EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1881

Bijdrager:

Jaar:

1920

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

311 Villapark

Straat:

Fazantlaan

Onderwerp 1.:

Water

Onderwerp 2.:

Kanalen / Rivieren / Beken

Onderwerp 3.:

Laak

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Rivier de Laak. (1)

Beschrijving

Tot 1920 was dit de grens tussen Stratum en Tongelre. De kerk van de Tongelrese parochie St. Joseph lag daardoor in Stratum.


Geplaatst op

04-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-11-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Het wachten is op een betere opname uit de verzameling van Peter.


Datum: 25-06-2006
Naam: Peter Vermeulen  

Ja Hans, je vroeg erom.

Uitstekend Peter, Hij is mooi. (Hans)


Datum: 26-06-2006
Naam: Gerry Boons  
img

Waar de grens lag weet ik niet precies maar de kerk die we op deze foto zien is toch niet de St.Jozef kerk maar de kerk in het villapark Antonius van Padua.


Datum: 26-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Let op jongens niet te simpel redeneren. Het is de St. Antonius van Paduakerk van de St. Jozef Parochie. Ik schrijf nergens dat het de St. Jozefkerk zou zijn. In opdracht van de Bisschop kocht de Pastoor van de Parochie Tongelre (St. Martinus) grond in Stratum voor de nieuw te vormen St Jozef Parochie. Dat er heel veel later ook nog een St. Jozefkerk gebouwd zou worden doet hier niets aan af.


Datum: 26-06-2006
Naam: Hans van Melis  
img

Op elke foto van de St. Antonius van Paduakerk Tongelre in Stratum waarop een verkeerde reactie staat, zal ik dezelfde reactie geven. Ik citeer weer uit eigen werk: De bouwpastoor (met eigen fortuin) werd kapelaan C.C. (Karel) van Oerle van de St. Catharina kerk in den Bosch. Had zijn zinnen gezet op een Drievuldigheidskerk het werd met een bijdrage van fl. 94.492.40 van de Kerkbouw-stichting de Antonius van Padua kerk. De patroon van de parochie werd St. Joseph.


Datum: 27-06-2006
Naam: Gerry Boons  
img

Leg mij uit wordt voor mij een raadsel, de Martinuskerk hoorde bij het Hofke de St. Jozef waar jullie het over hebben hebben hoorde bij de Poeyersbrug en de Antonisus van Padua bij het villapark van grensen heb ik toen nooit gehoord en van Pastoor van Oers weet ik nog dat hij in emiraat ging zat toen op de kleuterschool in het villapark zat er samen met mijn overleden man op wij hebben toen nog een dansje voor hem moeten doen. MY be zijn er dingen die ik niet weet maar zoals jullie het hebben over div. parochie's kan ik er geen touw aan vast knopen


Datum: 24-02-2007
Naam: Hans van Melis  
img

Ik heb het niet over DE St. Jozef kerk dat breng jij erbij. Hoeveel parochies denk je dat er in het begin van de vorige eeuw in Tongelre waren? Een!
De grote groei van Eindhoven zorgde er voor dat er in een snel tempo meer kerken nodig waren.
De Kerkbouwstichting gaf aan elke bouwpastoor een grote steun in de bouw van een kerk met de verplichting de kerk toe te wijden aan de Heilige Antonius van Padua. Zo'n bouwpastoor was vaak een kapelaan met een aardig kapitaal die al lang wachtte om pastoor te worden in een eigen parochie. Vaak had zo'n bouwpastoor al een bijzondere devotie voor een bepaalde heilige, maar ja die verplichting. Daarom hebben heel veel St. Antonius van Padua kerken een dubbele naam.
Waarbij het mogelijk was dat de parochie nog een andere patroon had.
Kijk eens naar: Kerkbouwstichting
Kerk van St. Anthonius van Padua van de parochie van St. Servatius
Heilige Antonius van Padua-Sint Anna


Datum: 24-02-2007
Naam: Rini Talens  
img

De verwarring is denk ik dat men tegenwoordig gemakshalve geneigd is om het Eindhovens kanaal als grens tussen Tongelre en Stratum aan te nemen.