EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18713

Bijdrager:

Jaar:

2008

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Augustijnendreef

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Kastelen

Onderwerp 3.:

Ten Haghe

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Kasteel Ten Hage

Beschrijving

Maquette van het Kasteel Ten Hage zoals dat er omstreeks 1300 uitgezien zal hebben. Het was een bakstenen woontoren op een kunstmatige heuvel in het dal van de Dommel. Op de plaats van Ten Hage staat thans het klooster "Mariënhage".


Geplaatst op

04-02-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 04-02-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

Jan van Schoonvorst, Heer van Cranendonk en Eindhoven, schonk in 1420 het kasteel aan vijf Eindhovenaren om er het klooster van de Augustijner kanunniken in te vestigen. Kort na 1420 is het kasteel afgebroken, de top van de motteheuvel werd geëgaliseerd en er werd een vierkant klooster gebouwd met een kerk. Het klooster speelde in 1583 een belangrijke rol bij de verdediging van de stad. Van het oorspronkelijke klooster resteert alleen nog de oostvleugel, die in 1628 werd verbouwd zoals is te zien aan de muurankers. Nadat het klooster door de jaren heen een paar keer in andere handen kwam werd in 1890 het terrein met opstallen aangekocht door de paters Augustijnen. Zij bouwden in 1898 de H. Hartkerk en tussen 1912 en 1925 het Gymnasium Augustinianum.
Het klooster is recent aangepast naar modernere en comfortabelere woonnormen voor de nu nog bewonende paters, die momenteel druk in de verhuizing zitten om weer terug te keren naar het klooster, nadat ze twee jaar elders in de stad waren ondergebracht tijdens de verbouwing.