EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

20815

Bijdrager:

Jaar:

1954

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Religie

Onderwerp 2.:

Katholieke Kerken

Onderwerp 3.:

Strijp, St Theresia

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Pastoor de Beer

Beschrijving

Pastoor de Beer van de St Theresiaparochie vierde op 25 mei 1954 zijn zilveren priesterfeest.


Geplaatst op

24-07-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 24-07-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Heb op de St Willibrordusschool (katholieke jongensschool aan de Zeelsterstraat) nog godsdienstles van hem gehad, dit ter voorbereiding aan de helige communie. Hij was een gedreven gelovige maar het lukte hem niet het kwartje bij mij te laten vallen. Hij leidde de St Theresiaparochie destijds samen met kapelaan Verhagen en in de jaren 60 zat de kerk op zondag (en natuurlijk met kerstmis) altijd vol. De kerk had toen ook een groot mannen-jongenskoor onder leiding van de heer Baars. Die kwam op de lagere school de jongens keuren om ze toe te laten tot dit succesvolle koor.


Datum: 25-07-2009
Naam: Mark van de Laar  
img

Mijn broer Hans zong vroeger in het Theresiakoor en herinnert zich pastoor de Beer nog goed. "Toen ik in de 6e van het St.-Willibrordus zat mocht ik zo nu en dan het beroemde lied "Liefste Bloemen van de Mei" soleren tijdens een trouwmis, als de bruid naar het Maria-altaar ging. Ik werd dan vaak van te voren door de pastoor van school opgehaald. Na afloop van de mis, als ik buiten stond te kijken naar de aftocht van het bruidspaar en familie, dook dan altijd vanuit onverwachte hoek Pastoor de Beer op en drukte mij in het geniep een hele gulden in mijn hand. Nondeju, da was heel wat in die tijd."


Datum: 23-12-2012
Naam: Joop Mengde  
img

Pastoor de Beer hield van processies door de parochie, ik ook. Volgens mij waren er, voordat de Maria Regina open ging vier kapelaans, v.Oort, v.Oosterhout, Hurkmans en Verhagen, jong menneke toen nog. Die heeft volgens mij het koor en de Wieland opgericht.


Datum: 24-12-2012
Naam: Nellie v.d.Ven - v.d.Eerden  
img

Ik weet dat pastoor de Beer van processies hield. Hij organiseerde ook processies ter gelegenheid van de sterfdag van de H. Theresia op 30 september Ik heb daar verschillende jaren aan meegewerkt, door op diverse plaatsen als Kleine Theresia {levendbeeld} langs de weg te staan. Als er iemand is die daar toevallig foto`s van heeft hou ik me aanbevolen. Ik ben al 55 jaar op zoek naar foto`s van die H.Theresia optochten.


Datum: 15-01-2014
Naam: Antoinet Gosefoort  
img

Ik kan me een preek herinneren van deze pastoor en wel toen hij begon met: "de melkboer zette gisteren twee flessen wijn aan de deur......" De hele kerk lag in een deuk en hij moest zelf ook lachen en vervolgde: " waar het hart vol van zit, loopt de mond van over". Toentertijd was alles in de kerk nog heel sereen, dus zoiets vergeet je je leven niet meer.


Datum: 15-01-2014
Naam: Joep van de Laar  
img

Joop, ik mis nog een kapelaan: Verhoeven. En wat betreft de pastoor: onder mijn vriendjes noemden we hem 'IJzeren Willem'. Hij kwam regelmatig in de stijl van wielrenner Wim van Est (de echte IJzeren Wilem) voorbij gescheurd, op zijn opoefiets, gehuld in geheel andere maar wel bij zijn beroep passende kleding.


Datum: 15-01-2014
Naam: Joop Mengde  
img

Ik schreef Verhagen maar dat moet idd Verhoeven zijn, bedankt.


Datum: 15-01-2014
Naam: Joep van de Laar  
img

Nou, er was ook een kapelaan Verhagen, waarover deze anekdote: hij reed een autootje, ik meen een Volkswagen. Na een huisbezoek in de Olympialaan opende hij de motorkap om met het licht van een lucifertje te controleren of hij nog wel genoeg benzine had. Er waren verstandige mensen in de buurt die hem daarvan wisten te weerhouden. Zodoende is de continuïteit in de zielzorg niet in gevaar gekomen..


