EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

21401

Bijdrager:

Jaar:

Niet bekend

Stadsdeel:

Tongelre

Buurt:

321 Doornakkers-West

Straat:

Groendwarsstraat

Onderwerp 1.:

Woonpanden en boerderijen

Onderwerp 2.:

Boerderijen-Tongelre

Onderwerp 3.:

Groendwarsstraat

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image
  • facebook
  • twitter
  • img
Den Bisschop (2)

Beschrijving

HET WILDE WESTEN VAN TONGELRE: “het lijkt wel een Wild West scene rond de vervallen boerderij van Berkvens (bijgenaamd den   Bisschop). in Tongelre”, schreef mijn vader bij deze stokoude foto. Gelukkig kon ik deze aparte prent, die zelf ook wat vervallen was, weer een beetje toonbaar maken. De namen van deze Tongelrese outlaws, die zo te zien cowboytje aan het spelen waren, stonden er ook bij: De man links met de hoed is van Mierlo; de man met de pet voor het raam is P. Habraken; die met de pet in de deur is een broer van Berkvens; de kerel met hoed en jachtgeweer is Sjef van Rooy (Sjef de smid); de gehurkte man met pistool is v.d. Moosdijk en hoe de hond heet, moet ik U helaas schuldig blijven, net als het antwoord op de vraag waarom Toon Berkvens ‘den Bisschop’ genoemd werd. Mogelijk speelt men hier de moord op hem na?


Geplaatst op

13-09-2009

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 17-09-2009
Naam: K. vd. Hoeven  
img

Over de bijnaam Bisschop schreef ik al iets bij foto 21400.
Inderdaad is hier mogelijk een reconstructie van de roofmoord in beeld. Misschien dat er volgend verhaal bij past (uit Het Centrum, 4 juli 1919).
Een drietal gedetineerden, opgesloten in Den Bosch, gaf te kennen dat ze de roofmoord hadden gepleegd. Daarop werden ze door de marechaussee ter confrontatie naar Tongelre gebracht. Aldaar bleek echter dat de mannen het verzonnen hadden om een uitstapje te hebben!
Voor de roofmoord (ws. gepleegd door 3 mannen, volgens een 11-jarige getuige) zijn eind 1918 wel drie mannen gearresteerd, maar ze zijn later vrijgelaten. De moord is gepleegd met bijlen, dus dat geweer op de foto heeft geen functie bij de reconstructie.