EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

19086

Bijdrager:

Jaar:

1977

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

335 't Hofke

Straat:

Tongelresestraat

Onderwerp 1.:

Niet bekend

Onderwerp 2.:

Niet bekend

Onderwerp 3.:

Niet bekend

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tongelresestraat (1)

Beschrijving

Het achterste gedeelte van de Tongelresestraat voorbij de tweede overweg met links de winkel van Treffer Textiel.


Geplaatst op

08-03-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 09-03-2009
Naam: Ria de Turck  
img

Treffer textiel, deze winkel werd "gerund "door de familie Bisschops. Stond voor zeer goede kwaliteit. De "oude " Bisschops ging vroeger met zijn schoonzoon en paard en wagen langs de huizen voor de verkoop. Hebben er, denk ik, best wel 'n kapitaaltje aan verdiend. Maar dat was ver voor 1977. Ik meen dat dat al gebeurde in de vroege 60-ger jaren.


Datum: 25-12-2010
Naam: Peter van Berkel  
img

Ria de Turck: Klopt. Wij woonden eerst in de Poeiersstraat en later, zomer 1951, verhuisden we naar de Rubensstraat. Die behoorde ook nog tot het verzorgingsgebied van Bisschops. In de rij melkboer (Mesman, ook van de Tongelresestraat), groenteboer, schilleboer paste ook textielboer (en allemaal met paard en wagen). Als mijn moeder naaigaren, knopen en allerlei ander manufacturen of stoffen nodig had moesten wij te voet op en neer naar Bisschops. Dat was toch een aardige wandeling.
Op de foto kijk je dus richting Eindhoven, met je rug naar 't Hofke.


Datum: 27-12-2010
Naam: Peter van Berkel  
img

Kleine correctie en aanvulling. Mesman, met melk en zuivelproducten van De Eendracht uit Beek en Donk, kwam met de bakfiets. Stom van me, want ik heb zelf nog als vakantiewerk met die bakfiets melk bezorgd.
De lijst met "boeren" kan nog aangevuld worden met de visboer. Die kwam geloof ik ook met 'n bakfiets.


Datum: 27-12-2010
Naam: Henk Meelen  
img

De visboer kwam met paard en wagen zie foto 22805


Datum: 28-12-2010
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

De zuivelwinkel van Mesman zat aan de rechterkant van hieruit gezien, twee overwegen verder maar nog wel op de Tongeresestraat buiten de ring. Vlak bij café De Koppel.


Datum: 28-12-2010
Naam: Gerard de Beurs  
img

Peter, waarom zo ver gaan als er in de Bosboomstraat 2 winkels zaten? 1 x Mina Mentrop (zie foto: 11988) en het textielwinkeltje van Blijlevens. (Zie foto 1068). Al moet ik wel bekennen dat ik niet weet tot wanneer Blijlevens in dit pand heeft gezeten. Mina Mentrop zat er begin jaren 60 nog. In het pand Bosboomstraat 77 zat in de jaren 60 al het café van de familie van Kleef.
Bij Piet de visboer gingen we altijd voor enkele dubbeltjes krukels halen. Deze werden afgemeten in zo'n emaille beker.


Datum: 28-12-2010
Naam: Peter van Berkel  
img

Gerard, ik kan het mijn ouders niet meer vragen. Zoals gezegd woonden wij tot zomer 1951 in de Poeijersstraat (op nr. 52), en mijn grootouders woonden er ook (op nr. 44). Wat zal het zijn geweest, klantentrouw? Waarschijnlijk wel. Natuurlijk kwam Bisschops met zijn wagen ook in de Rubensstraat langs, maar het zal heus wel eens voorgekomen zijn dat we - de naam zegt me wel iets - bij Blijlevens spulletjes haalden.
Overigens, in het rijtje "boeren" ben ik nog de voddenboer vergeten, waarschijnlijk ook met paard en wagen. Wat ik me ook nog herinneren in dit verband is de trekhond (1951-52) wat niet veel later wettelijk verboden werd. Ik heb niet meer precies in beeld voor wat voor neringdoende hij gebruikt werd. Misschien de scharensliep die ook aan huis kwam. Aan huis kwamen ook nog de verzekeringsloper om de maandelijkse verzekeringspenningen op te halen, en de CO-OP (bij De Gruijter in de buurt) om het boodschappenboekje in te vullen en later boodschappen te bezorgen.We hebben nu wel een redelijk beeld van de ambulante handel in die tijd.


Datum: 28-12-2010
Naam: Paul van Erp  
img

Op de wagen van Bisschops stond als reclame in sierlijke letters geschilderd: De rijzend winkel ipv de reizende winkel. Of zou hij bedoeld hebben dat zijn omzet rijzende was ??


Datum: 28-12-2010
Naam: Wil van Hout  
img

De dochter van Bisschops, t.w. Annie, woonde met haar mooie zaak in Dames en Herenconfectie in de Paul Krügerlaan. A.B. Annie Bischops mode. De zaak werd gebouwd in 1950 en er is later een andere eigenaar in gekomen.


Datum: 28-12-2010
Naam: Ria de Turck  
img

Hallo Wil van Hout, uitleg A.B. Annie Bisschops mode is niet volledig. Annie was n.l. getrouwd met meneer Arens, vandaar A.B. Dames Mode. Dus Arens- Bisschops. Inderdaad gevestigd in de Paul Krûgerlaan.