EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20027

Bijdrager:

Jaar:

2009

Stadsdeel:

Centrum

Buurt:

111 Binnenstad

Straat:

Tramstraat

Onderwerp 1.:

Bedrijven / Industrie

Onderwerp 2.:

Textielindustrie

Onderwerp 3.:

EKM / De Haes

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Muurfragment De Haes

Beschrijving

Pad Mariënhage, muurfragment De Haes.
Deze muur, die volgens Tamira Tummers uit 1875 zou moeten stammen, behoorde tot het fabriekscomplex van De Haes aan de Tramstraat. De muur ligt aan het Pad Mariënhage aan de Dommel.


Geplaatst op

24-05-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 20-06-2010
Naam: Pieter de Haes  
img

De muur stamt inderdaad, waarschijnlijk uit 1875 of wat eerder (de firma werd opgericht in 1869). Het is de buitenmuur van het eerste fabrieksgebouwtje dat aanvankelijk niet meer was dan een soort "centrale post" voor de inlevering van thuiswerk. Toen we een aantal jaren geleden het industrieel wandelpad (de gele plakaten) hebben samengesteld langs de Dommel (onder andere met grote inspanning van Fons Spijkers). was de gemeente zo vriendelijk om deze muur te laten restaureren op de oorspronkelijke lengte en gemetseld in het oorspronkelijke verband. Uit de muur stak een houten vlonder over de volle lengte, die als een "veranda" over de Dommel hing. In die veranda zaten luiken waardoor je kon lozen of kon putten. Volgend de gele plakaten vanaf de Paradijslaan naar de Dommelstraat, krijg je een beeld van de industrie die stroomafwaarts langs de Dommel was gevestigd. Als het water bij mijn overgrootvader aan kwam was het allang niet meer zo schoon als het tegenwoordig weer is....


Datum: 27-09-2011
Naam: Eric Kemperman  
img

Pieter, het Dommelwater was destijds verre van schoon, met al die fabrieken vanaf het Paradijs (ten een ironische naam!) en langs de Stadsgracht. Zie ook foto 12180.