EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

1998

Bijdrager:

Jaar:

1945

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

423 Barrier

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Woensel, Pastoor van Ars

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Panorama Pastoor van Arskerk.

Beschrijving

Centraal ligt hier de Pastoor van Arskerk met plein. Linksonder loopt de Barrierweg; rechts diagonaal de Alard du Hamelstraat. Bovenaan loopt de Boschdijk met steenfabriek; rechts daarvan liggen nog sportterreinen. Linksboven komt de Lorentzstraat uit op de Boschdijk. Geheel rechts de wijk De Barrier waarvan op dit moment de woningen geheel vernieuwd worden.


Geplaatst op

18-11-2005

Reacties:

Datum: 12-01-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Deze foto roep bij mij vele herinneringen op. Mijn geboortehuis staat goed in beeld Lorentzstraat no. 2. Ook het Rijke Roomsche Leven wat zich afspeelde in en om de de pastoor van Arskerk in de jaren '40 en '50. Wat verder opvalt de lege straten geen blik op de weg. De steenoven van v. Hapert nog in volle produktie. Het verbod om het heilige gras op het plein voor de kerk te betreden. Een rustige Boschdijk was toen toch de oude A2 verbinding Maastricht versus Amsterdam. De brandgangetjes tusen de huizen die je allemaal kende om je snel van straat naar straat te verplaatsen als je achterna werd gezeten door de Neut. De Rattensloot en de Leemskuilen voor dikkoppen en salamanders. Dit was een kleine sentimental journey.


Datum: 12-04-2006
Naam: Jos Halmans  
img

Ook bij mij komen veel jeugdherinneringen weer boven. Ik ben zelf ook geboren in de Lorentzstraat (nr. 32). Mijn 1e communie heb ik in de pastoor van Arskerk gedaan. Zat in de Barrierweg op zowel de kleuterschool (tegenwoording een opvanghuis) en de ernaast gelegen jongensschool. Rechtsboven de voetbalvelden van de inmiddels opgeheven voetbalclub RKSV Woensel. Aan de Boschdijkzijde werd bij drukbezochte thuiswedstrijden een zwart zeil gehangen om zwartkijkers te weren.


Datum: 12-04-2006
Naam: Hans van Melis  
img

>een zwart zeil gehangen om zwartkijkers te weren.
De echte zwartkijkers kwamen daar natuurlijk op af.


Datum: 12-04-2006
Naam: Willy Gerrits  
img

Bij mij roept het ook wel wat herinneringen op. Ik heette toen nog Bierens want mijn ouders waren gescheiden en dat was toen nog een schande. Ik zat toen nog op de jongensschool op de Barrierweg bij meneer van Buul. Wij hebben een paar jaar in de Hendrik de de Keijzerlaan gewoond op nummer 77, het was toen een hele fijne buurt. Als je bij ons achter in de tuin stond kon je kijken tot aan Son. Er stond nog bijna geen bebouwing, als ik dan deze foto zie dan komt er weer veel van vroeger naar boven.


Datum: 12-04-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Dat het zicht op het voetbalveld afgeschermd werd door een opgehangen doek, over de totale lengte van het veld, is mij ook bekend. Maar in mijn beleving was het van jute stof. Na iedere thuiswedstrijd werd dit weer verwijderd, behalve als het LICHTSTAD toernooi werd gespeeld dan bleef het doek hangen van maandag tot vrijdag.


Datum: 24-08-2006
Naam: Erie Coolen  
img

Klopt Hans dat het jute was, tenminste in mijn tijd, de jaren 50. Ik zat ook bij van meneer v Buul op school en weet nog dat we sneeuwballen gooiden vanaf de speelplaats op de wijzers van de klok. Het was de 'oude school' in de volksmond, de echte naam ben ik even kwijt.


Datum: 24-08-2006
Naam: Hans Vervoort  
img

Erie, er waren twee jongensscholen op de Barrierweg. Plaatsing vond plaats op basis van de alphabetische volgorde van achternaam. A t/m L : Oude school ( H. Johannes Maria Baptist Vianny School), Barrierweg 180 en M t/m Z : Nieuwe school ( St. Cornelius School), Barrierweg 219.


Datum: 12-11-2006
Naam: Hilbert Tjalkens  
img

Wat leuk om deze reacties te lezen, en wat een mooie foto!
Ik realiseer me dat er veel mensen zijn die persoonlijke herinneringen hebben aan de Pastoor van Arskerk. We hebben inmiddels met veel mensen gesproken over de vreemde manier waarop het bisdom de kerk heeft gesloten. De kerk heeft na een paar jaar leegstand een nieuwe tijdelijke invulling gekregen, en wordt op dit moment gebruikt door Stichting Atelierdorp die voor ontwerpers en kunstenaars ateliers heeft gebouwd. We staan open voor ideeen van mensen uit de omgeving als het gaat over het bedenken van projecten in de kerk. Stuurt u gerust een email dan nodigen we u uit om hierover te praten.


Datum: 02-09-2007
Naam: Wim Bogers  
img

Goh wat leuk, ik woonde recht tegenover de kerk aan de Barrierweg, dat rijtje onder in de foto. Keek je zo over de weilanden met koeien naar de Catharinakerk in de STAD en van lieverlee werd het helemaal dicht gebouwd. Een paradijs voor spelende kinderen al die bouwplaatsen. Ja bij deze plaat krijg ik volop Flash Backs om het eens in goed slecht Nederlands te melden.