EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

19047

Bijdrager:

Jaar:

1977

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

312 Lakerlopen

Straat:

Kempensebaan

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Kempensebaan

Beschrijving

De Kempensebaan, met rechts de hoek van de Ferd. Bolstraat heeft de laatste jaren een ingrijpende metamorfose ondergaan.


Geplaatst op

05-03-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-03-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Ik vind, dat de straat daarvoor een beetje de verkeerde richitng in gaat, maar de Kempensebaan blijkt zo breed te zijn omdat het ooit de bedoeling was, dat hij deel zou uitmaken van de rondweg van Eindhoven.


Datum: 05-03-2009
Naam: gerry van der kleijn - boons  
img

Deze straat kon nooit een deel uitmaken van de rondweg van Eindhoven. Hoe had je het gedacht? Een nieuwe brug over het kanaal? We hadden al een rondweg de Tongelresestraat, de Kempensebaan was never nooit als rondweg gepland, we hebben het wel over een straat van voor de oorlog 40 - 45, toen hadden ze nog nooit van een rondweg gehoord.


Datum: 05-03-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Inderdaad Gerry, een brug over het kanaal, zodat je de verbinding kreeg: Edenstraat, Dr. Schaepmanlaan, Jorislaan, Gabriel Metsulaan, Tenierslaan en Kempensebaan enz. Sorry, ik heb het niet zelf verzonnen, maar ergens( maar waar ook al weer ) gelezen.


Datum: 05-03-2009
Naam: Hans van Melis  
img

Een uitspraak zonder achtergrond Gerry, het is zoals Gio schrijft. De Kempensebaan ontworpen door Cuypers en Kooken rond 1918 om deel uit te maken van een stelsel van ceintuurbanen net als de Leostraat en de Floralaan. Voor de annexatie in 1920 ging het verkeer tussen de dorpen altijd via Eindhoven.
Zoek op ceintuurbaan bij foto 637 de St. Jorislaan. In 1917 ging het verkeer heel wat langzamer en waren er hoeken gepland in plaats van bochten zoals nu in de verbindingswegen tussen de dorpen.


Datum: 05-03-2009
Naam: Jan Wijn  
img

Er was een plan van de Gemeente dat de Kempensebaan onderdeel van de binnenring werd, de Tongelresestraat bij de stoplichten zou aansluiten op de Kempensebaan zodat het winkelcentrum aan de Tongelresestraat verkeersvrij zou worden. Aan de kanaalkant zou er met een nieuwe brug over het Eindhovensch kanaal een aansluiting van de Kempensebaan met de Gabriël Metsulaan komen. Door protesten van bewoners zijn die plannen 20 jaar geleden van tafel gegaan.


Datum: 10-02-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Met name in de jaren '70 kwam dit (oude) plan weer hoger op de agenda. Men wilde toen zelfs het Eindhovens kanaal dempen om een nieuwe doorgaande weg naar Geldrop aan te leggen. Daar is het nodige protest tegen geweest (ik heb zelf nog staan te flyeren bij commisievergaderingen).
Het gebruik van Kempensebaan en Gabriël Metsulaan als extra rondweg heette in het ambtelijk jargon "Oosttangent". De kruising met het Kanaal zou gelijkvloers worden, zonder brug, omdat er toch geen scheepvaart meer was toegstaan op het Eindhovens Kanaal.
Of het nou aan de protesten lag of niet: het plan is nooit uitgevoerd. Begin jaren '80 is zelfs een 'glaspaleis' (nu AH) op de kop van de Kempensebaan neergezet, waarmee de Oosttangent definitief onmogelijk werd. En de braakliggende kop van de Kempensebaan (tegen de rondweg aan) werd volgebouwd.