EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

18729

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

De Burghsangers

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Vrede op aarde

Beschrijving

Hoes van een kerstplaatje van Die Burgh-Sanghertjes.


Geplaatst op

05-02-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 08-02-2009
Naam: Leo van den Beld  
img

De plaat is opgenomen in de Paterskerk begin 1964 of 1965. We hebben toen met zijn allen boven, naast het orgel uren staan te vernikkelen.
Het was ergens tussen de Kerst en Pasen in. Normaal gingen na de Kerstuitvoeringen de Kerstliederen uit de mappen om plaats te maken voor ander repertoire. Dat jaar moesten we na de Kerst gewoon door blijven oefenen.
Na afloop van de opnames kregen we allemaal een Koetjesreep. Van die oplichters chocola was het. Wel begrijpelijk overigens omdat er nauwelijks geld was. Omdat het een afsplitsing van het kerkkoor van de Fatimakerk aan het Sint Servaasplein was, moesten alle dubbeltjes worden omgedraaid. Inkomsten kwamen van contributiegelden, oud papier verzamelen en gulle giften. De plaatopname en productie moesten uit eigen zak betaald worden.
De naam van de organist was Pater Oddens, met een N en niet, zoals op de hoes geschreven staat Oddeus met een U. Ikzelf vond Oddeus wel veel mooier en religieuzer klinken. Pater Oddens was in die tijd de dirigent van "Die Sanghertjes Uyt Die Haghe". Weten we ook meteen waar de inspiratie voor de naam van het koor vandaan kwam. De foto op de hoes is later in het jaar gemaakt in de Pius X kerk. De kerk was toen tijdelijk buiten gebruik gesteld vanwege een brand. Al met al was het eindresultaat Prachtig, zelfs nu nog als ik het terug hoor. En Trots dat we waren !!


Datum: 11-02-2009
Naam: Wilma Eillers  
img

Het jeugdkoor is begin 1953 opgericht door de directeur, Jos van Spaandonk, die het koor tot opmerkelijke prestaties inspireerde. Tot 1962 stond het geestelijk lied in het middelpunt van de muziekbeoefening ten behoeve van de eredienst. Daarna is het profane lied eveneens een belangrijke plaats gaan innemen, en doordat het koor meer naar buiten optrad, verwierf het zich al spoedig grote bekendheid. In die tijd is ook de naam "Die Burgh-Sanghertjes"ontstaan (ontleend aan een kasteeltje genaamd De Burgh in het stadsdeel Stratum en werd het lidmaatschap voor meisjes mogelijk. Het koor telt 125 leden met een gemiddelde leeftijd van 11 à 12 jaar. Bron: achterzijde van de platenhoes


Datum: 19-06-2009
Naam: Leo van den Beld  
img

In maart 1963 is er brand in het dak van de Pius X kerk geweest. De plaat moet dus in 1963 zijn opgenomen.