Datum: 15-01-2014
Naam: Joop Mengde  
img

Was het niet zo dat kapelaan Verhoeven de plaats innam van kapelaan Hurkmans, mijn biechtvader trouwens, toen die pastoor werd in de Maria Regina?


Datum: 15-01-2014
Naam: Joep van de Laar  
img

Herinner ik me ook zo.


Datum: 15-01-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Direct na de communie moest steeds de kelk met water worden gespoeld. Wij als misdienaar probeerden steeds de ampul met water volledig in de kelk te schenken. Pastoor de Beer sloeg dan met de kelk zodanig hard omhoog dat het in de kerk te horen moet zijn geweest.


Datum: 15-01-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Wat mij opvalt is het feit dat kapelaan van Oort en kapelaan de Kroon in dezelfde periode aan de Theresia verbonden waren en dat slechts één kapelaan genoemd wordt.


Datum: 16-01-2014
Naam: Nellie v.d.Ven - v.d.Eerden  
img

Kapelaan Hurkmans was inderdaad bouwpastoor van de Maria Reginakerk.
Deze kapelaan kon ook heel goed zingen en wel uit de film High Noon en dan nog het liefst op de fiets.


Datum: 21-01-2014
Naam: Frans Donders  
img

In mijn jongenstijd (1947-1950) op de St. Willibrodusschool kregen wij ook godsdienstles van kapelaan Klessens. Die is onlangs in het verpleegtehuis in Bladel overleden. Van 1951 t/m1952 zat ik op de 2e Philips lagere school in de Apeldoornstraat. Meisjes en jongens door elkaar!! Mijn moeder had met het hoofd van die school, "De Grijze Nol" ruzie gekregen en mij toen daar van school gehaald. Was wel moedig in die tijd!! Nadeel was dat ik op de vrije woensdagmiddagen godsdienstlessen moest inhalen? Pastoor de Beer vertelde mij destijds eens dat ik " nog familie van hem was"!! Een jong gezinslid van de familie de Beer kreeg destijds ruzie met zijn ouders en wilde niet meer "de Beer" genoemd worden!! Hij is zich toen Donders gaan noemen, de ambtenaar heeft toen met een ganzenveer zijn naam gewijzigd. Derhalve stamt onze familie van Peerke Donders af?

Gr.Frans Donders,

(Destijds woonachtig: Steenbergenstraat 8 Eindhoven (Strijp).


Datum: 22-01-2014
Naam: Mark van de Laar  
img

Wel grappig en mooi, in 1977 ging ik van Eindhoven naar Utrecht om te studeren... Ging voetballen in de zaal en het team heette...Peerke Donders, was denk ik net heilig verklaard


Datum: 22-01-2014
Naam: Lieke Slegers-Roijers  
img

Mark, Peerke Donders is nooit heilig verklaard. Wel is hij in 1982 zalig verklaard.
Ik woon in Tilburg Noord, op loopafstand van het geboortehuisje van Peerke Donders, met de kapel, het museum en het kruiswegpark. Uiteraard ook een eet- en drinkgelegenheid. Kortom: een echt "bedevaartsoord", en zeker de moeite van een bezoek waard.


Datum: 22-01-2014
Naam: Johan Vervest  
img

Onlangs is er gepubliceerd dat Rome voornemens is Peerke op korte termijn heilig te verklaren. De procedure zou in gang gezet zijn.


Datum: 28-01-2015
Naam: Peter Ham  
img

Inderdaad had de kapelaan Hurkmans een fraaie stem, vooral op de damesfiets.. Op een ochtend, toen mijn broertje en ik op weg waren naar de protestante school in de Loeffstraat, had het prachtig gesneeuwd. De kapelaan kwam aangedenderd in de Joh.Voetstraat, maar ter hoogte van bakkerij de Rooi sloeg het noodlot toe: in een wolk van sneeuw ging hij onderuit! Hij ging rechtopzitten, en riep, Gods witte zegen van zich afkloppend, uit volle borst : godverdomme!! Mijn broertje en ik keken hem grijnzend aan. Hij krabbelde overeind, keek ons wat besmuikt aan, mompelde zoiets van: nou ja,dat kan toch gebeuren, besteeg het damesrijwiel en vervolgde, luid zingend, zijn weg over het Hugo de Grootplein. Een aardige man!