EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2026

Bijdrager:

Jaar:

1930

Stadsdeel:

Gestel

Buurt:

711 Schrijversbuurt

Straat:

Gestelsestraat

Onderwerp 1.:

Gebouwen

Onderwerp 2.:

Molens

Onderwerp 3.:

Gestelse Molen

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Gestelse windmolen. (1)

Beschrijving

Uit de Eindhovense Illustratie van Theo Verschueren.

Tussen de vroegere Zandstraat (nu Gestelsestraat) en de Hoogstraat, ter hoogte van de overweg Engelenstraat stond deze windmolen. De molenaar heette Dufhuis en zijn voorganger Holten. Tijdens de oorlog '14-'18 sloeg de bliksem in en brandde de molen af. Rondvliegende brandende stukken belandden 200 meter verderop. Na de brand bleef de molen in gebruik als opslagruimte. Vanwege de uitbreidingsplannen werd de molen niet meer opgebouwd.


Geplaatst op

20-11-2005

Reacties:

Datum: 21-11-2005
Naam: Anne Troost  
img

De Engelenstraat lag tussen de Hoogstraat en de Zandstraat (zoals hierboven omschreven) alleen is dat op de hoogte geweest van waar nu de ongeveer de Hallenstraat is. Dat is toch nog een eindje van de overweg af. In de Zandstraat kwam de Engelenstraat precies tussen de Huijgenslaan en de Da Costaweg uit, aan de overkant dan. Dus overweg Engelenstraat lijkt mij niet de juiste omschrijving


Datum: 22-01-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Aan het einde van de Bergmanstraat begint de Brederolaan. Ik weet niet of ie er nu nog ligt, maar daar lag, toen ik daar vroeger speelde, een grote molensteen. Is deze van die molen?


Datum: 01-02-2006
Naam: Anne Troost  
img

Ik heb dit bij een zoon van een van de bewoners (Fam Kosten) in de Bergmanstraat na gevraagd. Zij Hebben in een van de eerste huizen van deze straat gewoond vanaf het begin. Volgens hem Johan Kosten was deze molensteen inderdaad van de molen. Er ging toen bij de kinderen zelfs het verhaal dat zolang de steen daar lag de molenaar daar rond spookte. Ik weet niet of hij er nu nog ligt.


Datum: 19-05-2006
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Vanmiddag ben ik eens gaan kijken aan het begin van de Brederolaan, of de molensteen er nog lag. Weg dus, volgens een voorbijgangster is de steen jaren terug opgeruimd omdat ie in stukken uit elkaar was gevallen door molest (een). Jammer toch, de laatst levende herinnering is verdwenen.


Datum: 05-12-2007
Naam: Hein Delissen  
img

Als jongen van ongeveer 10 jaar ben ik eens van de ingang afgesprongen, waarschijnlijk om indruk te maken op de vriendjes uit de buurt! Toch wel een behoorlijke hoogte, ik heb het daarna ook nooit meer gedaan!
Dat zal geweest zijn ongeveer 1940 of zoiets.


Datum: 14-12-2009
Naam: Giovanni van Helvoirt  
img

Waar heeft die molen nu precies gestaan? Nu, in elk geval niet erg ver van Bergmannstraat 72 en misschien wel op die plek, want daar heeft de molensteen achter in de tuin gelegen, toen dit huis opgeleverd werd in 1954. Uiteindelijk ga je niet zomaar een eind sjouwen met zo'n steen.


Datum: 26-04-2010
Naam: Hein Delissen  
img

De molen heeft gestaan recht achter huisnummer 126/128 van de Gestelsestraat. Nee, waar de molensteen is gebleven is mij ook niet bekend.


Datum: 09-06-2015
Naam: Sjef van Eijk  
img

Bij het doorzoeken van het bevolkingsregister van Eindhoven 1921-1938 kom ik een gezin tegen dat tussen 22 feb. 1922 en 15 feb. 1932 het volgende adres had : Gestelschestr., woonwagen naast afgebrande windmolen


Datum: 02-10-2015
Naam: Pgp Treffers Duffhues  
img

Deze Duffhues was familie van mij, ik weet niet hoever terug. Ik ben nu zelf 55 jaar. Mijn oma heeft de bakkerij op het Lodewijk Napoleonplein nr 8 gehad. Toen mijn vader Cornelis Duffhues uit dienst is gekomen, heeft zij de bakkerij opgedoekt en is in antiek gaan handelen. Haar hobby was poedels en honden trimmen.