Fotonr.: 1933
Bijdrager Peter Vermeulen
Jaar: 1905
Onderwerp.: Bedrijven / Industrie |Lucifersfabrieken |Molenlucifers / Mennen & Keunen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image

Houtopslag Molenlucifers

Beschrijving Het hout wat rechts op de foto opgeslagen ligt zou de opslag van een luciferfabriek zijn. Maar welke? Op de achtergrond rechts de Paterskerk en links de Catharinakerk. De richting van waaruit de foto genomen is of Stratum of Tongelre. Daar de toren van de Paterskerk achter het kerkschip staat.
Geplaatst op 11-11-2005

Reacties

Datum: 13-11-2005
Naam: Anne Troost img

Als ik foto 1934 goed bekijk dan staat er links onder een wit huisje. Neem ik nu de grootte versie dan lijkt het dat er rechts van dit huisje hout ligt. Dan zou het weleens zo kunnen zijn dat de foto uit deze richting is genomen. Maar dan klopt denk ik de titel niet.


Datum: 13-11-2005
Naam: Hans van Melis img

"Houtopslag Molenlucifers". Waar heb je deze omschrijving gevonden?


Datum: 13-11-2005
Naam: Kees van der Hoeven img

Op mijn exemplaar is door verzamelaar achterop geschreven: "rechts Lucifersfabriek "De Molen" houtopslag". De fotograaf lijkt te staan bij het kanaal ongeveer op de Tongelresestraat (1e deel) of op de Stuiverstraat. Rechts, achter de struikjes en de houtopslag zou direct het kanaal moeten liggen. Vergelijk met de bekende kaarten van de Haven vanaf de brug en let op de positie en afstand van de torens van de kerken.


Datum: 13-11-2005
Naam: Vic van Lijf img

Houtopslag Picus. Foto genomen richting kanaalas, dus WNW, aan Stratumse of Tongerse kant. Blijkt uit stand kleine toren t.o.v. grote toren van de Paterskerk. Waarschijnlijk ligt het kanaal achter de bossage.


Datum: 13-11-2005
Naam: Anne Troost img

Staat op de achterkant geschreven.


Datum: 13-11-2005
Naam: Wil van Hout img

Is rechts de firma Hardenbroek met zijn hout, dan is het linkse gedeelte het houtverwerkende bedrijf Juliana. Maar zeker weten doe ik het niet en wacht voor nadere uitleg!


Datum: 13-11-2005
Naam: Wil van Hout img

Als je vroeger over de Poeyerse brug in de richting van de Voorterweg ging, liep je over een zandpad omlaag, daar dat hele gebied lager lag. In feite schuin naar rechts. En naar ik meen is dit hier ook het geval. Dus zitten we in de goede richting!.( Niet de ophaalbrug )


Datum: 13-11-2005
Naam: Anne Troost img

Ik heb foto 1938 uitgeprint en langs deze opnamen gelegd.De kerken zijn bijna indentiek. De fabrieksschoorsteen staat hier iets meer naar het midden. De afstand is ongeveer gelijk.Het grootste verschil is de plaats van de telefoonpaal. Als ik als leek die in ogenschouw neem dan zeg ik, maar wie ben ik, dat de opname is gemaakt in de Havenstraat af daar in de buurt.Zoals hierboven beschreven moet het kanaal achter de bosjes en het hout liggen. Het hout is ook op foto 1938 te zien maar dan links van het kanaal vlak voor de fabriekschoorsteen. Dus wat Kees scheef over vergelijken heb ik gedaan en het klopt volgens mij wat


Datum: 13-11-2005
Naam: Wil van Hout img

Het perspectivisch verschijnsel brengt ons op het spoor van de plaats van de waarnemer, en wel het volgende. De objecten aan de horizon worden kleiner en de plaats van de schoorsteen maakt een grote zwieper. De kleine torentjes blijven zowat het zelfde t.o. van hun grote broers. Dus zonder enige twijfel staat de waarnemer op de gekleurde foto links van de kanaal. En ik denk dat Hardenbroek al in het bezit was van een telefoon.


Datum: 14-11-2005
Naam: Wil van Hout img

Eureka. Op de site RHCe nr. 1833, laat de fotograaf zien dat de witte streep links vooraan waarschijnlijk de blekerij is.


Datum: 19-12-2009
Naam: Ruud Lamboo img

Ook ik bezit deze prentbriefkaartkaart waar op de achterzijde staat: Eindhoven; van links naar rechts: 1) Catharinakerk. 2) H. Hart van Jesus kerk (Paters Augustijnen) 3) Lucifersfabriek "De Molen" houtopslag. Prentbriefkaart verstuurd naar Veghel in 1905. De vraag is echter, of deze tekst er in 1905 is opgezet, of véél later?


Datum: 18-01-2015
Naam: Paul van der Cingel img

Nog een theorietje. Langs het Eindhovens kanaal lagen verschillende houtverwerkende fabrieken, de Rietvink, Picus.Het hout werd ongetwijfeld aangevoerd per schip. Als ik me niet vergis zie ik een paar masten, rechts naast de begroeiing, daar zou dus het kanaal moeten zijn. De Molen lucifersfabriek lag aan het spoor en even ten noorden van Eindhoven werden bomen geteeld ten behoeve van de klompenindustrie en, dat denk ik tenminste, voor de lucifersfabriek, een kort ritje met de trein van Best naar de lucifersfabriek. Anne heeft gelijk.


Datum: 19-01-2015
Naam: Eric Kemperman img

Paul, dat lijkt me juist. Het is vrij waarschijnlijk dat 'de Molen' meerdere houtleveranciers had, en dus ook meerdere aanvoerroutes. Vanuit de haven werd het dan vervoerd naar 'het fabriek'.