EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18490

Bijdrager:

Jaar:

1908

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Rechtestraat

Onderwerp 1.:

Winkels / Winkelcentra

Onderwerp 2.:

Drogisterijen

Onderwerp 3.:

Baijens

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
J.J. Baijens en L.J.L Martin

Beschrijving

Van Lies van Berlo kreeg ik de volgende gegevens: Jan Joseph BAIJENS, Rechtestraat 17 overlijdt in 1914 op Langendijk 13. Eén van zijn dochters, Wilhelmina Jacoba Lucia BAIJENS, trouwde met Lodewijk Johannes Lambertus MARTIN (zie nota van 1910)


Geplaatst op

16-01-2009

Reacties:

Datum: 16-01-2009
Naam: Lies vanBerlo-Kosterman  
img

Johannes Josephus Baijens (geboren 26-09-1838 en overleden 15-07-1914) treedt in het huwelijk met Cornelia Petronella van den Meydenberg uit Tilburg en betrekt het pand Regtestraat C 265, zou later nr 17 zijn. Hun dochter Wilhelmina Jacoba Lucia, geboren 13-12-1876, trouwt te Eindhoven 21-09-1903 met Lodewijk J.L.Martin uit Helmond, geboren 04-06-1877 en overleden 10-06-1937.
Gegevens overgenomen uit ons familieboek, geschreven door archivaris (neef) Jos Verschueren.


Datum: 16-01-2009
Naam: Lies vanBerlo-Kosterman  
img

Op de rechter nota zie ik als datum Avril 1908 in die tijd werden veel Franse woorden gebruikt.
En bij mevr. Fens de aanduiding E/V oftewel En ville = stad.


Datum: 16-01-2009
Naam: Jan Heijink  
img

Lies, ik weet niet waar jij Avril ziet staan maar ik zie duidelijk April. En over dat En Ville heb ik zo mijn twijfels. Wie weet daar meer over te vertellen?


Datum: 17-01-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Echtgenote van, misschien?


Datum: 17-01-2009
Naam: Jack van Hoek  
img

Betreffende de datering op de nota rechts zou ik het volgende willen opmerken. De nota zal geschreven zijn in april toen deze maand nog maar net was begonnen en de schrijver/ster ervan de maand maart nog in het hoofd had. De namen van de maanden werden toen nog met een hoofdletter geschreven; dat kunt u zien, de schrijver/ster begon met de hoofdletter M en realiseerde zich daarna pas dat het al April was. Van de M een een knullige A gemaakt gevolgd door vril. Daartussen staat nog een lange ij zonder puntjes. Waar die vandaan komt zou ik echt niet weten. De schrijver/ster was er kennelijk niet helemaal bij met zijn/haar gedachten.
Avril is frans voor April. De afkorting EV is frans voor En Ville (Vrij vertaald: Binnen de stad). De Franse taal spreken en schrijven was onder notabelen sjiek en mevrouw Fens, voor wie de nota's zijn bedoeld, was de vrouw van notaris Fens. Ik ben het dus duidelijk eens met mevrouw Van Berlo-Kosterman.


Datum: 17-01-2009
Naam: Jan Heijink  
img

Goed verzonnen Jack. Of je er zelf bij geweest was. De ophaal van de v zou dan ook de ophaal van de r zijn? Onwaarschijnlijk. Die lange ij van jou zonder puntjes is wel degelijk 'n p.


Datum: 17-01-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Jack en Jan. Wellicht lukt het jullie ook om de pagina groter te maken m.b.v. de ctrl toets en het scrollwieltje op de muis. De 'M' van Mevrouw lijkt wel verdacht veel op de 'M' die ik in het woord april zie, dus daar zou ik Jack al gelijk in willen geven. Dan kun je verder ook nog 'vr' in het woord mevrouw en april vergelijken.


Datum: 18-01-2009
Naam: Lieke Slegers  
img

Kijk links naar het woordje "spons". Ik zie daar toch duidelijk dezelfde p als bij april.


Datum: 18-01-2009
Naam: Lies vanBerlo-Kosterman  
img

Beste Jan Heijink, Jammer dat U niet op de hoogte bent van het gebruik "en ville" in die tijd. Mijn moeder J. Baijens gebruikte dat ook altijd in de jaren vanaf 1910 en zelfs ik heb dat lang gedaan in de jaren 30-40.
Ook een andere aanduiding voor Eindhoven : "alhier" werd gebruikt. De PTT wist precies dat dan Eindhoven bedoeld werd. Het zou nu niet meer mogelijk zijn met het coderingssysteem. Intussen heb ik ook Eindhovenkenner Theo Verschueren geraadpleegd en hij vertelde dat bij zijn thuis ook enville werd gebruikt.


Datum: 18-01-2009
Naam: Jan Heijink  
img

Goed lezen! Ik heb ook gezegd dat ik daar m'n twijfels over heb en of iemand daar iets meer over weet. En ville zal dus wel kloppen.


Datum: 18-01-2009
Naam: Carla Jeukens  
img

Waar gaat dit toch allemaal over? Worden twee nota's zelfs op handschrift vergeleken, terwijl het duidelijk om twee verschillende handschriften gaat. Hoe kun je dan letters in de ene rekening vergelijken met letters in de andere? Daarbij, de ene rekening is uit 1908 en de andere uit 1910.


Datum: 20-04-2009
Naam: Louis van Lierde  
img

Ik kon het even niet laten en heb tante Wilhelmina op 173 maar gebeld. Het was maandagmorgen kort voor 12 uur op 13 april en er kwamen klanten binnen toen ze met de boekhouding bezig was. Zodoende die kleine verschrijving. Nu zijn we eruit, toch!
Oh, ja, en dat vergat ik nog te vertellen. Tante zei dat die verschrijving op de maand sloeg en dat moest eigenlijk Avril worden. Maar dat kwam er door die gehaastheid allemaal niet zo goed uit! Ook weer opgelost!


Datum: 19-06-2017
Naam: Paul van der Cingel  
img

Wat Lies zegt kan ik nog aanvullen. Mijn oma, geb. 1870, heeft alleen de lagere school bezocht, maar daar had ze ook Frans geleerd en zij gebruikte ook af en toe Franse woorden die we nu in het Nederlands niet meer tegenkomen. Frans was lange tijd de tweede taal, ook internationaal, in de gastronomie en bij de posterijen nog steeds trouwens. E.V. was zeker in die tijd geen ongebruikelijke afkorting. Het Engels heeft het Frans pas verdrongen na WOII.