EiB header publiek

Het heden en verleden van Eindhoven

Responsive Navigation
Google Maps

Uw selectie...

Fotonr.:

2153

Bijdrager:

Jaar:

1942

Stadsdeel:

Woensel

Buurt:

413 Gildebuurt

Straat:

Brouwerstraat*

Onderwerp 1.:

Wereldoorlog I en II

Onderwerp 2.:

Bombardementen / Catastrofen

Onderwerp 3.:

1942 - 6 december

Een reactie op deze foto insturen


Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en akkoord bevonden

image




  • facebook
  • twitter
  • img
Sinterklaas bombardement. (1)

Beschrijving

De RAF probeerde de Philips fabrieken te bombarderen. Overal in Eindhoven was er schade. De Antonius van Padua kerk (rechts) werd geraakt, maar vooral ook de Demer. De enkele getroffen panden in Woensel werden als argument gebruikt om enkele honderden panden in het kader van de wederopbouw af te breken. Op de voorgrond de niet getroffen Weverstraat en de nog lege Brouwerstraat. Welke afgebroken werden voor de aanleg van de Veldmaarschalk Montgomerylaan, deze loopt van voor naar achter over de lichtgekleurde Brouwerstraat.


Geplaatst op

06-12-2005

Email bijdrager

img

Reacties:

Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

De vliegtuigen vlogen zo laag dat er een de Witte dame in vloog, toen nog de sing-sing genoemd. Ik kan mij niet herinneren dat er van te voren luchtalarm gegeven is, het was totaal onverwacht. Normaal zagen de Duitsers ze op de radar, maar daar was hier geen spraken van.


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Na het bombardement en het puinruimen hebben de kelders van de panden op de Demer nog maanden open gelegen vol regenwater en gevaarlijke situaties.(zie hiervoor foto's van de bevrijding) Er deden toen geruchten de ronden als dat e.e.a. in Engeland geregeld was daardoor de oude troep te kunnen afbreken.


Datum: 06-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De Duitsers hadden eind 1942 geen werkende vliegtuigradar. De ontwikkeling van radarsystemen duurde te lang en werd in november 1942 stopgezet.


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Dat is wel mogelijk daar het allemaal nog in zijn kinderschoenen stond maar ik denk dat ze vanuit de kust gewaarschuwd werden en dat ze dat toen hebben nagelaten. Er is mijns inziens geen tijdig alarm geweest. Met regelmaat gingen de sirenes en dan stroomde de fabrieken leeg. Het gebeurde dat het sein veilig werd gegeven en er geen vliegtuig werd waargenomen. Dus er werd altijd alarm gegeven en op die dag kwam het zeker te laat.


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

Hans even terzijde, waarom stoorde de Engelse vliegtuigen met hum zilverpapier dan als er geen radar was?


Datum: 06-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

De Engelsen hadden wel werkende radar, zelfs in hun vliegtuigen. Als ze al in 1942 zilverpapier strooiden was dat om de veronderstelde Duitse radar te storen. Wat moet dat zilverpapier een verwonderde blikken van de niet begrijpende Duitsers opgeleverd hebben. Wat zouden ze voor een verklaring gehad heben?


Datum: 06-12-2005
Naam: Wil van Hout  
img

IK denk dat het misschien voor de schijnwerpers was. Met dat licht op dat zilverpapier was natuurlijk geweldig hinderlijk! Ze gooiden n.l. bergen snippers uit.


Datum: 06-12-2005
Naam: Hans van Melis  
img

Dat kan ook een reden geweest zijn.
Puntje voor Wil.
Leuk he Wil dat SLOW chatten zullen we nog iemand uitnodigen?


Datum: 29-10-2006
Naam: Huub de Mul  
img

Wat laat mischien, Wil, een reactie over hetgeen je op 6 dec. 2005 vertelde m.b.t. 6 dec. 1942.
Voorzover er sprake is van een vliegtuig in de gebouwen was dat niet de Witte Dame maar het Veemgebouw op complex Strijp. De Sing Sing noemde men het toen achter achter de Witte Dame gelegen magazijn dat kleine raampjes had. Vandaar die bijnaam.


Datum: 05-01-2007
Naam: Huub de Mul  
img

In de Weverstraat woonde op nr. 24 mevrouw v. d. Braak. Zij was een tante van mijn moeder en zij was erg ongerust toen de kinderen die in het centrum naar de kerk waren gegaan wegbleven. Ze hadden geschuild tijdens het bombardement op het kerkhof en durfden niet meer naar huis. Het vliegtuig dat links op de foto te zien is, is een Ventura. Deze toestellen had de RAF pas operationeel. Dit was mede een van de redenen voor de grote verliezen die de Engelsen leden. Deze foto's werden naar 'achteren' gemaakt en vanwege dit eerste dagbombardement is er niet alleen veel gefotograveerd maar ook gefilmd.


Datum: 05-01-2007
Naam: Antoon de Lepper  
img

Ik zie aan het begin van de Brouwerstraat / hoek Gildelaan aan de rechtse kant een hoog pand staan. Kan iemand daar iets meer over vertellen, ik heb nooit geweten dat er iets heeft gestaan (ben van 1956). Ik denk dat er nu Mycom staat. Vroeger stond er wel het patronaatsgebouw (foto 6585)


Datum: 21-06-2007
Naam: Wil van Hout  
img

Jozef Kammhuber heeft zijn naam gegeven aan een radar luchtafweer systeem van 1000 km van Denemarken tot Frankrijk. De zgn. Kammhuberlinie was van 1940 in fasen operationeel. Dus mijn bemerkingen van 6 december 2005 waren goed tot zeer goed.


Datum: 30-09-2007
Naam: Henk Klerkx  
img

Ant de Lepper, dat gebouw Brouwerstraat/hoek Gildelaan was 'n blok van drie huizen. In het eerste huis woonde de familie Bucker, in het derde de fam. van Donk. Het middelste kan ik me niet herinneren. De Fam. Bucker beheerde ook de tuin die er achter stond. Die tuin was eigenlijk van de fam. v d Ven van de Kruisstraat en die waren getroffen door een vliegende bom [v1]. In die tuin stond 'n boom met heerlijke suikerperen. Daar heb ik dikwijls rond gestruind, maar als Ferry Bucker je betrapte dan was het wegwezen.


Datum: 13-12-2008
Naam: Puck Smits  
img

Even over dat zilverpapier. Dat was om de meetapparatuur te storen voor het afweergeschut en niet voor zoeklichten, waarom niet? Wel ik heb ze het overdag zelf zien uitgooien. Je kon er de frequenties mee storen zodat op hun schermen alleen maar ruis te zien was. Ook had dat zilverpapier diverse afmetingen tot zelfs 2 meter lang. Bij ons in de tuin kwam ook zo.n bosje neer die waren slechts een 8 mm breed en 40-50cm lang. ze hadden zich niet verspreid. Het verhaal gaat dat men bij Philips geprobeerd heeft om ze te ontwikkelen om te kijken of er misschien foto's op stonden.


Datum: 22-10-2010
Naam: Ronald Bouwknegt  
img

De stroken zilverpapier waren bedoeld alleen om de duitse radar te storen. In de film "soldaat van Oranje" is een originele RAF film verwerkt, nameljk van het Sinterklaasbombardement. Historisch gezien klopt er niets van dat het in deze film zit. Het duitse afweergeschut stond op het dak van Philips. De duitse zoeklichten waren gemaakt door de duitse firma Osram dankzij een Philips patent.