EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation

Geen Google maps coördinaten aanwezig

Uw selectie...

Fotonr.:

20839

Bijdrager:

Jaar:

1965

Stadsdeel:

Niet bekend

Buurt:

Niet bekend

Straat:

Niet bekend

Onderwerp 1.:

Muziek & Zang

Onderwerp 2.:

Koren / Zangverenigingen

Onderwerp 3.:

Tivolikoor

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Tivolikoor-jaren 60

Beschrijving

Het Tivolikoor uit Eindhoven dateert uit het oorlogsjaar 1941 toen pater A Smulders M.S.C. de directie van zijn voorganger overnam. Tot dan toe was het koor uitsluitend kerkkoor. Ze werden beroemd tot ver over de grenzen en traden op in Maastricht, Tilburg, Sittard, Straatsburg, Florence, Parijs, Reims, Amiens, Lourdes,Salzburg en Rome. Er werd zelfs een concert gegeven voor paus Pius XII. In het experimentele stadium van de Nederlandse televisie, toen de programma's nog vanuit de studio bij de NV Philips uitgezonden werden, is het Tivolikoor al voor de tv opgetreden.


Geplaatst op

25-07-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 14-09-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Deze foto is van een EP in de jaren zestig gemaakt door het Tivolikoor.
De foto is niet echt helder maar ik herken toch een aantal mensen.
Bij de mannen uiterst links staat pater Smulders, dirigent. Naast hem staat Noud de Koning, daarnaast sta ik zelf (Ties van den Berge) Voor Noud de Koning staat Willie Pothof. Achter mij, rechts staat de heer Ooms. Twee plaatsen verder staat Guus Kauffeld. Schuin achter Guus staat Joop Boerrigter. Op de laatste rij, derde van rechts staat Peter van Moorsel, de latere dirigent van het koor. Op de tweede rij van de mannen, tweede van rechts staat Harry Heijnen. Op de eerste rij mannen. derde van rechts staat Antoon (Toontje) Constant, penningmeester. Op de eerste rij mannen 2e van links staat Jos Sanders, daarnaast Johan (Jan,Muk) Vialle, broer van Sjef van Vialle Autogas, die zelf vroeger (eind jaren veertig) bij het koor was. Centraal in het zwart staat pater rector Neijens, de toenmalige rector van Tivoli, als missionaris was hij Birmaspoorweg veteraan, Rechts van hem staat de heer Klaus, voorzitter, en links (rechts op de foto) staat Dries Ekas. Naast de heer Klaus staat Gerrit Schrurs.
Tweede rij mannen vanaf Willie Pothof, derde plaats de heer Vermeulen, naast hem Jan van den Wildenberg.
Bij de jongens op de eerste rij herken ik op de zevende plek van rechts Fons Panken, de jongste zoon van Theo Panken, hoofd St Jansschool, naast hem links Sjef Engelen.


Datum: 14-09-2009
Naam: Marijke de Groot-Thijssen  
img

En waar moet ik dat reuze-grote orgel ergens thuisbrengen?


Datum: 14-09-2009
Naam: Ties van den Berge  
img

Marijke: De foto is een montage. Het "reuze-orgel" is simpelweg het front van het oude orgel in de Tivolikerk, voordat Richard Kroes het orgel mocht uitbouwen tot het latere orgel met alles erop en eraan. De dimensies zijn uit hun verband gerukt, dat is alles. De montage is slecht, maar we hebben het natuurlijk wel over pakweg 1965. Alles was nog analoog. Blijft over dat de scherpte van de foto slecht is en de montage als zodanig ook.


Datum: 13-11-2010
Naam: Frans Eliens  
img

Aan mijn jaren bij het Tivolikoor heb ik mooie herinneringen. Het overgrote deel van het jongenskoor, 50 - 60, zat op de Sint Jansschool aan de Rector Baptistlaan. Een of twee keer in de week 's avonds repeteren in de kerk. Bij diverse foto's kom ik de naam Ties van de Berge tegen. De familie van de Berge, vader (zorg en contributie) en zonen, Jan was van mijn leeftijd, hebben veel tijd en energie in dit koor gestoken.

