ter Voorde, van Maris, v.d.Pasch, Gossink, Staal, v.d.Wiel, van Kruijsbergen, Heskens, Jonkers, Wernaarts (NV Philips), Klessens, Verhagen, van Dommelen, Kokhuis, van Breughel.

Achterste rij: Verstappen, Bouwmans (NV Philips), v.d.Biggelaar, v.d.Heuvel, van Stuivenberg, de Rooij, Sprokholt, Baken (Giel), Aarts, Foolen, , Aarts, Klingens, Kuipers, van Basten, Klinkenberg, v.d.Palen, Hennige, Vink.


Datum: 17-03-2012
Naam: Ger van der Palen  
img

Hoera, sinds een paar dagen prijkt deze foto in mijn halletje aan de muur. (gekregen van mijn schoonzussie). De cirkel is nu rond want, zoals ik 26-07-2009 al meldde, hij hing bij ons thuis ook in de gang aan de muur.


Datum: 17-03-2012
Naam: Ger van der Palen  
img

Ik bekeek hem net nog eens in de grote versie en nu vielen me opeens de burgerman en het jongetje op, rechts tussen de groep en de 2e auto van re. Ik vrees dat die erg veel geduld zullen moeten hebben gehad, maar ze staan er toch maar mooi op. Zouden ze dit zelf weten?.


Datum: 17-03-2012
Naam: Sjef van Eijk  
img

Het zal ook een heel spektakel geweest zijn Ger. Boven de tweede agent van rechts hangen volgens mij twee mensen uit het raam en er hangen ook nog wat gordijnen op een kier....