EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

19640

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Stratum

Buurt:

240 Riel

Straat:

Riel

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Stratum

Onderwerp 3.:

Riel

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Riel

Beschrijving

Foto op bijna dezelfde plaats genomen, 31 jaar later, zie foto 19498.


Geplaatst op

22-04-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 22-04-2009
Naam: Frank Zuylen  
img

Wat jammer dat er geen authentieke bebouwing meer over is. De "boerderijen" die er nu staan hebben geen historische waarde meer. Doodzonde.


Datum: 23-04-2009
Naam: Jan Wijn  
img

Het is zeker jammer dat oude boerderijen zijn vervangen of verbouwd alsof het een stuk behang van de omgeving is, die je naar smaak even verandert. Heel erg zijn vaak de grote glazen puien op de plaats waar ooit de schuurdeuren zaten. Een gemillimeterd gazon voor de deur en de landelijke grind of kolenwegen hebben plaats gemaakt voor asfalt. Het zijn mensen die landelijk willen wonen en het stadse niet willen missen.


Datum: 23-04-2009
Naam: Tini van Rooij  
img

Je kunt het authentieke wel willen bewaren maar je moet niet vergeten dat al dit soort boerderijen in de loop der eeuwen soms tientallen keren zijn verbouwd en aangepast aan de behoeften van de tijd. Wat er nu gebeurt is hetzelfde, aanpassen aan de eisen van deze tijd. Wat is het alternatief? Verkrotten? Of in iedere boerderij een museum? Want wonen zoals in de 19e eeuw wil niemand meer.


Datum: 23-04-2009
Naam: Frank Zuylen  
img

Ik wil zeker niet beweren dat oude boerderijen onveranderd doorgegeven moeten worden aan de volgende generatie. Inderdaad werd er door de eeuwen heen vaak wel wat geknutseld aan deze gebouwen. Maar wat we hier zien is de complete amovering van het origineel en een interpretatie van het boerderijtype in een nieuw gebouwd woonhuis. Neem nou de woning waar we recht tegenaan kijken. In vergelijking met het origineel is een quasi oude baksteen toegepast, is de dakvoet behoorlijk omhoog gegaan en zijn de karakteristieke zesruits-schuiframen vervangen door een raamtype met bovenlicht. IK zeg niets over de wijziging van de gevelindeling want dat gebeurde vroeger ook regelmatig, maar wat mij stoort is dat men bij de her(ver-)verbouwing een aantal beslissingen genomen heeft die, onnodig, het oorspronkelijke karakter van het eenvoudige boerderijtje om zeep hebben geholpen. Ik denk dat alleen de footprints (het bebouwingsvlak) van deze woning nog min of meer oorspronkelijk is. Is (was) Riel niet een beschermd dorpsgezicht?