EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1957

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Dommelstraat

Onderwerp 1.:

Spoorwegen / Tramwegen

Onderwerp 2.:

Tramwegen

Onderwerp 3.:

Trams

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
De tram uit Geldrop

Beschrijving

Een foto van de tram uit Geldrop in de Dommelstraat vlakbij de samenkomst van de rails van de remise in de Tramstraat. Een prachtige foto met op de achtergrond de linnenfabriek van Van den Briel & Verster. >>>De oorspronkelijke foto is vervangen door een beter en uitgebreider exemplaar van Giovanni van Helvoirt. (red.)<<<


Geplaatst op

15-11-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 05-12-2005
Naam: Frans Gommers  

Toen deze stoomtram in gebruik was, was de route; Tramstation - Parklaan - Nachtegaallaan - Bleekstraat - Geldropseweg. De paardentram gebruikte daarvoor een andere route; Nieuwstraat - Rechtestraat - Stratumseind - Geldropseweg.


Datum: 15-12-2005
Naam: Rini Talens  
img

De paardentram had inderdaad een andere route naar Geldrop. Bij het oude postkantoor, op de hoek van Marktstraat en Demer, waar de lijn met een scherpe bocht de Rechtestraat indraaide, liep de wagen vaak uit de rails. Erg was dat niet, haast kende men in die tijd niet zo. De passagiers stapten uit en geholpen door wat omstanders, duwde men die kar weer 'op de rails' letterlijk dus, waarna het weer met 10 km/uur verder sukkelde, sneller dan een voetganger, langzamer dan een fiets! Er waren strenge "veiligheidsregels", bij wangedrag kon de koetsier nl. op staande voet door B&W ontslagen worden. De Stoomtram mocht in de bebouwde kom zelfs niet sneller dan 7.5 km/uur, waarbij er dan ook nog een jongen vooruit moest lopen, zwaaiend met een vlag en schreeuwend: 'De Tram..... de Tram...' mvg. Rini.


Datum: 19-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Of het een jongen was weet ik niet meer, maar ik heb het nog gezien. Het was volgens mij een goederen tram naar Son. En de man voorop met een rode vlag. Zie foto 25866 op de Atlantis beeldbank van RHC-e, de tram op de Emmasingel.


Datum: 20-12-2005
Naam: Peter van Swieten  
img

Wat betreft de locatie weet ik niet veel. Wat het personenrijtuig betreft: dit is eentje uit de serie 17-24 gebouwd in de periode 1906-1908 door Allan in Rotterdam. Deze rijtuigen vertoonden veel gelijkenis met de zgn. Goerlitzers van de Gooische Stoomtram. Van deze Gooische rijtuigen is er eentje bewaard gebleven en rijvaardig gerestaureerd bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik, namelijk Gooische Stoomtram nummer 22.


Datum: 10-06-2010
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

De foto is niet genomen op een deel van de normale route van een personentram maar op het verbindingsspoor tussen de lijnen Eindhoven - Helmond en Reusel - Veghel en de tram stond daar uitsluitend voor de foto.


Datum: 21-02-2013
Naam: Gerard Strijards  
img

Die laatste opmerking van de heer Van Helvoirt is technisch interessant. Ik nam aan dat de stoomtram reed op een smalspoor. Dat niet aansloot op het net van Staatsspoor. Is dat verbindingsspoor dan een tramspoor, dus op smalspoorbasis, geweest en liep die lijn inderdaad van Eindhoven naar Helmond? Of gaat het hier toch om een staatspoorverbinding? Ik wist helemaal niet dat men ook per stoomtram vanuit Eindhoven naar Helmond kon komen. Wel vanuit Eindhoven naar Reusel, dat is een lijntje dat elders door de stad liep. Ondermeer, heb ik het wel, via de Emmasingel over de Kleine Berg. Of snap ik gewoon de strekking van deze opmerking van de heer Van Helvoirt niet?


Datum: 21-02-2013
Naam: Tini van Rooij  
img

De tram reed op smalspoor, d.w.z. op zgn. Kaap-spoor met een spoorbreedte van 1067mm. Vanuit het tramstation vertrokken 2 lijnen, een naar Geldrop en een naar St. Oedenrode en Reusel waarvan de splitsing op de Parallelweg lag. Op de Dommelstraat lag een verbindingslijntje tussen deze 2 lijnen en dat lijntje is wat Giovanni hierboven bedoelt. Er was geen verbinding met het Staatsspoor. Zie ook afbeelding 30788