We zijn veel onderweg geweest met de de bussen van de Pelikaan. Parijs en Reims kan ik me nog goed herinneren. Foto's heb ik geen enkele maar er moeten er uit deze tijd beslist zijn. Waar kan ik die vinden en is er ook iemand die de historie opgeschreven heeft?


Datum: 14-11-2010
Naam: Frans Eliens  
img

Ik heb de foto nog eens bekeken en geprobeerd namen te herinnen. Zelf sta ik op de tweede rij boven de laatste letter N van Eindhoven. Boven de eerste letter E op de tweede rij is Peter Dillen, in het midden daarvoor met het witte haar, Tom de Graaf? De namen Arts , Cornelissen komen voorbij maar kan ik niet plaatsen.
De heer/fam. Loudon was beschermheer, zij zaten als familie op hoogtijdagen prominent voor in de kerk. Bij enkele trouwerijen van deze familie hebben we, naar ik meen, in België de mis gezongen.
Voor de nachtmis werden we altijd gevraagd plaatsen op de voorste rijen in de kerk vrij te houden voor deze familie, de familie Panken en andere toenmalige Tivoli - VIP's.
Op een van de andere pagina's zag ik wat over het Tivolikoor en de Mattheus Passion. We oefenden daarvoor een aantal keren 's avonds in een gebouw bij het POC. Een indrukwekkende gebeurtenis. De partij die we met het koor zongen kan ik nog steeds redelijk meezingen.
De opname van de Missa Criola voor in de Tivolikerk was ook een hoogtepunt. Het ritme en de begeleiding van de groep was bijzonder. Die LP heb ik niet, daarom heb ik daar jaren geleden een CD van gekocht.
Het jongeskoor zong, zoals ik met dat herinner, niet van partituren met noten, daar werd een aangepast systeem met cijfers voor gebruikt. Gestencild in kaftjes.
Van de twee EP- tjes die ik nog heb, heb ik de cover aan twee zijden gescand en doorgemaild. Ik ga nu toch proberen dit op een CD over te zetten om o.a. het Transeamus nog eens te horen.


Datum: 07-02-2011
Naam: Rob Cornelissen  
img

Ik herken mezelf op deze foto. Ik sta op de achterste rij van de jongens, vierde van links. Vijfde van links is Jos Ooms, derde van links is een zoon van Van Dijk, die een neefje was van pater Smulders. Mijn broer Paul staat in de tweede rij van de jongens, middenin (ongeveer 10e van links). Mijn broer Marc is later ook nog bij het koor gekomen. Mijn broer Bart was de enige thuis die niet bij het koor was. Hij was misdienaar....


Datum: 28-05-2013
Naam: Hans Willemsen  
img

In de winter van 1952, ik was 10 jaar oud, moest ik bij pater Smulders komen voorzingen in de RK jongensschool. Al na een paar minuten zei hij: "ga de gij maar schaatsen, da kende gij veel beter"
Ik zou later dan ook als ijshockeyer bij de Kemphanen gaan spelen.


Datum: 19-10-2023
Naam: Tonnie van Dijk  
img

Op de foto wordt de naam Guus Kauffeld genoemd. Ik heb recent in Portugal een Guus Kauffeld ontmoet en van hem een telefoonnummer gehad, maar helaas staat daar een cijfer te veel bij. Qua leeftijd zou het kunnen en hij is woonachtig in Nijmegen. Ik ben naar hem op zoek. Kunnen jullie mij misschien verder helpen? Dank je wel. Vriendelijke groet
<< Beste Tonnie. Met   https://nl.linkedin.com/in/guus-kauffeld-5527ba89   komt op LinkedIn een Guus Kauffeld in Nijmegen tevoorschijn. Maar zonder lid van linkedin worden zijn geen persoonsgegevens zichtbaar. (Red.) >>